De cybercriminaliteitexperts beantwoorden vragen van ondernemers. Van links naar rechts: Jaap Schouten, Xander Koppelmans, Vincent Stittelaar en Ewout Genemans. 

Noordwijk – ‘’Zorg dat je onderneming beveiligd is tegen cybercriminaliteit, voordat het te laat is en je alles verliest.’’ Dat is het belangrijkste statement dat tientallen ondernemers uit Noordwijk en Noordwijkerhout hebben meegekregen tijdens het Cyber Congres in het NH Leeuwenhorst hotel in Noordwijkerhout. 

Het congres werd donderdag georganiseerd door de gemeente Noordwijk, Platform Veilig Ondernemen (PVO) en de Noordwijkse Ondernemersvereniging. Onder leiding van journalist en presentator Ewout Genemans kwamen wethouder Roberto ter Hark, slachtoffer van cybercriminaliteit Xander Koppelmans, IT-specialist Jaap Schouten en accountmanager cybercrime van de politie-eenheid Den Haag Vincent Stittelaar aan het woord. 

Het congres werd afgetrapt door slachtoffer van cybercriminaliteit Xander Koppelmans, die met zijn verhaal, waarin hij vertelt minstens 1,5 miljoen euro te zijn kwijt geraakt door een cyberaanval, zichtbaar indruk achterlaat op de Noordwijkse en Noordwijkerhoutse ondernemers. ‘’De cyberaanval heeft me letterlijk alles gekost wat ik had. Van mijn bedrijf tot mijn vrouw, alles ben ik er door kwijt geraakt’’, vertelt Xander Koppelmans op emotionele toon. ‘’ Ik sta hier om jullie te behoeden voor hetgeen mij is overkomen. Zorg dat je goed bent voorbereid op een eventuele cyberaanval, zodat jullie bedrijf, niet zoals die van mij, in slechts 1,5 uur kan worden weggevaagd’’, waarschuwt Koppelmans. 

Na het enerverende verhaal van slachtoffer Koppelmans, gaat het congres verder met een lezing van IT-specialist Jaap Schouten, die samen met Vincent Stittelaar van de politie, de aanwezige ondernemers enkele essentiële tips, om je bedrijf te weren tegen cybercriminaliteit, cadeau doet: 

Tips van IT-specialist Jaap Schouten en accountmanager cybercrime van de politie-eenheid Den Haag Vincent Stittelaar:

  1. Kijk op Checkjehack.nl of u al gehackt bent, zo ja, pas direct uw wachtwoord aan. 
  2. Zorg dat u meerdere, goede wachtwoorden bezit. 
  3. Zorg dat je 2-step verificatie altijd gebruikt. 
  4. Zorg dat u naast uw digitale reservekopies, ook altijd beschikt over niet-digitale reservekopies. 
  5. Zorg dat u altijd de meest recente updates hebt gedownload. 
  6. Zorg dat u altijd controleert op welke links u klikt en wat de afzender is, want voorkomen is beter dan genezen. U kunt een link controleren via: https://www.checkjelinkje.nl/ 

Dat ondernemers actie moeten ondernemen om hun bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen en hackers, daar zijn alle drie de experts het over eens. Alleen al in de gemeente Noordwijk zijn dit jaar al 73 aangiftes gedaan die te herleiden vallen aan cybercriminaliteit en hacken. Samen waren deze 73 aangiftes goed voor een schade van maar liefst 274.800 euro, meldt de politie. Om het getal met slachtoffers omlaag te brengen heeft Stittelaar dan ook maar één afsluitend advies: ‘’ Zorg dat uw bedrijf beschermd is tegen cybercriminaliteit. Wees nou niet eigenwijs en verander dat wachtwoord nou gewoon en maak extra wachtwoorden aan, want alleen op die manier kan u uw bedrijf behoeden tegen online kwaad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in