Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk – De fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout levert nog geen resultaat op, de doelstellingen zijn nog niet behaald. Dat concludeert de onafhankelijke Rekenkamer. De dorpen fuseerden per 1 januari 2019. Dat deden ze om de ambtelijke organisatie te professionaliseren en minder kwetsbaar te maken. Dat is niet gelukt, maar dat komt vooral door het personeelstekort. Dat is ook de reden van een ander doel dat niet behaald is: betere dienstverlening. De gemeente ging ook werken met zogenoemde zelforganiserende teams, maar dat bleek als snel een mislukking. Een krachtigere positie in de regio was ook een van de fusiedoelen. Volgens de onderzoekers lijkt dit gehaald, maar ze schrijven ook dat deze ambitie nog waargemaakt moet worden.

Over het kernenbeleid zeggen de geïnterviewden in het onderzoek dat er geen reden is om aan te nemen dat de identiteit van de dorpen is veranderd. De groep geïnterviewden is een bont gezelschap met onder anderen een fietsenmaker, uitbater strandtent, een wijkagent, maar ook organisaties zoals de sportraad en wijkverenigingen. Door de fusie moest ook de zichtbaarheid en bereikbaarheid van bestuurders, raadsleden en medewerkers verbeterd worden. Hiervoor wordt de aanbeveling gedaan om dichter bij de burger te gaan werken, op buurt- en wijkniveau. ‘De gemeente zal moeite moeten doen om mensen weer te interesseren en motiveren om ze te betrekken bij plannen van de gemeente en in participatie’, zeggen de onderzoekers. Een andere aanbeveling is te blijven investeren in organisatie en personeel.

Er zijn volgens de onderzoekers wel externe oorzaken voor het niet behalen van de doelstellingen. Corona zorgde voor een situatie van ‘alle hens aan dek’ en er was de krapte op de arbeidsmarkt. Het onderzoek is bovendien drie jaar na de fusie uitgevoerd en uit literatuur bijkt dat wijzigingen en veranderingen pas zes jaar na een fusie goed zijn ingevoerd. Daarom wordt geadviseerd om over drie jaar het onderzoek nog eens te doen. B & W zeggen in een reactie de fusie-resultaten in 2027 nog een keer te willen onderzoeken. Dan willen ze de thema’s Integriteit en weerbaarheid ook er bij betrekken.

Verder reageren B & W op de aanbevelingen. Ze wijzen op een aantal acties die al ingezet zijn om alsnog de doelstellingen te behalen: een heldere koers om professionalisering van de ambtelijke organisatie te realiseren, er is een jong-talenten-programma gestart en het proces van betere dienstverlening loopt dit jaar nog, hiervoor is in de begroting 2024 ook extra budget vrijgemaakt. Verder zeggen B & W zich ook in de toekomst te blijven inzetten om de identiteit van de kernen te behouden.

Hieronder het onderzoek:

Hieronder de reactie van B & W op de het onderzoek:

18 REACTIES

  • Geld naar Nooordwijkerhout? Dat kan niet. Dat geld gaat op in Noordwijk aan het opknappen van De Grent, Vuurtorenplein met zijn Janus, een geldverslindend (werkend?) drainagesysteem onder de Parallelboulevard, de krottenwijk op de Wilhelminaboulevard, bonnetje politiebureau, opknappen skatepark, een besluiteloos gemeenteraad, enz., enz.

   • Herenweg, BAVO, nieuwe sportpark, De Schelft (wat door anderen gefinancierd moet worden). Renovatie woonwijk Zeeburg enz. enz. enz. Gebeurd heel veel in NWH maar je kan ook blinde vlekken hebben of compleet blind zijn 🙂

  • Ik ben niet zo n plakkert. K heb t gewoon niet zo op dat volk die denkt dat ze verheven benne . K ben de gewone man net zoals noortuk binders

 1. hum….C.v.d Niet………? Cees v.d.Niet, Carel v.d. Niet, Ceasar v.d. Niet, Coos v.d. Niet, Cas v.d. Niet, Charrel v.d. Niet, Cuby v.d. Niet, Coen v.d.Niet, Cor v.d. Niet, Chris v.d.Niet, Clemens v.d. Niet……..hoezo eigen naam?

  • Helaas voor U ik reageer altijd alleen onder m’n eigen naam C.v.d.Niet al die andere namen die u er bij haalt dat ben ik niet !ik verschuil me niet onder zomaar een naam Arie.

 2. Vervolg Noordwijk: SJC-sportpark, nieuwbouw in het gemeentehuis, verbouwing oude politiebureau, nieuwe rotonde bij Vuurtorenplein, nieuwbouw Duinwetering en Maarten Kruysstraat, verlenging van en nieuwe parkeerplaats Wilhelmina Boulevard, enz., enz.
  Hoezo blind?😎😎

 3. Nog meer ambtenaren er bij maar neem dan mensen aan die wat meebrengen aan kennis . Dan hebben we ook geen externe bureau s nodig . Het barst van de ambtenaren op dat gemeentehuis .

 4. Noordwijk is/was de armlastige gemeente in dit illustere drietal en heeft zo langzamerhand Noordwijkerhout en De Zilk aardig uitgemolken om al hun plannen te financieren.
  Noordwijk leeft gewoon op te grote voet en wil graag kosten wat het kost héél belangrijk worden.
  Noordwijkerhout en De Zilk waren rijke dorpen waar men ook voor elkaar opkwam. Wat mij aangaat mag de fusie gelijk weer terug gedraaid worden, wij kunnen het zelf wel, zonder dat Noordwijk al het geld naar zich toe trekt.
  Het moge duidelijk zijn dat ik destijds TEGEN gestemd heb toen we konden aangeven of we voor of tegen een fusie waren.

  • Helemaal mee eens LJ123. Het wordt de hoogste tijd voor een Defusiepartij. Ik ben er te oud voor en wil niet zo’n politieke Methusalem worden als de heer Knap. Het is aan de jongeren zo’n partij op te richten. Mijn stem krijgt die partij.

 5. Helemaal gelijk Arie en LJ123 een nieuwe partij maar wel met mensen die voor nwhout opkomt en die dat zooitje wat er nu zit durft aan te pakken en niet van die meelopers en jaknikkers zoals de partij voor de inwoners die zich laat inpakken door die kliek

 6. OM de Waarheid te achterhalenden een paar Feiten.
  Noordwijkers wilden de Fusie ook niet, maar door Dwang van Den Haag is het toch tot stand gekomen.
  Aan Vermogen heeft Noordwijk 3x zoveel ingebracht als de 2 andere Gemeenten. Voor toekomstige investeringen is in Noordwijk voor en na de Fusie flink gespaard en in Noordwijkerhout/Zilk niet.Zo als bekend is na 4 Jaar samen de Pot leeg geraakt.De achterstallige Onderhoud van Noordwijkerhout/Zilk is dus door het [ rijke ] Noordwijk gefinancierd .En nu is Noordwijk aan de Beurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in