Maartje van Lieshout van bureau Wing overhandigt rapport aan Kees van der Zwet

Bollenstreek – Er moet een visie op het landschap voor de Bollenstreek worden opgesteld en hiervoor moet een kwaliteitscommissie komen. Dat is een van de conclusies van bureau Wing dat een belangrijk plan van Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk en Teylingen heeft geëvalueerd: de ISG. Dat staat voor Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek. De visie beoogt in grote lijnen de instandhouding, verfraaiing en vitaal maken van de Bollenstreek. Dan gaat het om kansen voor de bollen- en sierteelt, natuur, landschap en recreatieve kwaliteiten.

De onderzoekers concluderen dat met de huidige ISG verstedelijking is voorkomen en 2625 hectare 1e klas bollengrond is behouden. Wel moet bij aanpassing van de ISG meer rekening worden gehouden met actuele thema’s zoals klimaat, water en stikstof. De Greenportontwikkelingsmaatschappij (GOM) als grondbedrijf voor meerdere gemeenten werkt goed, maar voor de financieringsaanpak door het bouwen van Greenport-woningen is steeds minder draagvlak. Het advies is om ook andere financieringsmogelijkheden te onderzoeken. Ook de verhouding tussen GOM en de gemeenten is niet genoeg duidelijk. Er is volgens de onderzoekers ook onduidelijkheid over de begrippen openheid en verrommeling van het landschap. Die definities moeten scherper.

Wethouder Kees van der Zwet van Lisse nam het onderzoeksrapport namens de vijf gemeenten in ontvangst, die gaan met behulp van het rapport aan het werk om een nieuwe ISG op te stellen.

Hieronder het rapport en de bijlagen:

11 REACTIES

 1. Goed dat het inzicht er eindelijk is om dit niet meer te financieren met het volbouwen van de bollenstreek met villa’s langs de linten. Het is vreselijk wat er allemaal is gebouwd in het buitengebied terwijl de woningnood voor betaalbare woningen zo groot is.

  Gemeentes pak snel door met de nieuwe ISG en pas nu al het beleid aan om te voorkomen dat er nog meer linten volledig bebouwd worden.

 2. Het zou heel goed zijn als er eindelijk weer een betere balans komt tussen de (greenport)economie en het landschap. Waar is het rapport over de ISG te lezen? Staat het al ergens online?

 3. Gewoon opheffen dat gom maar nee hoor want de gemeentes verdienen er klauwen met geld aan . En ze hebben de mond vol over open gebieden de hele bollen streek staat vol met kapitale villa’s . Nu maar eens betaalbare woninge bouwen jullie vriendjes hebben nu een villa.

 4. @piet helaas snap je niet wat de GOM allemaal doet voor de streek. Deze wordt namelijk echt opgeknapt, echter kan dit alleen door dit te doen met keiharde euro’s! Die komen van het bouwen van de woningen. Jij wil een mooie streek, de GOM werkt hier aan mee, informeer jezelf en oordeel daarna…..

  • Mee eens Hers, prima reactie….GOM doet precies wat hun is opgedragen door de bollen gemeenten cf de ISG. Ja de herstructurering van de Greenport Duin- en Bollenstreek kost (veel) geld. Geld dat niet van het rijk, provincie en gemeenten zal komen. Om toch het ISG beleid te kunnen uitvoeren mogen, bovenop de berekende woningbehoefte, 600 bouwtitels voor vrijstaande worden verkocht door GOM, op locaties waarmee de gemeenten planologisch moeten instemmen. Oh ja, ook voor bouwtitels voor Greenportwoningen moet bollengrondcompensatie worden betaald…dus deze woningen gaan dus per saldo niet ten koste van bollengrond!

 5. Na 10 jaar wanbeleid door GOM toch tot de conclusie komen dat de GOM goed werkt, dan weet je dat het rapport doorgestoken kaart is.

 6. Hagen plaatsen zou al heel wat doen voor natuur, en landschapsaanzicht. Er is veel haagkilometers verdwenen ten behoeve van efficiëntie ten koste van oa de vogelstand.

 7. Klimaat water en stikstof het water is al vergeven van het gif stikstof daargeven ze helemaal niks om .Ze doen net of ze om de natuurgeven dus niet villa’s daar gaat het om je moet een helikopter huren om een bollen vel te zien .Hoe kan het dat er zoveel villa’s gebouwd worden en een gewoon huis niet . En die lui die hier mee eens zijn dat het gom het zo goed doen hebben zeker een vinger in de pap bij da gom . Het is eene grote bende die hele bollen streek

 8. Bijzonder he de mensen die positief zijn over de gom reageren allemaal anoniem of met een synoniem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in