Foto PB

Hillegom/Lisse/Teylingen – Beschikbare hulp voor mensen met een laag inkomen bereikt veel mensen uit de doelgroep niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen hebben laten doen naar de vindbaarheid en toegankelijkheid van de regelingen voor mensen met een laag inkomen. Veel van hen maken er namelijk geen gebruik van.  

Uit het onderzoek blijkt dat er veel hulp is, maar dat niet iedereen die nodig heeft, wordt bereikt. Informatie over de regelingen staat verspreid over verschillende websites en is soms lastig te vinden. Ook vinden inwoners het aanvragen vaak ingewikkeld. Daarnaast kennen hulpverleners niet altijd het volledige aanbod, waardoor zij mensen niet optimaal kunnen helpen. 

De gemeenten gaan werken aan betere informatievoorziening en samenwerking met partners zodat mensen met een laag inkomen de hulp krijgen waarop ze recht hebben. 

2 REACTIES

  1. Ik heb zelf een laag inkomen maar helaas zijn die regelingen echt niet zo ruim als hier wordt beweerd. De bijzondere bijstand is bijvoorbeeld grotendeels afgeschaft en veel is in de vorm van een lening die ik niet kan terugbetalen. Ipv allerlei losse regelingen moet het sociaal minimum gewoon fors omhoog. Zeker voor een alleenstaande is het sociaal minimum nu te laag om van te leven. De tandarts (toch een zeer noodzakelijk iets!) kan ik niet meer betalen. Met veel (dure) gezondheidsschade tot gevolg.

  2. Het probleem zit er met name in dat de digitale systemen zo ingewikkeld en ondoordringbaar zijn als je hulp/bijstand wilt aanvragen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de weg via de digitale zogenaamde snelweg, niet meer ziet waar je heen moet. Daarnaast zijn we zo ver-gewend zijn dat er veel vergoed wordt maar die pot ook een keer leeg raakt wat mede een gevolg is van met teveel mensen. Maar dat er iets moet veranderen aan het systeem om dit bereikbaarder te maken voor alle geledingen van de bevolking is zeker. Er zijn teveel loketten door decentralisatie, teveel mensen die het moeten uitvoeren en daarvoor niet opgeleid zijn, ondoordringbare informatie, enz. Het minimumloon verhogen is een materie waarmee meer samenhangt en te complex om hier te beschrijven en apart staat van wat het probleem is waardoor de gemeente mensen niet bereikt. Per 1 januari 2025 gestegen met ongeveer 14,0% ten opzichte van juli 2024, waardoor het nieuwe bedrag €2.438,40 per maand bedraagt. Bruto weliswaar. Maar ja alles wat we er bij krijgen wordt aan de andere kant van de streep weer duurder want het moet ergens van betaald worden en heeft ook effect op dat aangrenzende lonen ook stijgen. Alles loopt helaas vast in Nederland en zullen we er aan moeten wennen dat we met zijn allen (geschat op 25 miljoen en meer) toe moeten met minder. De kunst is hoe kunnen systemen, wetten en regelgeving zo vereenvoudigd worden dat het goed bereikbaar/vindbaar is voor alle algen van de bevolking. Die oplossing heb ik niet en zal ook voor diegene die erover gaan niet zomaar op te lossen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in