Noordwijk/Noordwijkerhout – De fractie van NZ-lokaal heeft donderdag tijdens de commissievergadering een voorstel ingediend om zonnepanelen te introduceren op het Oosterduinse meer, beter bekend als het Como-meer. Met dit initiatief wil de partij drie punten aanpakken: duurzame energie opwekken, blauwalg bestrijden en de recreatie terug laten keren. Het college heeft besloten om hier aandacht aan te besteden, want de ontwikkeling van het meer en het bijbehorende groen staan hoog in het vaandel.

NZ-lokaal roept het college om de mogelijkheden te onderzoeken en in contact te gaan met de Hillegomse steenfabriek Xella, Liander en andere betrokken partijen. De partijen in de raad zijn over het algemeen positief gestemd, maar het is de vraag of de eigenaar van het meer, de steenfabriek, het gebied niet meer voor de zandwinning wil gebruiken. Volgens de Partij van de Inwoners en Lijst de Moor is het een sympathieke motie en kan vragen geen kwaad. Commissielid Vissers van Puur is erg blij met het initiatief: ‘Op deze manier en met nieuwe ideeën kunnen we verder ontwikkelen, anders blijven we alsmaar hangen.’

Wethouder Alkemade geeft aan dat een dergelijk initiatief zeker binnen de visie van de gemeente past: ‘We willen de recreatie in het gebied rond het meer graag stimuleren en zijn daar ook druk mee bezig. Dit gaat gepaard met het groen in de Duin- en Bollenstreek, aanleg van fietspaden en de waterkwaliteit.’ Hij zet echter wel vraagtekens bij de omvang van de zonnepanelen. Momenteel is het voor energiebedrijf Liander moeilijk om de opgewekte stroom van een grote omvang te verwerken. Daarom is het belangrijk dat naast de steenfabriek, ook Liander ook wordt betrokken in het project. De eventuele verdere uitwerking van het plan ligt immers aan toestemming van deze twee partijen.

Een van de belangrijkste argumenten van de motie heeft te maken met de bacterie blauwalg. Dit is al jarenlang een terugkerend probleem. Op dit moment is het al een paar decennia lang niet mogelijk om gedurende het hoogseizoen te zwemmen of te recreëren in het Oosterduinse meer. Zodra er aanhoudende warme temperaturen worden gemeten, kan blauwalg snel groeien in stilstaand water. In het meer is geen doorstroom, dus kunnen zwemmers en watersporters snel ziek worden van de bacterie. In het verleden is al een aantal keer geprobeerd de blauwalg te bestrijden. Dit is uitgedraaid op een teleurstelling en heeft veel geld gekost.

In de volgende raadsvergadering zal de motie in stemming worden gebracht, als de fractie van NZ-lokaal het idee indient. Raadslid Rodenburg gaf aan dat hier wel zijn voorkeur naar uit gaat.

6 REACTIES

  1. Dit onderzoek zal ook wel weer bakken met geld kosten, maar daar kijkt de gemeente noordwijk niet naar, die leggen de kosten wel bij de inwoners, ze kunnen beter voor dat geld een paar bankjes plaatsen lang het meer want die zijn er te weinig.

  2. En hoe gaan zonnepanelen helpen het Blauwalg probleem op te lossen?! Ben zeer benieuwd, lijkt me goed als dit gaat lukken.

  3. Deze gemeente blijft haar eigen onkunde maar maskeren met het ene onderzoek na het andere onderzoek. Zo hou je jezelf uit de wind.
    Onkunde heet dat in de volksmond en kost bakken met belasting geld.

  4. Zoals altijd bij de Gemeente Noordwijk, wordt alles maar half onderzocht. Gaat men ook na, hoe men de stroom af gaat leveren aan het net? Met je verlengsnoertje van 3×1,5mm ga je dat niet redden. Tel uit je winst! Recreëren aan een panelenplas wordt ook minder interessant en de blauwalg help je er ook niet mee weg. Lekker laten varen, dat plan.

  5. Hele zee vol windmolens en het Comomeer met panelen,daar zullen vast veel recreanten op af komen.armoedige troep allemaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in