foto ter illustratie

Lisse – In de begrotingsvergadering van de gemeente Lisse dinsdagavond stelden CDA en Nieuw Lisse vragen over de vernieuwing van de sportvelden van Hisalis. Uit een rapport bleek dat de hockeyvelden twee jaar eerder afgekeurd zijn dan voorspeld, waarvoor geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden. Volgens wethouder Austie zijn daarom nieuwe velden van groot belang om de veiligheid van de sporters te waarborgen. Echter is de wijze van financiering vooralsnog nog onduidelijk, laat Nieuw Lisse blijken: ‘Netjes gezegd is het een groter bedrag, dan de gemeente had gereserveerd.’

Het keuringsrapport laat zien dat de hockeyvelden niet meer voldoen aan de eisen van NOC*NSF. Dit geldt niet alleen voor de schokabsorptie, maar ook voor plooien en oneffenheden op de ondergrond; de velden worden daarom niet meer als veilig aangemerkt. Hisalis heeft in navolging hiervan een jaar uitstel gekregen van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) om deze velden te vervangen.

Op dit moment is het college van B&W in gesprek met de hockeyclub om te zoeken naar een duurzame en financieel haalbare oplossing. Een van de opties is om de nieuwe velden in het voorjaar aan te leggen in plaats van in de zomer. De competitie zal dan een aantal weken verplaatst moeten worden naar omliggende verenigingen, maar de aanleg van de velden zal naar alle waarschijnlijkheid goedkoper uitpakken. Hisalis is bereid om deze verplaatsing te faciliteren.

Tevens heeft het onderzoeksteam vanuit de gemeente ook een optie op een pilot. In de hockeywereld worden steeds meer droge velden aangelegd, aangezien op de WK Hockey 2026 geen watervelden gebruikt zullen worden. Als de gemeente deelneemt aan de pilot voor een nieuw soort droge velden is dit innoverend en kunnen ze een beroep doen op fondsen. Daarmee zal de financiering eerder rond komen.

Wethouder Austie benadrukt dat Hisalis bereid is om mee te betalen aan de nieuwe velden: ‘Door de energiecrisis heeft de vereniging minder middelen, maar ze zullen zich inzetten voor een crowdfundingsactie en om op allerlei andere manieren fondsen te werven.’ Op die manier wordt er door de gemeente naar alle mogelijkheden gekeken die er zijn, om de investering voor nieuwe hockeyvelden haalbaar te maken.

Ondanks de toezeggingen van de wethouder, vraagt PvdA/Groenlinks zich af of de gemeente het wel kan betalen: ‘De signalen staan op rood. Laten we even op de rem trappen en de investeringen even bevriezen met oog op alle andere uitgaven die voor ons liggen.’ Er zullen volgens raadslid Van der Wiel dus harde politieke keuzes moeten worden gemaakt wat betreft de sportvelden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in