Foto: Gemeente Noordwijk

Noordwijk – De nieuwe raadszaal in de binnentuin van het gemeentehuis was tijdens de begrotingsvergadering van afgelopen dinsdag een groot discussiepunt. Aan de ene kant is het ‘niet te verkopen’ aan de burgers vanwege de aangekondigde bezuinigingen, aan de andere kant zijn de plekken ‘hoognodig’ voor het bestuur. Ondanks dat er nog geen concreet voorstel is, hebben alle fracties een duidelijke mening. Een nieuwe raadzaal neemt immers bijna twee miljoen van de begroting in beslag; een onzekere investering. Echter brengt het behoud van het oude gebouw ook de nodige kosten met zich mee. De ideeën lopen uiteen: wat is de beste oplossing?

Na de fusie van de gemeenten in 2019 is er een onderzoek uitgevoerd, waarin onderzocht is wat de meeste geschikte plaats is voor de vergaderingen van de gemeenteraad. Hierin zijn alle wensen van de fracties meegenomen en de verschillende opties besproken op basis van zeven selectiecriteria, zoals kosten, bereikbaarheid, duurzaamheid etc. Het atrium in Noordwijk, de bibliotheek van Noordwijkerhout en uitbreiding van de Rotonde kwamen toen naar voren. De betrokkenen hebben uiteindelijk besloten om de binnenplaats in Noordwijk aan te wijzen als beste optie. Het is toen gepresenteerd als het goedkoopste plan, omdat er een verbinding kan worden gemaakt met de Rotonde en er sprake is van een goede akoestiek.

In 2021 heeft de gemeenteraad dus al gestemd over de komst van een nieuwe raadszaal in het atrium. Toentertijd is het voorstel met 81% van de stemmen aangenomen. Onder andere de VVD-fractie komt nu terug op deze beslissing: ‘Het is een andere tijd, een nieuw moment om te kiezen.’ Gezien de nieuwe bezuinigingen, wil de VVD hier niet meer voor kiezen. Ivar Krüse van de PvdI is nog duidelijker: ‘De inwoners hebben niks aan een nieuwe raadszaal. We moeten nu bezuinigen op thema’s die de mensen raken, maar geven wel twee miljoen uit aan een nieuwe ruimte.’ Groenlinks kan zich hier niet in vinden: ‘Een goede raadszaal, een geschikte locatie draagt bij aan goed bestuur; dat hebben de inwoners nodig.’

MetLef helpt de fracties herinneren aan het feit dat er nog helemaal geen voorstel ligt: ‘We weten helemaal nog niet wat beide opties gaan kosten, dus we kunnen het ook niet naast elkaar leggen.’ Thomas Steenvoorden van PUUR haakt hierop in: ‘Laten we dat eerst uitzoeken, voordat we het plan en de financiën meteen afschieten.’

De partijen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren rondom de huisvesting van de raad. Optie 1 is de bouw van een nieuwe raadszaal in de binnentuin van het gemeentehuis van Noordwijk. Dit zal eenmalig minimaal twee miljoen kosten uit de gemeentelijke reserves en verder moet de gemeente rekening houden met de gebruikelijke jaarlijkse uitgaven. Optie 2 is de renovatie van de huidige vergaderzaal in Noordwijkerhout, waar een nieuwe geluidsinstallatie moet worden geplaatst voor de akoestiek. De PvdI, NZlokaal en de VVD willen 500.000 euro beschikbaar stellen voor deze vernieuwing. Ook op deze locatie zijn er echter extra jaarlijkse kosten, die nog niet in kaart zijn gebracht.

Het atrium moet gaan dienen als een centrale plek van het gemeentehuis. Het kan worden gebruikt voor gemeenteraads-, commissie- en andere vergaderingen, maar ook als ontvangstruimte. Daarnaast kunnen er inloopbijeenkomsten worden gehouden en jaarlijkse ceremonies, zoals de lintjesregen en de nieuwjaarsreceptie. Het college ziet de nieuwe locatie in Noordwijk als ideale oplossing. ‘De huidige vergaderzaal in Noordwijkerhout kunnen we alleen in de avond gebruiken. Overdag zijn er gewoon ambtenaren aan het werk.’, benadrukt portefeuillehouder Wendy Verkleij. ‘Daarnaast zal het behoud van deze ruimte ook kosten met zich meebrengen en is de presentatie van het gemeentelijke bestuur van belang.’

Voorlopig hebben de partijen nog geen definitieve beslissing genomen. In de begroting is rekening gehouden met een eventuele uitgave voor een (nieuwe) raadszaal, waardoor beide opties nog mogelijk zijn.

13 REACTIES

 1. Ha….ha….Groen Links, lees Louis Koppel- wijsheid: ” Een goede raadszaal, een geschikte locatie draagt bij aan een goed bestuur, dat hebben de inwoners nodig.” Inderdaad hebben de inwoners een goed bestuur nodig meneer Koppel, maar goede besluiten en beslissingen kunnen zelfs genomen worden in een omgebouwde bollenschuur. Het een heeft niets te maken met het andere.

 2. Te zot voor woorden! Presentatie van het gemeentebestuur😳het gaat om de daden, niet om het uiterlijke vertoon!
  Avond vergaderen dus in Noordwijkerhout. Niet wéér een verbouwing aan de Voorstraat waar de desingnlampen al een kapitaal hebben gekost en men zo makkelijk meubilair in de container flikkert! ( bij verlaten zilveren kruis gebouw)

 3. Ivar heeft het naar mijn mening bij het rechte eind. De hele economie zit in zwaar weer. Dan is het niet te verkopen om er als gemeenteraad wel in ,luxe, er bij te gaan zitten. Of je moet een hele dikke plaat voor je kop hebben. Bij Groen links is dit wel vaker het geval

 4. Hoe durven ze aan de een kant bezuinigen en ande andete kant vliegen de miljoenen de deur uit waar zijn jullie mee bezig . Ze hebben op die Voorstraat geen gaten in hun hande nee ze hebben geen handen en dat om een lintje uite rijken komen er ook nog strand stoelen in voor die harde werkers doe er ook nog een hoogtzon bij het iedereen moet bezuinigen en jullie maar dingen verzinnen die goud kosten ga een aan echte problemen werken huisvesting voor jongeren het dorp schoon houden en niet alleen je druk maken over een boulevard en over een kuuroord . Wat een hoogmoet hoe durven jullie .Ga lekker in de muze zitten ruimte zat !

 5. Er zijn sporthallen zat in Noordwijk ga daar maar zitten en bouw er een in NW Hout kunnen jullie over al terecht zijn ze wel wijs bij dat groen links Ze zijn overal tegen en nu dit . Beter bestuur hoe kom je erbij ze hebben hun kans gehad weg er mee .

 6. Groen Links is altijd expert in geld uitgeven
  Van een ander .
  Stoppen met dat absurde plan. Welke hersenloze heeft dit verzonnen?
  Gaat straks net als bij de Renovatie van de tweede kaner.
  Als de raadsleden zelf een verbouwing prive dan regelen ze Polen. Te schandalig voor woorden. Volksvertegenwoordigers ? Laat me niet lachen. Geen wonder dat de burgers steeds minder vertrouwen krijgen in de politiek. Ga jullie schamen!

  • Waarom kiest u ervoor uw reactie op deze neerbuigende toon te schrijven? Het kan soms namelijk ook waardevol zijn om niet gelijk voor het een of voor het ander te zijn. Wij kunnen namelijk pas een goede mening geven zodra er meer informatie voorhanden is. Het bestuurlijke apparaat bestaat naast de volksvertegenwoordigers (partijen waar u voor heeft gestemd) uit ambtenaren die zo goed mogelijk alle benodigde zaken voor u en mij uitvoeren. Ook goed om bij stil te staan.

   • Hoi Jelle, leuk bericht! Bevalt het werk je een beetje op het gemeentehuis?! Ik hoop inderdaad dat jullie zo goed mogelijk alle benodigde zaken uitvoeren. Goed Weekend!

 7. Nou Jelle jullie maken er niks van kijk eens om je heen als je niet ziet wat er mis is in deze gemeente loop je zeker met een blindoek op . De enige amtenaren die hard werken zijn de jongens van de straat .En als je niet tegen commentaar kan moet je gouw stoppen .

  • Ik weet niet goed wat uw bedoeling is met, ‘jullie maken er niks van’. Met mijn reactie probeerde ik enkel een ander geluid naar voren te brengen. Een geluid waarbij er ook eens oog is voor enige nuance, beleefdheid en uw eigen aandeel in het gekozen bestuur. Uw reactie is er in ieder geval een die gebaseerd is op aannames en verzinsels. Dat is uw eigen keuze en verantwoordelijkheid.

   • Waarschijnlijk werkt u nog niet zo lang voor de gemeente Noordwijk en heeft u nog de illusie als ambtenaar een goede bijdrage te kunnen leveren aan de gemeente Noordwijk, weet u nog niet hoe de hazen lopen in Noordwijk, en krachten op de achtergrond invloed hebben op het beleid. Desalniettemin juich ik uw inzet voor het gemeentelijk beleid toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in