Conceptvisie Beltpark. Bron: gemeente Hillegom

Hillegom – De gemeenteraad van Hillegom heeft woensdagavond ingestemd met het definitieve ontwerp voor de renovatie van het Beltpark. Ondanks kritiek op de kosten, de gevolgen voor het milieu en het participatieproces, kreeg het voorstel voldoende steun. Daarmee komt er groen licht voor een grootschalige opknapbeurt van het park, dat onder andere een nieuwe deklaag, sportvoorzieningen en betere toegankelijkheid krijgt.

De renovatieplannen zijn onderdeel van het Groenbeleidsplan 2021–2024 en moeten het Beltpark – aangelegd op een voormalige vuilstort – klaarstomen voor de toekomst. Een essentieel onderdeel is het ophogen van de deklaag: een beschermende grondlaag bovenop het gestorte afval. Die is door de jaren heen versleten, op meerdere plekken te dun geworden en voldoet daardoor niet meer aan de wettelijke milieueisen. Dat levert mogelijk gezondheidsrisico’s op.

De gemeente wil daarom een nieuwe laag van 60 centimeter aanbrengen, om risico’s voor de volksgezondheid te voorkomen. De totale renovatie kost 2,8 miljoen euro, waarvan ruim 1,4 miljoen voor de deklaag.

Behalve de noodzakelijke bodemaanpak, wordt het park flink opgefrist. Het ontwerp voorziet in een pumptrackbaan, een ‘fun run’, een basketbalveld, vlonderpaden en een jongerenontmoetingsplek. Toch verliep de besluitvorming allesbehalve geruisloos. Vooral de hoge kosten, de impact op biodiversiteit en het moeizame participatieproces vormden aanleiding voor stevige discussie binnen de raad.

GroenLinks-raadslid De Hoog-Ferwerda uitte stevige kritiek op de gang van zaken. Volgens haar is de inbreng van de denktank nauwelijks terug te zien in het definitieve ontwerp. Leden zouden bovendien onvoldoende op de hoogte zijn geweest van de plannen, die op meerdere punten drastisch bleken gewijzigd zonder terugkoppeling. Een inspreker bevestigde dit beeld.

Daarnaast hekelde De Hoog het ontbreken van een waterpartij en natuurlijke oevers, die volgens haar juist zouden bijdragen aan de biodiversiteit in het gebied. Ook wees ze op het bodemrapport waarin sprake is van verontreiniging, schadelijke stoffen en zelfs asbest aan de oppervlakte van het park. “Al twintig jaar is bekend dat de deklaag niet voldoet. Dat brengt risico’s met zich mee voor spelende kinderen”, aldus De Hoog. Volgens haar zou de GGD hebben geadviseerd om niet alleen de deklaag te versterken, maar het park volledig te saneren vanwege de ernst van de vervuiling.

D66-raadslid Jasper Out sloot zich aan bij die zorgen. Hij verwees naar plekken in het park met verhoogde loodwaarden, onder meer in de buurt van speelplekken zoals een boomhut. Volgens hem kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid, met name bij jonge kinderen.

Andere fracties keken met een andere blik naar het plan. Zo pleitte Jan Zwaan (Hart voor Hillegom) ervoor om woningbouw op een deel van het park niet uit te sluiten. Volgens hem ligt de prioriteit eerder bij betaalbare woningen dan bij opnieuw investeren in een park, zeker nu meerdere Hillegomse parken al zijn opgeknapt.

Vervangend wethouder Jan van Rijn, die de afwezige portefeuillehouder Maarten Dijkshoorn verving, riep op om vooruit te kijken. “We moeten niet blijven hangen in wat er wel of niet goed ging in het verleden”, zei hij, doelend op het participatieproces. Hij benadrukte dat er juist veel goed is gegaan in het participatieproces en dat het plan volgens experts, waaronder de GGD, goed uitvoerbaar is. “Sanering is volgens hen niet nodig, versterking van de deklaag volstaat”, vertelde van Rijn. Wel beloofde hij de zorgen van De Hoog nogmaals bij de GGD neer te leggen en dit oordeel met de raad te delen.

Wat de meningen ook waren, één ding werd in de raad duidelijk: de nood is hoog. De deklaag is op, het park verouderd, en er moet iets gebeuren. Met uitzondering van GroenLinks stemden alle fracties uiteindelijk in met het voorstel. Het project kan dus starten – met een renovatie die zowel letterlijk als figuurlijk diepe lagen raakt.

2 REACTIES

  1. Zo vraag ik me altijd af hoe het zit met de “deklaag” op golfterrein Tespelduyn op de voormalige vuilnisbelt van Noordwijkerhout. Je wil niet weten wat daar allemaal onder ligt. Daar bovenop lopen golfers. De voormalige vuilnisbelt ligt langs een sloot, uitmondend op de Leidsevaart. Hoe is voorzien in het voorkomen van wegvloeien van schadelijke stoffen naar het oppervlaktewater?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in