Warmond – De oplevering van 51 woningen en appartementen van het nieuwbouwproject Mariënhof in Warmond lijkt vertraging op te lopen door een conflict tussen de bouwer en netwerkbeheerder Liander. Bouwer Van Rhijn Bouw uit Katwijk eist donderdagochtend in kort geding dat Liander zorgt dat uiterlijk in oktober van dit jaar Mariënhof van stroom wordt voorzien. De netwerkbeheerder zegt daaraan niet te kunnen voldoen en legt de schuld daarvoor bij de bouwer.

‘Het zijn halve waarheden en rookgordijnen. Liander neemt zijn taak als netwerkbeheerder niet serieus.’ Advocaat Danny Lasschuit, die de belangen van bouwer Van Rhijn Bouw behartigt, gaat er aan het begin van de zitting gelijk met gestrekt been in. De rechter merkt droogjes op dat de advocaten van beide partijen elkaar niet voor het eerst treffen in zaken rond levering van stroom. ‘En ook niet voor het laatst’, vult advocaat Lasschuit de rechter aan.

Bekend is dat Liander met een overvol stroomnet te maken heeft en te weinig gespecialiseerd personeel. Dat terwijl er flinke uitdagingen zijn: meer woningbouw en dus meer elektriciteitsvraag. Daarnaast zorgt verduurzaming zoals warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s voor de deur nog eens voor extra vraag. Nieuwbouwprojecten krijgen steeds vaker te maken met het verkrijgen van voldoende stroom. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet de netbeheerder zijn netten uitbreiden met kilometers kabel en duizenden transformatoren.

Van Rhijn Bouw uit Katwijk zegt dat het op tijd een verzoek voor de stroomaansluiting heeft ingediend en dat Liander verplicht is zich aan de geldende termijn voor die aansluiting te houden. Sterker nog, de bouwer heeft Liander zelfs veel meer tijd gegeven dan volgens de regels nodig zou zijn. Als Liander niet vanaf week 41 de stroomvoorziening regelt voor Mariënhof dan kunnen de woningen niet op tijd worden opgeleverd stelt de bouwer. De planning voor de oplevering is in december en begin volgend jaar. Om Liander te dwingen de verplichting na te komen wil advocaat Lasschuit dat de rechter de netwerkbeheerder een dwangsom van vijfduizend euro per dag oplegt als na week 41 nog niet is begonnen met het werk.

Volgens de advocaat van Liander, Roland de Vlam, heeft Van Rhijn Bouw de opgelopen vertraging aan zichzelf te wijten. Het bouwbedrijf weigert namelijk te kiezen tussen de aanleg in combi (samen met de overige nutsvoorzieningen, zoals water, internet, etc. in één keer) of solo, waarbij Liander zelfstandig de werkzaamheden voor alleen elektriciteit oppakt. Zolang Van Rhijn Bouw die keuze niet kenbaar maakt, zegt Liander de klus niet te kunnen inplannen en loopt de vertraging op.

Van Rhijn Bouw wil het document dat hoort bij die combi-aanleg niet tekenen omdat de termijn waarbinnen Liander en de andere nutsbedrijven hun werkzaamheden moeten verrichten ruimer is dan de geldende regels rond stroomaansluitingen. De bouwer is bang dat als ze het combi-contract tekenen dat Mariënhof zeker niet op tijd op het stroomnet zit.

Maar volgens Liander is het sowieso al niet meer mogelijk om in oktober de stroomvoorziening in Mariënhof geregeld te hebben. Door de weigering om te tekenen door Van Rijn Bouw zijn andere klanten voorgegaan en zit de planning tot begin 2025 inmiddels al aardig vol. De rechter zegt er niet voor te voelen om nu uitspraak te doen in de zaak en verzoekt de partijen om toch nog tot een vergelijk te komen. Daar wordt mee ingestemd. Over een week wil de rechter weten of de partijen er alsnog gezamenlijk uit zijn gekomen anders volgt toch een vonnis van de rechter.

2 REACTIES

  1. Ik denk dat het zo wie zo een must moet zijn dat altijd alles in combi aangelegd moet worden,
    hoeft alles maar 1 x open . daarbij gelaten heb ik 3 jaar geleden in Warmond een laadpaal aangevraagd. mei 2022 is deze goed gekeurd door de raad. en je raad het al hij staat er nog steeds niet. ik denk dat Liander maar eens personeel moet gaan werven.
    Ook de gemeente moet eens actie ondernemen in deze zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in