De rode gebieden aan de kust, Noordwijk en Katwijk, laten een verhoogd percentage zien van huidkanker. Bron: Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Noordwijk – In gebieden langs de kust komt veel meer huidkanker voor dan in een gemiddelde Nederlandse gemeente. In Noordwijk zelfs 75 procent meer dan het gemiddelde. Dat blijkt uit de op dinsdag gepresenteerde interactieve kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De atlas toont de meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

‘Huidkanker is de kankersoort die het meest voorkomt in Nederland. Plaveiselcelcarcinoom is een veel voorkomende vorm van huidkanker’, is te lezen in de atlas. Bij het ontstaan van huidkanker is overmatige zonnen de belangrijkste risicofactor, met name als kind. Op onderstaande kaart van het IKNL is te zien dat de waardes in Noordwijk en Katwijk vele malen hoger liggen dan het gemiddelde. Dat komt dus doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is, aldus het IKNL.

Het gemiddelde in Noordwijk van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom) ligt 75% boven het landelijke gemiddelde.

De atlas is gebaseerd op analyses van data uit de Nederlandse Kankerregistratie in de periode 2011 tot en met 2020. De atlas laat zien of in deze periode het aantal kankerdiagnoses in een gebied hoger, lager of gelijk was aan het Nederlandse gemiddelde. Een doel is om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden om kanker te voorkomen. ‘Daarnaast kunnen er door de inzichten uit de Kankeratlas, bijvoorbeeld op het gebied van longkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker, regionaal preventiebeleidsmaatregelen genomen worden om de impact van kanker te reduceren’.

Het IKNL wil met de kankeratlas ook beleidsmakers wakker schudden. Zo kunnen ook sociaaleconomische factoren bepalen of iemand een groter risico loopt om een bepaalde vorm van kanker te krijgen. De atlas toont bijvoorbeeld heel scherp dat longkanker veel meer voorkomt in achterstandswijken dan in welgestelde buurten. ‘Er is nog een lange weg te gaan om de redenen van alle geografische verschillen te begrijpen. Maar de atlas is ontworpen om inzicht te bieden en zo onderzoek te versnellen, vooral in de gebieden die dit het meest nodig hebben’ aldus het IKNL.

De kaart van Nederland laat zien dat de vorm van huidkanker veel meer voorkomt in de kustgebieden

Hoe moet je de atlas lezen?

De Kankeratlas van IKNL is nadrukkelijk geen risico-indicator of je eerder kanker kunt krijgen als je woont in bepaalde gebieden, steden, dorpen of wijken. De atlas kijkt tien jaar terug en signaleert hoeveel mensen in die tijd een vorm kanker hebben opgelopen. Dat betekent niet deze trend ook voor de toekomst vaststaat.

3 REACTIES

  1. Vindt je dat gek als je aan het strand woont lig je regelmatig in de zon .Maar als je in het binnenland woont moet je zeker zijn dat het een goede stranddag is voor dat je gaat rijden want het kost nog al wat als je naar Noordwijk komt want ze weten de prijzen daar wel parkeren .en diverse.Goud geld

  2. Dit is gewoon een meting over 10 jaar en zegt verder niks ,als een kleine plekje heb hoor jij al bij die 75% mijn hele leven al in de zon gelopen en niks hebben dus ze schrijven ook dat longkanker meer voor komt in achterstandbuurten .mijn vrouw is er aan gestorven terwijl ze nooit heeft gerookt en bij ons in huis wordt niet gerookt .zijn cijfers meer niet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in