Teylingen – Het Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL) roept de Teylinger gemeenteraad op om te stoppen met het planten van onnatuurlijke bolsoorten als narcissen en tulpen in gemeentelijke perken en bermen.

Volgens PAN NL hebben die geen enkele waarde voor bijvoorbeeld vlinders, bijen, insecten en vogels. Sterker, de bestrijdingsmiddelen die voor de bollen worden gebruikt zijn de belangrijkste oorzaak van het ineenstorten van ecosystemen en biodiversiteit.

De organisatie roept Teylingen in het door de gemeente beheerde groen alleen nog onbespoten inheemse planten te gebruiken. Op die manier krijgen zoveel mogelijk planten, dieren en vogels een kans op een bestaan, aldus PAN NL. 

7 REACTIES

 1. Begin in je eigen tuin. Het wordt alleen maar een rommel met onkruid of op tijd maaien.
  Wij hebben allemaal bij -en vlindervriendelijke planten.
  Struiken voor de vogels.

 2. PAN zou dit verzoek op z’n minst even kunnen nuanceren. Veel bolgewassen zijn echt nuttig voor insecten, vooral omdat ze in het vroege voorjaar bloeien als het nog te koud is voor de inheemse planten om te bloeien. En heeft PAN wel eens gedacht aan de biologisch geteelde bollen?

  • Biologisch geteelde bollen is zeker een goede oplossing. Het vreselijke is juist dat bijvoorbeeld hommels wel van tulpen en narcissen houden en dan dus gif binnenkrijgen als ze stuifmeel en nectar verzamelen.
   Er zijn echter meer problemen met moderen gewasbeschermingsmidddelen. Het gif breekt slecht af en is wateroplosbaar. Zo kan het weer opgenomen worden in andere wilde planten en zo in insecten terechtkomen.
   Kortom biolochische planten zijn de oplossing, we moeten echt van bestrijdingsmiddelen/gewasbeschemingsmiddelen af. Voor de natuur en ook zeker voor ons zelf

 3. Die bollen zijn echt niet biologisch geteeld. Ik vind het een goed initiatief. Zou alleen voor de hele Bollenstreek moeten gelden en niet alleen Teylingen.

 4. Veel kwekers zijn al meer biologisch aan het spuiten. Dus het is al een stuk beter. En er staan ook om onze percelen akkerranden vol met bloemen voor de bijen en insecten.

  • Slecht 0,6% van het sierteelt areaal is biologisch. In de bollenteelt wordt voor 99,4% van het areaal met chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt en daar is op dit moment geen verbetering in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in