Bollenstreek – De gemeenten in de Bollenstreek zouden voor eigen beplanting zoveel mogelijk bollen moeten inkopen van lokale biologische telers. Op initiatief van de GroenLinks-fracties wordt deze oproep gedaan in de gemeenteraden van Lisse (24 april), Hillegom (26 april), Teylingen (17 mei) en Noordwijk (23 mei). De motie wordt in Lisse naast PvdA-GroenLinks mede ingediend door Nieuw Lisse, VVD, SGP-CU en CDA. In Teylingen door de mede-initiatiefnemer Partij voor Teylingen, en in Noordwijk door PvdA en Puur.

Volgens PvdA-GroenLinks Lisse kan de bollenteelt in de Bollenstreek toekomstbestendig worden gemaakt door de stap te maken naar biologische bollen. Het verminderen van bestrijdingsmiddelen komt de waterkwaliteit en de biodiversiteit ten goede. Maar deze stap vraagt een flinke investering en op dit moment is er nog onvoldoende vraag naar biologische bollen.

Vandaar de oproep aan de gemeenten om de telers te steunen om deze stap te maken door biologische bollen in te kopen.

6 REACTIES

 1. Klinkt als een extra kostenpost, het wordt misschien wel tijd om de belastinglast van deze groene maatregelen eens op een rijtje te zetten. Wil een meerderheid van de inwoners dit wel?

  • Ja, goed idee! Belast de vervuilende bollen meer zodat die automatisch minder aantrekkelijk worden.

   Maar even serieus. Kijk eens naar die bollengrond hier, hartstikke vervuild. Alsof inwoners dat willen.

  • Beste Kees,
   Begrijpelijke vraag, we moeten erg goed letten op waar we geld aan uitgeven als gemeente, vooral als we niet zo veel geld hebben, zoals hier in Lisse. Het gaat hier om een relatief klein bedrag (€15.000,- tot €20.000,-) wat jaarlijks besteed wordt aan de inkoop van bollen. Biologische bollen zullen ongeveer het dubbele kosten.
   Wij denken dat de bollensector voor Lisse van onschatbare waarde is, en willen daarom samen met telers ervoor zorgen dat de bollenteelt ook in de toekomst bloeit. Daarvoor is de stap naar biologisch nodig.
   Ik verwacht zeker dat de meerderheid van de inwoners het hiermee eens is, alle raadsleden in Lisse hebben de oproep vanavond namelijk ondersteund!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in