Noordwijk – Bijna 100 aanwezigen luisterden donderdag tijdens een politieke vergadering naar vier insprekers die handhaving van paardenweitjes en moestuinen op grond met bestemming bollengrond willen stoppen. De weitjes op onbruikbare bollengrond zijn er al sinds 1850 en deze ‘overhoeken’ zijn oases van rust en ontspanning voor de gebruikers, brachten insprekers in. Als oplossing stelde Cees Steenvoorden (stichting Waarom Weg) voor om de bestemming bollengrond te behouden zodat bij vertrek het perceel weer zonder lange procedures voor de eigenaar opnieuw voor bollenteelt is te gebruiken. Noordwijk heeft de handhaving voorlopig opgeschort tot na de herijking van de beleidsafspraken.

18 REACTIES

 1. N van Does, het valt wel mee hoeveel paardenweitjes en moestuinen er zijn. Echter worden deze gronden door veel mensen gebruikt. Dus er is bv 1000m2 moestuin wat door 4 mensen gebruikt wordt.
  En het veroorzaakt niet veel strond, maar stront 😉
  Bollengrond, moestuinen en paarden kunnen prima met elkaar, echter wil de gemeente de grond liever hebben voor woningbouw…..Het gaat helemaal niet om de bollen, want dan hadden er ook geen villa’s op gebouwd mogen worden en dat kan wel….

  • Het zou mooi zijn als de eigenaren van de paarden, tijdens het uitlaten de stront direct opruimen of opvangen en later bij aankomst op de paardenweide het op de mesthoop deponeren, zo kan de eigenaar van de moestuin het weer gebruiken voor de grondbewerking, nu moet je bv op het fietspad langs de Northgodreef regelmatig om de stronthopen laveren.

 2. Zo kan ik er nog een Andere Jan honden stront het loopt de spuigaten uit .Maar nu wat anders ze hebben hun mond vol over bollen grond ze hebben zelf de hele bollen streek volgebouwd met villa s als je een bollen veld wil zien moet je een vliegtuig hebben langs elk laantje in de bollen streek staan staat het volgebouwd kidnap het wel dat brengt geld op .Maar mogen de minder gesitueerde ook nog op een stukje grond huren voor hun hobby.Nee het gom moet blijven bestaan want al die gemeentes hebben aandelen . Zo ook met Meerlanden het gaat allemaal om de pingels. Gr Jan

 3. Jan, het blijft als waarheid dat ook voor Greenportwoningen (of villa’s zoals je zegt) bollengrondcompensatie aan GOM moet worden betaald zodat, volgens de spelregels in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport, elders weer bollengrond kan worden gemaakt door GOM en dus het bollenareaal in stand blijft. Voor bollengrond bestemde gronden mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Niet voor een autosloperij maar ook niet voor een volkstuin of paardenwei. Tenzij het om te kleine stukjes grond gaat die niet geschikt zijn voor de bollenteelt. Mocht dat het geval zijn is een andere bestemming denkbaar maar dan is wel bollengrondcompensatie van toepassing (wel een aangepast bedrag en dat is heel coulant!)…. Ook anderen hebben al de (volledige) bollengrondcompensatie betaald dus ‘gelijke monniken, gelijke kappen’…”

  • Dat is makkelijk praten als je geld genoeg hebt of er een woning op kan plaatsen. Voor hobbygrond die op een eerlijke manier is gekocht via makelaar en notaris ga je toch nog niet een keer meer als de waarde betalen. Let wel voor 1ste klas bollengrond betaal je 14 euro de m2. Wij mogen 40 euro betalen. Hoezo gelijkheid. Als particulier kan je je hobby niet meer betalen of het nu een moestuin of dierenweide is.

   • Ellen, je zegt dat ‘hobbygrond eerlijk is gekocht via makelaar en notaris’…maar je weet natuurlijk wel dat deze instanties geen bevoegdheid hebben om bestemmingsplannen te maken, dat zijn de gemeente(raden)….je moet dus altijd het bestemmingsplan raadplegen om te kijken welk gebruik van grond is toegestaan voordat je een stuk grond of gebouw koopt….je mag toch ook geen winkel beginnen in een voor woondoeleinden bestemde woning!…als iedereen maar doet waar die zin in heeft wordt het wel een janboel!

    • Sorry hoor. Maar ik koop niet iedere dag een stuk land. Nu weet ik ook wel beter. Trouwens een bestemmingsplan kunnen ze heel eenvoudig wijzigen zonder dat de eigenaar het weet. Of je moet de staatscourant en alle dorpsblaadjes goed lezen.

     • Ik denk trouwens dat jij bij de gemeente werkt. Als je die dingen allemaal weet. Ik niet hoor. Ik wist niet beter als dat de notaris dit soort zaken uitzicht.

     • Ellen ik ben het met je eens dat de notaris (maar ook de makelaar) meer informatie zou moeten geven wat mag en niet mag in het bestemmingsplan….laat onverlet dat als je een investering doet door onroerend goed aan te kopen, je ook zelf op onderzoek uit moet…..

 4. Alle zichtlijnen in de bollenstreek zijn naar de KLOTE geholpen door gom!
  Inderdaad een drone nodig om wat bloemen te kunnen kijken.
  En bouwen gebeurt al jaren voor de mensen met geld.
  Wanneer gaan we wat neerzetten voor de starters?
  En blijf van de moestuintjes en paarden weitjes af!
  Het sociale aspect en gezondheids aspect mag ook best meegewogen worden! Een hobby helpt uitstekend tegen piekeren bv
  Het paarden weitje bij oma geeft ook aanloop en contacten.

 5. Wel bij de feiten blijven Anna, het is niet GOM die het ruimtelijk beleid bepaalt, maar dat zijn de bollengemeenten….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in