Bollenstreek – Koningsdag, dat betekent oranje hoedjes, rood-wit-blauwe vlaggen en heel veel rommelmarkten door de gehele Bollenstreek. Bekijk in het overzicht hieronder hoe in ieder dorp de 57ste verjaardag van Koning Willem-Alexander wordt gevierd.

Hillegom: De leden van het Hillegomse oranjecomité stapten, net zoals hun collega’s uit omliggende dorpen, vroeg uit de veren. Het comité geeft ieder jaar een taart aan de vroege vogels die voor 09:00 de vlag aan de voorkant van het huis hangen. In het centrum is ondertussen de Hoftuin voor één dag omgetoverd in een speelparadijs voor kinderen: het voetbalveld, de rodeo-stier en de stormbaan zijn echte trekpleisters. Burgemeester Arie van Erk reikt tijdens het kinderbloemencorso de medailles uit aan de meest kleurrijke fietsen van de kleintjes.

Foto’s: Nico Kors

 

Noordwijk: Het verjaardagsfeest van de Koning begint helaas met donkere, grijze wolken in Noordwijk. De regen weerhoudt de Noordwijkers er echter niet van om er een feestje van te maken. Gewapend met oranje paraplu’s en regenjassen komen tientallen oranjegekleurde feestvierders naar de Grent voor de jaarlijkse aubade, die wordt ingeleid door een speech van de burgemeester Wendy Verkleij. De wethouders en gedecoreerden zijn ook aanwezig op het podium.

Foto’s: Richard van Egmond

Noordwijkerhout: Ook in Noordwijkerhout is het een natte boel. De normaal drukbezochte rommelmarkt lijkt, letterlijk, in het water te vallen. Toch staan de straten rond de Witte Kerk vol met voortvarende verkopers om hun oude spullen aan de man te brengen. Met geïmproviseerde oplossingen zorgen dat de producten zo goed als droog blijven.

Foto’s: Nick Vink

Voorhout: De Voorhoutse aubade, die plaatsvindt voor het bestuurscentrum, wordt ingeleid door een Oekraïense dans van Dans-en balletschool Voorhout. Hierna feliciteert burgemeester Carla Breuer de Koning met zijn 57ste verjaardag tijdens haar speech en benoemt ze speciaal de gedecoreerden. In het dorp is ook speciaal bezoek. Tijdens het muziekstuk worden liederen als ‘Piet Hein’ en ‘Jan Klaassen de Trompetter’ uit volle borst meegezongen. Inwoners van het Franse plaatsje Champigné, zusterstad van Warmond, wonen de nationale feestdag in Voorhout bij.

Foto’s: Nick Vink

De volgende foto’s uit Voorhout zijn van Gerard van Steijn:

 

Lisse: Tegenover het Lissese gemeentehuis zet onder andere lokale artiest Ronald de Lijzer, ook wel ‘The walking Jukebox’ genoemd, het dorp op stelten. Met het Wilhelmus en liedjes van Guus Meeuwis, swingt het publiek mee. Op de rommelmarkt wordt druk onderhandeld over prijs en product en vanuit de nostalgische kinderkermis klinkt gejoel van kinderen in de draai-en zweefmolens.

Foto’s: Nick Vink

 

Sassenheim: Een waar ‘oranjelustrum’ in Sassenheim. De kades aan beide kanten van de Zandsloot in Sassenheim hebben samen voor de vijfde keer op rij de Sassemse Straatprijs gewonnen. 98% Van de huizen op de Postwijkkade en de Zandslootkade heeft op Koningsdag de rood-wit-blauwe vlag uithangen; de meesten compleet met oranje wimpel. Eén huis staat in verband met verhuizing op dit moment even leeg, dus daar hangt geen vlag. De oranjecommissies van de kades vinden dat ze eigenlijk de maximaal haalbare score hebben gehaald. Hoe dan ook, ook met de 98% score is dit jaar de straatprijs weer voor deze kades.

Bekijk hieronder een foto van de rood-wit-blauw-oranje gekleurde kade in Sassenheim:

Naast dit speciale oranjelustrum, is het centrum van Sassenheim helemaal oranje gekleurd. Een spelmiddag in het thema: ‘Frankrijk’ , een fietstocht door de Bollenstreek en het jaarlijkse Rad van Avontuur vullen een mooie, zonnige lentemiddag.

Foto’s: Nick Vink

 

Warmond: Waar de rommelmarkt in Noordwijkerhout ’s morgens in het water valt, schieten de kraampjes in Warmond als paddestoelen uit de grond. De Nederlandse vlag wappert vrolijk in de wind en nu de wolken geen regen meer doorlaten, wordt er volop verkocht. Zelfgebakken cupcakes, oude spelletjes maar ook jong, muzikaal talent doet een poging een extra zakcentje te verdienen op Koningsdag.

Foto’s: Nick Vink

 

 

 

 

4 REACTIES

  1. Huub en Corrie Duivenvoorden, gefeliciteerd met jullie lintje. Dik verdiend! Maar willen jullie beloven nooit meer bij de jaarlijkse aubade op een troosteloos podium in Noordwijk te gaan staan. Voortaan alleen maar deelnemen als het op het bordes is van het gemeentehuis van Noordwijkerhout! Die eer komt jullie toe!

  2. Hé Andrè,accepteer een keer dat je in je leven mag meemaken om bij Noordwijk te kunnen zijn .anders kan je beter verhuizen naar de andere regie gemeente 7 km van Noordwijk.

    • Tsja Janus, als je vernoemd bent naar Janus van het Vuurtorenplein heb je geen keuze en moet je eigenlijk je leven slijten in Noordwijk blijven, maar als je het echt niet meer aan kan in het kuuroord willen we je wel opnemen in de Noordwijkerhoutse gemeenschap.

  3. Ooit was er een opmerking van een gepensioneerde Ambtenaar met de tekst ” eens worden de bollenstreek bij Groot leiden ingelijfd ” dat ook er tegen in gaande met overleg van Stedebouwkundigen , die wilde een andere naam verzinnen voor de Parallelboulevard . De grootste ruzie kwam er van . Van dichtbij meegemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in