Noordwijk – Een nieuwe parkeergarage in de duinen. In Noordwijk zien ze het al helemaal voor zich om de parkeerproblemen op drukke stranddagen op te lossen. Het gemeentebestuur heeft daarom al toestemming gegeven. Waterschap Rijnland en omwonenden zijn kritisch. ‘Het hele landschap wordt vernietigd.’

‘Hier in het duin willen we een éénlaagse parkeergarage bouwen’, legt project leider Paul Haasnoot van Noorlander Vastgoed, eigenaar van Hotel Huis ter Duin, de plannen uit. Hij wijst met zijn armen wijd naar de duinen aan weerszijden van het hotel, zo’n 800 meter breed. De garage moet 400 tot 500 plekken onder de duinen krijgen, met daarbij de uitstraling en onzichtbaarheid van de parkeergarage aan de Katwijkse boulevard.

De gemeente gaf eind september groen licht voor deze plannen, omdat het op zomerse dagen van de parkeerproblemen en het zoekverkeer af wil. In Katwijk is de onderduinse garage een succes te noemen. Maar toch zijn er wat hobbels te nemen voordat de gemeente en het hotel een gedeelde 500 parkeerplaatsen rijker is.

De locatie van de parkeergarage in Katwijk is heel anders dan in Noordwijk, zegt Hoogheemraad Bas Knapp van waterschap Rijnland. ‘De parkeergarage ligt in Katwijk áchter de zeewering, achter de dijk- en duinconstructie. In Noordwijk is het voorstel in het duin, in de zeewering bij Huis ter Duin. Dat maakt dat we op andere gronden de vergunningsaanvraag gaan beoordelen’, zegt Knapp.

Het waterschap heeft als eerste prioriteit een veilige zeewering, zodat de inwoners droge voeten houden. ‘Maar we zeggen niet bij voorbaat ‘nee’. We kijken naar de zandvolumes, de golfafslag bij een zogenoemde eens-in-tienduizend-jaar-storm. We toetsen op negatieve stromingen die zich kunnen ontwikkelen die de stabiliteit van de kering beïnvloeden en andere aspecten die meewegen of zo’n bouwplan vergund kan worden.’

Eerdere bouwplannen in de zeewering van Noordwijk gooide het waterschap Rijnland de afgelopen jaren nog vóór de vergunningaanvraag in de prullenbak. Maar het huidige plan is minder omvangrijk. Dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. Haasnoot ziet het positief in. ‘Voor de bouw graven we het duin af en bouwen we in een half jaar een garage. Daarna brengen we het duin weer terug en wordt het precies weer zoals het is, of mooier. Want we gaan in overleg met de omwonenden hoe ze hun uitzicht terug willen zien,’ zegt Haasnoot.

‘Ik geloof er niks van’, zegt bewoner Jan Holrigter van één van de kapitale appartementen met uitzicht op de duinen. Meneer Haasnoot stelt het veel te positief voor. Natuurlijk wordt het nooit meer hetzelfde, zegt Holrigter terwijl hij op zijn balkon over het landschap kijkt. ‘Ik sta nu blij te kijken, maar als het anderhalf jaar lang een grote bouwput wordt met hoge kranen, word ik helemaal chagrijnig.

‘Mijn vrouw is hier heel gelukkig en die wil ik graag gelukkig houden’, zegt Holrigter. ‘Het hele landschap wordt vernietigd. Laatst zag ik een vos lopen en ik zie veel konijnen. Dat verdwijnt ook allemaal.’

Mogelijk voorziet ze een lange strijd. De bewonersverenigingen van de appartementencomplexen naast het hotel zijn namelijk voornemens advocaten in te schakelen om het bouwplan van tafel te vegen. Een andere oudere bewoonster van een appartement naast Huis ter Duin reageert dan ook laconiek op de bouwplannen. ‘Ach, dat gaat nog zo lang duren. Tegen die tijd dat dat er is, ben ik allang dood.’

Het college gaf eind september groen licht voor het zogenoemde principeverzoek van het plan. De gemeente ging afgelopen week met een nieuw plan met het waterschap om de tafel. Daarin heeft het Hoogheemraadschap de voorwaarden duidelijk gemaakt. ‘Het is nu aan de gemeente om een vergunning aan te vragen.’

6 REACTIES

 1. Noortuk moet niet zo stronteigenwijs doen, 500 auto.s extra richting Boulevard en Grent is een veel te grote belasting voor dat punt aan zee.
  Gewoon 2 lagen op het wantveld erbij , 1 boven en 1 onder de grond en het hele Noortukse parkeerprobleem is als sneeuw voor de zon verdwenen.

 2. Nee niet op het wantveld dan moeten ze te ver lopen en dat in dezetijd dat kan toch niet het liefst zouden ze met de auto het strand op rijden . Het zal de gemeenschap wel weer een hoop geld kosten .

 3. Als je het labyrint kan van het dorp geschiedenis je verdwaalt er in.
  Het dorp is chaotisch egocentrisch het is irrationeel.
  Het is een liefde voor het leven je valt in vele verbazingen.
  Je komt nooit aan het eind.
  Incompetentie in overvloed,nooit een zelfreflectie.
  Te complex voor het dunne lijntje van ordening.
  Grandeur en mondain allang verloren.
  Wonende toplaag van elite.
  Geen tram.
  Geen parking.
  Blijvend eeuwig duin.
  Droom verder.
  Roepen in het vacuum.
  Knallende proefballon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in