Foto: John geeft een rondleiding door zijn tuin.

Bollenstreek – Al fietsend op zoek naar de verborgen, groene pareltjes van de Bollenstreek. Zaterdag 3 juni organiseerde het platform De Groene Uitdaging een nieuwe editie van ‘Fiets Zoekt Groen’. Een fietstocht langs gevarieerde locaties zoals tiny houses, buurtinitiatieven en prachtige particuliere tuinen.

Dit jaar zijn er dan ook veel meer particuliere tuinen die deelnemen aan de tocht dan andere jaren, waaronder de tuin van John. In zijn straat in Sassenheim zijn maar liefst drie groene locaties te vinden: de tuin van de buurvrouw is open, de stukjes gemeentegrond die de straat heeft geadopteerd en nu zelf verzorgd en natuurlijk zijn eigen tuin. ‘Er staat eigenlijk van alles in mijn tuin en ik laat het allemaal een beetje lopen’,vertelt hij. De tuin van John staat inderdaad vol met allerlei verschillende soorten planten. Het liefst zou hij nog meer groen in de tuin zien, maar daar heeft de groenliefhebber niet genoeg plek voor: ‘Dan kan ik straks geen visite meer kwijt op mijn terras, dat kan natuurlijk ook niet.’ 

John is dus een echte plantenliefhebber, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Zo ziet hij ook genoeg mensen die hun tuin liever vol leggen met tegels. ‘Ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen of hebben er geen tijd voor. Dat is wel jammer, want planten zijn goed voor de natuur maar ook voor jezelf.’ Volgens Roxanne, die op een andere locatie haar tuin tentoonstelt, komt dit puur door onwetendheid. Ook zij heeft van alles in haar tuin staan, zo verbouwd ze tomaten, rucola, appels, munt en rabarber. ‘Daar heb ik ongeveer een of twee uurtjes per week werk aan’, vertelt ze. ‘Nu is het wel erg droog, dus dan moet ik wat vaker water geven, maar in de winter doe ik er bijna niks aan.’ Volgens haar hoeven beginnelingen in de tuinsector dus ook niet bang te zijn dat ze de hele middag met hun vingers in de grond zitten. ‘Zie je al die planten tegen het huis? Die heb ik al sinds november niet meer aangeraakt en dat gaat gewoon goed’, vertelt ze enthousiast. 

Naast de tuinen van John en Roxanne waren er nog zo’n dertig andere locaties op de fiets te bezoeken. Mocht u toch nog een keer een aantal mooie tuinen willen bezoeken, dan kan dit binnenkort weer tijdens de Nationale Open Tuinendag op 17 & 18 juni 2023. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in