Foto: PB

Teylingen –  Partij voor Teylingen en GroenLinks willen inwoners van Teylingen bewuster maken over hoeveel vogels er jaarlijks dood gaan door katten. Ze willen dat het college werk gaat maken van een campagne om van huiskatten echte ‘thuiskatten’ te maken. Er wordt volgens beide partijen tenslotte ook genoeg aandacht gevraagd om bijvoorbeeld honden aan te lijnen of hondenpoep op te ruimen. Het college, maar ook een meerderheid van de raad, ziet hier echter niet zoveel in en vindt dit geen taak van de gemeente.

Volgens Partij voor Teylingen en GroenLinks zijn er genoeg manieren om katten in ieder geval meer binnen te houden. Bijvoorbeeld in de nacht of tijdens het broedseizoen om zo het aantal slachtoffers te verminderen. Veel raadsleden vinden de motie sympathiek, maar zo’n campagne zet volgens de PvdA geen zoden aan de dijk. Trilokaal vraagt zich af hoe je de effectiviteit meet. Wethouder Reny Wietsma-Biesbroek vindt de aandacht voor honden een andere discussie.

7 REACTIES

 1. Dat verbaast me wel. Landelijke GroenLinks vindt namelijk dat katten gewoon naar buiten moeten.

  Ben het er overigens helemaal mee eens. Doe je kat maar aan de lijn of bouw een kattenren.

 2. Men kan beter wat nuttigs gaan doen. Overigens heeft de gemeente hier in de buurt midden in het broedseizoen een groot aantal meters heg gerooid…

 3. Prima initiatief!

  Kijk hoe je het mogelijk maakt in plaats van bewoordingen te verzinnen om niets te doen….

 4. Ik begrijp best dat er soms wat ergernis is over loslopende katten die hun behoefte wel eens in de tuin van anderen doen. Zo hebbe we ook nog steeds honden waarvan de baasjes hun poep niet opruimen en mogen paarden ook links en rechts op fietspaden kakken. En vinden mensen die daar wat van vinden dan weer wel normaal dat ze hun eigen afval op straat mogen gooien en afval niet hoeven te scheiden. En waar mensen het zielig vinden als een vogeltje door een poes worden gevangen zielig maar zeggen ze niks van al die moderne windmolens die vogels doden en uw uitzicht verpesten. Mij lijkt dat het kattenprobleem weinig prioriteit heeft als ik zie met welke andere problemen gemeentes en hun raden moeten dealen.

 5. De meeste (jonge) volgels sneuvelen door natuurlijke ‘vijanden’ denk aan snoeken, reigers, ooievaars, eksters en andere rovers, die jongen opeten of aan hun eigen jongen voeren. Katten hebben hier maar een heel klein aandeel in want die krijgen thuis al genoeg te eten, of halen hij bij de buren. Een kat is een rasechte opportunist. Daarnaast jaagt een kat liever op muizen dan op (jonge) vogels en de keer dat een kat een vogel pakt is het meestal een ‘zwakke broeder’ die het zo bij zo niet redt.

  Deze partijen hebben geen idee hoe natuur werkt en spelen alleen waarin op de ‘goedkope’ emotie om zieltje te winnen. Mensen trap hier eruit in. Partijen doe dingen voor de samenleving die er echt toe doen en hou op met dit soort ‘goedkope’ emoties. In de natuur zijn er drie dingen die echt belangrijk en dat zijn: biotoop, biotoop en biotoop. Zorg dat de biotoop goed is dan regelen dieren het natuurlijk evenwicht onderling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in