foto gemeente Noordwijk

Noordwijk – De gemeente Noordwijk ontvangt dit jaar de Platina QualityCoast Award. Deze onderscheiding staat voor prestaties op het gebied van duurzaam toerisme, zoals natuur- en erfgoedbehoud, energie en klimaat. Noordwijk werd hiervoor onderzocht op meer dan 100 onderdelen.  

Zo spant Noordwijk zich in voor een zo schoon mogelijk strand. Het verkeer wordt verminderd door bijvoorbeeld de inzet van de gratis Beach Shuttle en het beschikbaar stellen van deelfietsen. Noordwijk mag de titel twee jaar dragen.

De gemeente doet al sinds 2008 mee met het QualityCoast programma, destijds geïnitieerd door Vereniging Kust & Zee. Inmiddels is het programma overgenomen door Green Destinations. Er wordt gewerkt met internationale normen op het gebied van duurzaam toerisme. 

43 REACTIES

 1. Mooi artikel weer, ik kijk nu al uit naar de reacties.
  Onderzoek op meer dan onderdelen?
  Ik ben benieuwd,
  kom de’r maar in….;-)

 2. Het was dit keer een spannende aangelegenheid: krijgt badplaats Noordwijk wel of niet een Quality Coast Award? Wordt het goud, zilver, platina?
  Na weken vol spanning is het bekend: platina!
  Doorslaggevend in het verkrijgen van de onderscheiding waren vast de uitstraling van de boulevard en de vrolijke versieringen van de lantaarnpalen met zakken vol plastic.

 3. Je kan je afvragen hoe betrouwbaar dit alles is. Op 1 de Azoren, gekozen tot het groenste eiland. Alleen per vliegtuig te bereiken. Reis en verblijf goed voor de uitstoot van 570 kilo CO2(bron Trouw)

  • Allemaal bestuursleden die een leuke stichting hebben opgezet en mee-eten uit de ruif die europees subsidie-geld heet. Kijk eens op de kvk (inschrijving feb. 2024….) en zie hoeveel stichtingen er op dit adres staan, en zie het anbi-formulier in ……. gemeentes betalen een fee en worden dan ‘beoordeeld’ aan de hand van een vragenlijst. Weet je nog enkele jaren geleden….. waren we opeens sporthoofdstad van Europa……. het ligt er aan bij welke stichting je een abonnement afsluit….. :))

 4. OZB volgend jaar met 10% omhoog, zodat de gemeente een opslagunit kan bouwen voor hun gigantische collectie van nutteloze awards.

 5. Zullen wel vrienden van de burgermeester zijn die dit beoordeeld hebben.
  Maak een rondje boulevard, dan zie echt hoe Noordwijk er uit ziet.

 6. Je zal maar als buitenlander nog nooit in Noordwijk geweest zijn, zien dat Noordwijk een Platina Coast Award heeft, denken dat het goed zit, boeken en dan de schrik van je leven krijgen als je in Noordwijk komt……

 7. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze vanaf de witteraaf over de duinweg richting noordwijk zijn gekomen en al die leuke paarde weitjes en recreatie tuinjes zagen dan kan ik me er nog iets bij voorstellen.
  Maar rij dan niet 500 honderd meter verder over die dramatiese boulevard
  Want dan rijd je snel door naar katwijk.

  • Aan het einde van de Duinweg vanaf Noordwijkerhout, bij de eerste rotonde in Noordwijk, moet een permanente verkeersregelaar komen die het verkeer links af laat slaan en rechtdoor en rechtsaf afsluit.

 8. Zou hier graag op reageren maar kan de juiste woorden niet vinden en das misschien maar goed ook !! Bewijst wel dat die “ award “ een dikke wasse neus is waar de gemeente weer ff mee kan pronken ipv de werkelijke shit op te ruimen !!!! God wat een stel bij elkaar met die hittepetit voorop !!

  • Nou Jos, zeker niet makkelijk om te reageren maar wel leuk…
   In dit geval zou ‘Platina Quality Coast Award’ beter ‘awkward’ kunnen heten.

   Volgens de Dikke van Dale: awkward
   1 onhandig, onbeholpen
   2 onpraktisch
   3 ongelegen, ongunstig
   4 gênant: awkward situation pijnlijke situatie
   5 opgelaten, niet op zijn gemak

   punt 4 is het meest passend….

 9. En wat het mooiste is in Noordwijk die zakken aan de lantaarnpalen dier drie weken hangen wat een reclame. Waarom hangen ze niet op de boulevard . O nee dat kan niet . En wat kost dat geintje die prijs uitreiking . Laat ons niet lachen 😜

 10. Duurzaam toerisme,we hebben geen verblijfs toerisme…alleen daytrippers die hebben een andere code,…het stijgende toeristen belasting komt uit huisjes campings noord…het ridicule komt uit netwerk bubbel…soort faust modes…discrepantie naar het veld is een technocratisch model…ze feteren hun eigen existentie om hun instituut te beschermen…

  J

 11. Als asielzoeker of oekrainer, zal je een trauma oplopen in noordwijk als ie over de boulevard loopt, dan denkt ie dat ie in het oorlogs gebied loopt met al die afbraak.

 12. Waar komt dat platina vandaan, we komen niet veel verder als blik. Kijk de boulevard één groot bouwval het ziet er werkelijk waar niet uit en zo zijn er wel meer van dit soort plekken. Ben het volledig eens met de heer Kruithof wbt de enorme hoeveelheden plasticzakken die ons straatbeeld ontsieren het ziet er niet . Snel afschaffen dan krijg je misschien brons.

 13. Die beoordeeling deskundige zijn niet verder geweest dan een diner met wijntje en Trijntje wat dusdanig uit de hand liep dat ze die Award wel moesten geven

 14. Waar ik eigenlijk het meest van sta te kijken is dat de lokale “neutrale” pers het nieuws omtrent deze “Award” zo prominent op haar media plaatst?!
  (Tespelduyn wint bijna elke week een “gesponsorde” Award)

  Komen de schrijvers van dit artikel wel uit de Bollenstreek?! Worden ze ook gesubsidieerd door de Gemeente?
  Want laten we eerlijk zijn, een serieuze Award kan dit toch nooit zijn……

 15. ff over de zakken aan lantarenpalen. Mensen maken er zelf een puinhoop van. Als ze vrijdags zijn opgehaald, hangen er s’maandags al weer nieuwe aan. Duurt dan nog 3 weken voor ze worden opgehaald. Kan je ook de gemeente de schuld wel weer van geven, maar zo moeilijk is het toch niet.

  • Er is hier een nieuwe oplossing voor gevonden: Geen zakken aan lantaarnpalen, maar: Fel Oranje palen geboord in de stoep! Werkelijk een aanwinst voor het aangezicht van de wijken!

 16. Het wachten is nu nog op de foto van Wendy en Roberto met de troffee in de hand met een glas Noordwijkse thee, bij voorkeur voor de ‘gepimte’geldautomaat.
  Zal morgen wel op de voorpagina de Weekeindkrant

 17. Mensen we kunnen wel commentaar geven maar daar trekken ze op dat gemeente huis toch niks van aan laten ze eens een onderzoek doen hoe de Noordwijkers over dit bestuur denken en wat ze van Dit Noordwijk vinden ik denk dat ze dan dat gemeente huis kunnen sluiten .

 18. Gijs het is veel simpeler. Bij de volgende verkiezingen je verdiepen in de programma’s van de partijen, en -heel belangrijk- de goede keuze maken. Daarmee kan je pas echt dingen veranderen

  • Of dat zin heeft ,ze beloven van alles ! En als ze gewonnen hebben ,weten ze nergens meer van af. We kunnen beter helemaal niet meer stemmen ,dan gebeurt er misschien wat .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in