Lisse – Het begon als een hobby. Nu staan bezoekers vanuit de hele wereld zich te verdringen in de voortuin van Monique in Lisse op zoek naar de allermooiste of de meest smakelijke pompoen. ‘Ik verkoop ze al dertig jaar,’ vertelt Monique Lardenoye van de Pumpkin Factory. ‘Maar de laatste vijf jaar is de belangstelling voor onze pompoenen geëxplodeerd.’ Zo erg zelfs dat de pompoenen voor dit jaar al op zijn.
‘Mond-tot-mondreclame maar zeker ook sociale media heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan onze stijgende populariteit’ vertelt Monique Lardenoye. Net als bij de bollenvelden fotograferen mensen zich graag tussen de pompoenen. ‘We hebben hier fotoshoots met modellen in de tuin en kinderen die hier elk jaar hun schoolfoto tussen de pompoenen maken. Iedereen wil ook een selfie met pompoen. Dat is echt te leuk om mee te maken. Het is een week of drie à vier echt een feestje als de pompoenen van het land komen en wij ze in de tuin verkopen.’
Het idee voor het kweken en verkopen van pompoenen deed Monique op in Engeland. ‘Mijn vader was bollenkweker en zat in het seizoen in Engeland. In de herfst kwamen wij dan op bezoek. Op de weg terug naar huis zagen we een veld met halloweenpompoenen. We hebben er een paar meegenomen om thuis voor de sier neer te leggen. Thuis in Lisse bleek er veel interesse in de pompoenen. Toen dacht ik: he dat is leuk. Wij hebben zelf een klein stukje bollenland, laat ik ze ook gaan kweken’.
Vroeger kochten de meeste mensen pompoenen als decoratie, maar dat is helemaal omgeslagen. ‘Ze worden nu voor meer dan de helft gekocht om op te eten.’ Om mensen wat in de stemming te brengen gaat Monique in het weekend rond met zo’n dertig liter pittige Thaise pompoensoep.
Nog steeds kweekt Monique de immens populaire oranje halloweenpompoen. maar inmiddels zijn daar wel wat soorten bijgekomen. In de bakken en op de tafels in de tuin vind je nu ook de Spaghetti pompoen, de Blue Doll pompoen, de Muskaat pompoen en de Porcelain Doll pompoen.
‘Soms praten we hier de hele dag Engels’, vertelt medewerker Astrid Hogervorst. ‘We zien hier Italianen, Turken, Chinezen. Mensen uit Peru, Japanners. Iedereenkomt hiernaartoe. Het lijkt of het elk jaar gekker wordt. Het is echt bizar. Maar er is ook zoveel te kiezen dat mensen er hebberig van worden.’
Vorig jaar verkochten ze in vijf weken duizenden grote en kleine pompoenen. En ook dit jaar ging het hard. ‘Maar ik volg nog steeds mijn hart en plant alleen de pompoenen waar ik zelf ook blij van wordt. Het is nog steeds mijn hobby. Met een lach, een ontspoorde hobby dan’, zegt een trotse Monique.
Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.