Lisse – Bij een archeologische opgraving in Lisse is een schoenafdruk uit de prehistorie gevonden. Dat is bijzonder omdat kleding en schoenen uit die tijd maar heel weinig worden gevonden. Uit de vondst blijkt dat er in de steentijd, tussen de 2000 en 3000 jaar voor Christus, al een kleine agrarische nederzetting was in het gebied waar nu Lisse is. In de Duin -en Bollenstreek zijn wel een aantal losse vondsten gedaan, maar dit is de eerste echte opgraving van een kleine boerderij.

Vlakbij ’t Huys Dever, een verstrekt woonhuis uit de Middeleeuwen in Lisse, wordt flink gegraven door een groep archeologen. Het is bedoeling dat in het gebied 459 huizen worden gebouwd voor de nieuwe wijk Geestwater. Maar eerst is er nog ploeg jonge archeologen bezig om laagje voor te onderzoeken wat er allemaal in bodem zit.

Dat blijkt verrassend veel te zijn, want naast de schoenafdruk vonden de archeologen resten van houten huizen en scherven aardewerk. Ook vonden ze een stuk natuursteen dat in de vorm van een bijlblad was geslepen.

‘Er zijn maar een paar voorbeelden van opgravingen uit de prehistorie in Nederland’, legt archeoloog Thomas van Cruchten uit. ‘Dat hier dus iemand heeft gelopen, bewijst deze voetafdruk die als het ware bevroren is in die tijd.’

Ook zijn er allerlei kleine fragmentjes van bot, waaronder visbot, en vuursteen gevonden. Dit laat zien dat de bewoners van de houten huizen zich bezighielden met visvangst en de productie van vuurstenen gebruiksvoorwerpen. Het gevonden aardewerk laat zien dat de mensen in die periode steeds vaker boer werden in plaats van jager.

‘Mensen leefden hier toen als boer in kleine agrarische samenlevingen’, weet Van Cruchten. ‘We hebben de resten gevonden van een boerderij, een akkertje en gebruiksvoorwerpen.’

Bij de presentatie van de schoenafdruk aan de pers is ook wethouder Riet Austie aanwezig. ‘Het is natuurlijk fantastisch dat we zo’n unieke vondst in Lisse doen’, zegt ze. ‘De kraanmachinist heeft ‘m als eerste gevonden begrijp ik. Zelfs hij was helemaal in de gloria. En die archeologen zijn helemaal in de wolken.’

‘Het idee is dat Lisse 825 jaar oud is, maar dat komt nu dus op losse schroeven te staan’, constateert de wethouder. ‘Maar daar kun je nu dus grote vraagtekens bij zetten, want er liepen hier dus al veel eerder mensen.’

Het blok aarde met daarin de schoenafdruk is inmiddels door een graafmachine uit de grond gehaald zodat het verder kan worden onderzocht. Uiteindelijk zal de voetafdruk ook tentoongesteld worden.

6 REACTIES

    • Het gebruik van vuursteen duidt erop dat er handel was. Dat deze bewoners ook reisden, contacten hadden elders. Dichtstbijzijnde vuursteen bron is zuid Limburg…

  1. Dus jonge mensen gaan werven om Prehistorie te gaan studeren. Volgens mij kan dat nog steeds in Leiden. Ik volgde daar in de jaren 70 een bijvak Prehistorie/Archeologie bij Prof. Modderman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in