Noordwijk – Na al meer dan dertig jaar praten is er donderdag bij de Raad van State in Den Haag weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het dossier nieuwbouwproject Bronsgeest in Noordwijk. Diverse belangengroepen en particulieren maakten bij de hoogste algemeen bestuursrechter van het land bezwaar tegen het bestemmingsplan ‘Bronsgeest 2021’. En ook de gemeente Noordwijk lag bij de Raad van State in de clinch met de provincie Zuid-Holland over Bronsgeest.

De rechter waarschuwt aan het begin van de zitting de aanwezigen al: ‘Dit gaat een lange dag worden.’ Er is dan ook heel wat te bespreken. In de zittingszaal zitten bezorgde burgers, vertegenwoordigers van de gemeente Noordwijk en de provincie Zuid-Holland. De ochtend en een deel van de middag is gereserveerd voor bezwaarmakers tegen het bestemmingsplan.

Eén voor één komen de belangengroepen en particulieren aan het woord. De redenen waarom de bezwaarmakers tegen woningbouw op Bronsgeest zijn is divers. Een belangrijk argument is dat door het bouwen van huizen op bollengrond het agrarische karakter van het gebied sterk wordt aangetast. Een bezwaarmaakster zegt: ‘Als door opofferen van bouwgrond voor Bronsgeest de hyacintenteelt verdwijnt wat is er dan nog van de Bollenstreek over? Als je in Noordwijk geboren bent hecht je je aan de bollenvelden. Het is gewoon een heel slecht plan.’

Er zijn ook andere bezwaren. Zo is er vrees dat de woonwijk te massaal gaat worden en dat dat verkeers- en geluidsoverlast gaat opleveren. Verder vinden de bezwaarmakers dat de gemeente Noordwijk te weinig luistert naar zorgen van burgers en dat een alternatieve bouwlocatie niet goed is onderzocht.

In haar verweer zegt de advocaat van de gemeenteraad dat ze het vervelend vindt als burgers zich niet gehoord hebben gevoeld, maar dat alles ordelijk volgens de geldende procedures is verlopen. Ook zou geprobeerd zijn de burgers zoveel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming.

Ook de gemeente Noordwijk zelf komt donderdag in verweer. De gemeenteraad is het niet eens met proactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gericht op Bronsgeest. Die willen Noordwijk met de aanwijzing dwingen om 240 betaalbare huurwoningen in Bronsgeest te bouwen, op het totaal van 350 huizen.

De raadsman van de provincie Zuid-Holland geeft tijdens de zitting aan dat Gedeputeerde Staten tot de aanwijzing is gekomen omdat Noordwijk al jarenlang te weinig zou doen om meer sociale huurwoningen in de gemeente te realiseren. Dit ondanks aandringen van de provincie.

De raadsman van de provincie stelt: ‘Noordwijk is al jaren het slechtste jongetje van de klas. Ze hebben de langste wachttijd in de regio voor een sociale huurwoning. Noordwijk programmeert wel sociale woningen in bouwplannen, maar bouwt ze vervolgens niet.’

De advocaat van het gemeenteraad zegt dat de gemeente wel voldoende doet om sociale huurwoningen te realiseren. Ook zou Noordwijk zich houden aan de regionale afspraken die hierover gemaakt worden. De proactieve aanwijzing door de provincie om 240 betaalbare huurwoningen op Bronsgeest te bouwen wordt gezien als een onterechte inmenging door de provincie in de bouwplannen van de gemeente.

De Raad van State doet waarschijnlijk pas over drie maanden uitspraak in de bezwaarprocedures rond Bronsgeest.

26 REACTIES

 1. Het is te hopen dat de Raad van State Noordwijk dwingt om meer betaalbare huizen te bouwen. Regelmatig heeft de gemeente er blijk van gegeven dat zelf niet voor elkaar te (willen) krijgen.

 2. Hoe durven ze ze doen helemaal niets voor de gewone man ja villa’s daar zijn ze heel goed in zit er weer een over die bollen grond te zeiken ga lekker naar de noord mensen willen wonen in betaal bare huizen . De huize die hier worden geboud zijn tussen de 6 en een miljoen grond kopen en er niks mee doen belachelijk en dan van onze centen naar een rechter te gek voor worden . Dit dorp is toch al het aan zie niet waard dus bouwen voor de jeugd .

  • Juist piet, sociaal bouwen en snel. Er komen alleen maar rijke binnen .kijk maar in de zuid en boerenweggetje naar noordwijkerhout.

 3. Vreselijk, wat een ellendezooi in dit vreselijke Noordwijk. Nu dit weer. Nog even dan wordt de vuurtoren ook nog omgehaald. Je staat toch nergens meer van te kijken hier. Wordt het niet hoog tijd dat VARA onderzoeksprogramma BNN Zembla gemeente Noordwijk eens komt doorlichten. Ik voorspel een baggerput van 3 afleveringen, met alles wat hier door de jaren is gepasseerd….. Zo trots !!!

 4. Jammer dat Nwhout nu bij Noordwijk hoort ,andersom had dit vele malen beter geweest ,Dus Noordwijk onder de hoede van NWHout ,dan hadden wij ook betaalbare huizen kunnen bouwen voor de jeugd ( want die hebben de toekomst ) Want de ARROGANTIE straalt van Noordwijk af
  Zij zullen dus nooit vrienden maken Alleen ikke ikke en de rest kan ……!

  • Sterker nog Pieter…..Noordwijkerhout had nooit moeten fuseren met Noordwijk. Het is overhaast gebeurd, de voorbereidingstijd was veel te kort, de druk vanuit de Provincie was te groot, Het college van B&W en de gemeenteraad van NWH onder leiding van burgemeester Goedhart konden de druk niet aan, voor en tegens zijn niet goed bekeken, de politieke lijken die uit de kasten van Noordwijk vielen, en nog vallen, waren onbekend en NWH en Noordwijk zijn 2 totaal verschillende dorpen qua
   mentaliteit, instelling en doelen. Het argument dat NWH zonder Noordwijk
   failliet zou gaan is zwaar overtrokken. Inmiddels 5 jaar gefuseerd en 5 jaar ellende! De fusie is een grote fout geweest. De enige mogelijkheid om deze fout terug te draaien is de oprichting van een Defusiepartij die de allergrootste partij wordt in de gemeenteraad en defusie kan realiseren.

   • Inderdaad ,je slaat de spijker op zijn kop! We hadden nooit samen moeten gaan ,Noordwijkerhout is zo anders . Hier begroeten wij elkaar nog . dat is in Noordwijk wel anders . En ik spek uit ervaring ,heb er gewerkt !

 5. Wat is er toch een hoogmoed in Noordwijk.het is èèn van de lelijkste badplaatsen van Nederland.
  (Èèn groote bouwval).
  Dat niets voor de sociale burger over heeft.
  Noordwijk wil sjiek overkomen maar ziet er niet uit.
  Het wordt eens tijd dat de gemeenteraad valt.
  Wat een zooitje daar.

  • Dat bedoel ik het systeem moet veranderen er zitten mensen daar die niet direct gekozen zijn en ook nog in een andere partij dan nu zaten, het is gewoon stoeltje wisselen en dat mag?Op iemand stemmen die dan besluit naar 2 jaar op te stappen kan dat zomaar? Er moet nu eens naar de burgers geluisterd worden , en laat De Zuid maar lekker zitten het gaat om onze jongeren die in Noordwijk/Noordwijkerhout en De Zilk willen blijven wonen en onze ouderen die kleiner willen gaan wonen Waarom niet aan de boulevard?

 6. Als je lid van de gemeenteraad bent moet je je voor deze genoemde kritieken wel serieus nemen. Jullie zitten er niet voor de huisjesmelkers en kapitalisten maar voor alle burgers.
  Voor betaalde , sociale huurwoningen doet de gemeente veel te weinig. Slechtste jongetje van de klas! En dat voor een zogenaamde zeven sterren gemeente? B en W en gemeenteraad: schaam je kapot. Jullie zijn Noordwijk onwaardig met al jullie onderlinge geruzie en ‘duistere’ spelletjes. Wantrouwen en vriendjespolitiek viert hoogtij.

 7. Natuurlijk er gaan veel dingen fout in deze gemeente. Maar het zijn ook steeds dezelfde partijen die zich hieraan schuldig maken, en waarop steeds weer door trouwe volgers gestemd wordt. Wat mij wel ierriteerd is dat vooral inwoners uit Noordwijkerhout steeds maar afgeven op Noordwijk en een aantal zaken vergeten te vermelden. Is : Het gezeik over de Schelft, Welnu jullie v.m. gemeente NWH had dit gebouw niet goed afgeschreven en geld gereserveerd voor nieuwbouw en onderverzekerd. Dan moet je hr. Diuvenvoorde niet in de schoenen van Noordwijk schuiven. dat is heel unfair. Trouwens het onderhoud van de openbare ruimte liet ook te wensen over tijdens de fusie!! Waarom werd Noordwijk gedwongen te fusieren met NWH. Gewoon omdat NWH zijn eigen financiele broek niet meer kon ophouden zo simpel is het. Heb in mijn werkzame leven met z'”on fusie te maken gehad.

 8. Waar staat in mijn opmerking dat ik” De Schelft in de schoenen van Noordwijk schuif”, meneer Randing?
  Dat bedenkt u zelf.

 9. Geboren Noortukker maar voel me al jaren niet welkom in eigen dorp. burgemeester Wendy en haar team zien vele malen liever stedelingen met een zak geld naar ons dorpje komen ipv dat Noortukkers hier kunnen blijven wonen.
  Ooit was ik TROTSE Noortukker, tegenwoordig is dat ver te zoeken met het huidige beleid

 10. Wellicht een heel raar idee…. (zal ik hieronder toelichten)
  Mijn “onderbuik-gevoel” zegt het volgende:

  Noordwijk-Binnen/Noordwijkerhout/De Zilk zijn veel meer op 1 lijn zitten dan “Noordwijk Zee-Zuid”!

  De vele vetes die nu uitgevochten worden omtrent de MOBO’s (Oranje Hotel etc.), Gat van Palace, Vuurtorenplein, Manege Meeuwenoord, etc. etc.
  Allemaal ellende van oude bestuurders, vastgoedmagnaten, louche adviseurs, Horeca-uitbaters, en nog meer mensen die het beste voorhebben met Noordwiijk (Zee/Zuid). Deze helpen niet aan het tot stand komen van een gezellige, leefbare, stabiele Gemeente.

  Dus hierbij mijn idee:

  Laten we als Noordwijk-binnen, NWH en De Zilk, de koppen bij elkaar steken (kan dit via een Referendum?!). We nemen afscheid van Zee en Zuid, en kunnen een geweldige gemeenschap opbouwen! Zodra het voor onze (klein-)kinderen weer interessant is om naar de 7-sterren Badplaats (kuuroord) Noordwijk te gaan, (wij zijn dan helaas hier geen getuige meer van….), dan wensen wij zij al het plezier die wij hier ook ooit gehad hebben.

  Ik nodig iedereen graag uit om hierop te reageren, en dan graag de “wijk” waar een ieder vandaan komt/woont.

 11. Ik ben het helemaal met je eens Hers, maar een referendum is helaas niet bindend. In Haren stemde een paar jaar geleden driekwart van de mensen tegen een fusie met Groningen. De Provincie legde de uitslag naast zich neer en adviseerde de minister de fusie door te voeren, wat gebeurde.
  Ik vermoed dat bij een referendum ook driekwart van Noordwijkerhout, De Zilk en Noordwijk Binnen zou stemmen voor een afscheiding van Noordwijk aan Zee/Zuid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in