Mensen die slecht ter been zijn, gebruiken vaak een rollator om veilig te kunnen lopen. Maar wat als die rollator niet meer veilig is? Gladde banden, slechte remmen… In Noordwijkerhout kunnen rollatorgebruikers hun hulpmiddel, waar ze zo afhankelijk van zijn, laten keuren. En de uitslag valt soms tegen.

In ontmoetingscentrum Puykendam in Noordwijkerhout staan een aantal dames van zekere leeftijd achter hun rollator geduldig te wachten op de APK van hun hulpmiddel. Dennis Warmerdam, de initiatiefnemer van de APK voor rollators, draait behendig de wielen los maakt ze schoon zodat ze weer soepeltjes rollen. Hij checkt de remmen, draait hier en daar een boutje aan… ‘Zo, deze krijgt van mij een groene sticker. Deze is goedgekeurd. Volgende patiënt’, zegt hij met een glimlach. Er komt een dame aangewandeld met een gammele rollator. ‘Ja, het zit allemaal een beetje los’, zegt ze verontschuldigend. ‘Laat mij maar even kijken’, zegt Warmerdam. Na een kleine vijf minuten gecheckt te hebben schudt hij zijn hoofd. ‘Helaas, deze komt niet door de keuring.’ De vrouw is teleurgesteld. ‘O, dat had ik helemaal niet verwacht’, stamelt ze. Warmerdam adviseert haar na te denken over een andere rollator. ‘Ik snap dat u er van schrikt en er over na moet denken, maar voor uw eigen veiligheid zou het echt beter zijn om een andere aan te schaffen’. De vrouw knikt.

De volgende die haar rollator laat checken is Elly Zandwijk. ‘Dit is mijn Mercedes, ik gebruik hem heel intensief’, zegt ze lachend. Ook hier gaat de keurder grondig te werk. Op de tafel liggen de groene APK-stickers te lonken. Maar helaas, ook deze komt niet door de keuring. ‘De bekabeling van de remmen is stuk. Die moeten echt vervangen worden, anders is het gevaarlijk.’ Zandwijk neemt haar verlies en maakt een afspraak om de kabeltjes te laten vervangen. ‘Want’, zegt ze monter, ‘mijn Mercedes wil ik echt niet kwijt.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in