Voorhout – Aan de hand van vijf principes hoopt het college van Teylingen een begin te maken aan de ontwikkeling van Station Voorhout en het stationsplein. Zij vinden dit namelijk een kansrijke woonlocatie voor met name starters en ouderen. In de commissie Ruimte werd hier dinsdagavond vanuit de politieke partijen overwegend positief op gereageerd. Vooral vanuit VVD, PvdA en GroenLinks. Wethouder Marlies Volten hoopte tijdens de commissie te horen of er bedenkingen zijn en of zij in het vierde kwartaal van dit jaar eventueel een ontwikkelingsplan kan voorleggen. Toch zijn er ook nog enkele partijen die vragen hebben over de huidige gang van zaken.

In een notendop wil het college van B & W in samenwerking met onder andere NS en ProRail het gebied rondom Station Voorhout te ontwikkelen. Zij hopen daarbij huidige stationsfuncties zoals de parkeergelegenheid en Kiss & Ride te behouden en denken dat het toekomstige Station Voorhout een aantrekkelijke impuls is voor het centrum inclusief woningen. Of zoals zij zelf zeggen: “Uitgangspunt is een kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling van het centrum en de stationsomgeving.”

Voor de gehele commissie is het dinsdagavond duidelijk dat er qua keuzes in het stationsgebied nog heel veel open ligt. Ook zijn zij het allemaal eens over het behoud van de kermis en het liefst op deze locatie. Met name D66 blijft de locatie belangrijker en geschikter vinden als evenementenplek. Het CDA stelt veel vragen over de mobiliteit binnen Voorhout, maar ook van en naar andere gemeenten. Forum voor Democratie en Partij voor Teylingen vinden het zonde als ook dit stuk groen en de parkeervoorzieningen moeten verdwijnen voor woningbouw. Zij vinden het onder andere ‘megalomane plannen’ en dat kwantiteit boven kwaliteit gaat.

Het college blijft benadrukken dat ze deze locatie geschikt vinden voor woningen en begrijpen de zorgen over parkeerdruk en eventuele gevolgen voor de kermis. Wethouder Volten: “We hebben vanavond in ieder geval veel opgehaald van wat van belang is. Hieruit kunnen we nu de eerste stappen zetten.” Ook zegt ze dat een optie zonder woningbouw momenteel niet aan de orde is.

Insprekers kermis

Naast bovengenoemde principes heeft het college ook nog een vijfde principe opgesteld. Dat is dat zij in gesprek willen blijven met de Oranje Vereniging Voorhout. Zij organiseren jaarlijks de najaarsfeesten en de kermis op het stationsplein. Het college hoopt met hen, en met de tijd, een passende oplossing te vinden. Of dit op de huidige locatie is in bijvoorbeeld kleinere vorm of ergens anders is nog onduidelijk.

Een woordvoerder van de Oranje Vereniging Voorhout liet dinsdagavond tijdens de commissie weten zich zorgen te maken over de toekomst van de kermis en de najaarsfeesten. Hij vraagt de gemeenteraad om de kermistraditie in ere te houden, maar ziet, desnoods in kleinere vorm, dat de kermis gewoon plaats kan blijven vinden op het stationsplein.

Ook de woordvoerder van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK) sprak in en beaamt dit: “Het kan perfect samengaan met woningen die daar in de toekomst komen.” Ook vraagt hij om in de toekomst rekening te houden met bouwen op het moment dat de kermis plaats vindt.

Enkele partijen vinden dat het college de kermis en inwoners van Voorhout net als NS en ProRail als gelijkwaardige gebiedspartners moet behandelen zoals benoemd in het eerste principe.

Insprekers omwonenden

Naast de partijen en woordvoerders van de kermis spraken er dinsdagavond ook enkele omwonenden in tijdens de commissie. Zij maken zich, net als het CDA, met name zorgen over de toename van auto’s en reisbewegingen van en naar Station Voorhout. Er ontstaat een te kleine parkeergelegenheid: “Zeker wanneer je bedenkt dat het treinstation ook dient voor Noordwijk en Noordwijkerhout. Gemeenten die ook groeien in omvang qua ruimte en inwoners.”

Ook vraagt een andere inspreker zich af wat een ontwikkelingsplan voor Station Voorhout kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het centrum: “Zeker bij een 5-laagse bebouwing.” Het zal volgens hem zorgen voor meer schaduwwerking en ook denkt hij dat het woongenot zal afnemen: “En dat staat haaks op de omgevingsvisie.” Insprekers vinden dat inwoners meer betrokken moeten worden in toekomstige ontwikkelingen.

Tijdens de eerstvolgende gemeenteraad zal er gestemd worden over dit voorstel. Bij een positief resultaat zal er dan meer duidelijk worden in het vierde kwartaal van dit jaar.

13 REACTIES

 1. Alles moet volgebouwd worden… dagelijks slipt Voorhout dicht. Niet dat de ambtenaren dat zien, die slapen nog als wij de torenhoge woz weer moeten verdienen voor ze…. tijd voor ook de bezem door de lokale politiek !

  • De gemeenteraad Teylingen is volledig de weg kwijt. Het centrum moet auto/fiets vrij. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de inwoners. Je vraagt je toch af, wat voor een idioten er zitten?

   • Belachelijk wat de gemeente en de project ontwikkelaars nu doen! Denken alleen maar aan hun portemonnee en niet aan de mens! Niks te krijgen voor starters, ouderen of alleenstaande! Woon zelf in voorhout en bij mij achter stampen ze hele wijken onbetaalbare woningen de grond uit. Kijk maar eens naar nieuwboekhorst! We schreeuwen met ze allen om betaalbare woningen maar ze doen er toch niks mee want het draait uiteindelijk om geld!

  • De gemeenteraad Teylingen is volledig de weg kwijt. Het centrum moet auto/fiets vrij. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de inwoners. Je vraagt je toch af, wat voor een idioten er zitten?

 2. Wat een ‘fantastische’ gemeentebestuur hebben we toch. Na eerst een prachtig plan te hebben gepresenteerd om de Herenstraat autoluw te maken zodat we met zijn allen er dagelijks mogen wandelen en sjouwen met de boodschappen zo’n knip zorgt dat we eindelijk gezond gaan bewegen. En dan nu een nog mooier plan…..jawel er wordt zelfs gedacht om de starters een woning aan te bieden, welliswaar in de onbetaalbare prijsklasse! maar toch we hebben er aan gedacht zegt dit bestuur vast. Dus even een driewerf hoera voor dit gemeentebestuur!!! Kortom de laatste stukjes grond worden ook volgeplempt met woningbouw… Denk ook aan de oude tennisbaan Oosthout ook daar wordt het volgepropt met woningen in de duurdere prijsklasse.

 3. Wordt tijd dat men inziet dat dit soort dwazen beleid van hogeraf komt , ze voeren gewoon de UN / wef sdg agenda uit zonder blikken of blozen en zonder überhaupt na te denken ! En alleen voor hun eigen gewin.

 4. Raar dat dit is een locatie moet worden om te parkeren om je evt boodschappen te doen in de herenstraat, vervolgens de parkeerplekken weghalen .En dan zeggen dat het een stimulans is voor de herenstraat welk idioot bureau hebben ze nu weer ingehuurd ,Begint een beetje op jiskefet te lijken ons gemeente bestuur .

 5. Woningbouw bij een treinstation en je vervolgens ook alvast beperken voor toekomstige mobiliteit met alle ruimte die dat vereist. Iedere keer als je hier denkt dat de grens eindelijk is bereikt blijkt het pas het begin.

 6. Het wordt steeds gekker. In plaats dat ze in leegstaande woningen die in het oude dorp staan ( sociale huur) jongeren plaatsen of jonge gezinnen die groter worden maar geen torenhoge huren kunnen betalen plaatsen ze immigranten. En nu willen ze de dan gaan bouwen voor woningzoekenden. Het college lijkt wel een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Met afsluiting herenstraat pakken ze winkeliers en splitsen ze het dorp.
  En ze wonen zelf ik leuke koopwoningen

 7. De plannen voor Voorhout worden met de dag gekker. Nee, we willen niet dat alles volgebouwd wordt en ja we willen wel dat politie, brandweer en ambulance via de Herenstraat zo snel mogelijk overal kunnen zijn.

 8. Wel ja die laatste paar vrije m2 ook maar volproppen.

  Verzin is wat leuks voor de inwoners! Een mooi park (zoals Sassenheim) of plek voor ontmoeting en evenementen. Goed voor de cohesie in het dorp.

  Dit gaat net zoals plan Nieuw Boekhorst (waar natuur en wonen samengaan). En vervolgens neemt bij elke stapt het aantal m2 natuur af. En de bebouwing toe. Allemaal marketing.

  Straks is de kermis gewoon niet meer mogelijk omdat blijkt dat het reuzenrad toch niet past in de nieuwe parkeergarage.

 9. Er worden 1300 woningen gebouwd langs de vaart richting Noordwijk, je zou toch denken dat daar meer dan genoeg plek moet zijn om veel starters woningen en levensloop bestendige woningen!! Maar nee…. daar moeten weer dure woningen gebouwd worden zodat er nog meer mensen van buiten Voorhout komen! Schande gemeente Voorhout!!! Dat kleine beetje groen wat we nog hebben moeten jullie ook weer zonodig vol zetten met Beton!!! Maakt van dit, zeer centraal gelegen, stukje grond een plek waar mensen samen kunnen komen met de kermis en andere gezellige evenementen!! Zet er voor de zomer bankjes of picknick tafels daar hebben we in Voorhout absoluut behoefte aan!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in