Sassenheim – ‘Het is belangrijk dat leerlingen al op jonge leeftijd in aanraking komen met politiek’. Maatschappijleer docent Bart van Welzenis heeft in het bijzijn van wethouder Elsbeth Koek van Teylingen een stembus geopend op het Rijnlands Lyceum Sassenheim. De stembus is woensdag geopend en leerlingen vanaf klas 3 kunnen stemmen. Met echte stemhokjes en stemformulieren hoopt de havo-4 klas maatschappijleer 400 stemmen binnen te halen.

Havo-leerling Dries helpt mee met het project. ‘Wij vinden dat jongeren hun stem moeten uitbrengen, omdat sommige jongeren het gevoel kunnen hebben dat ze buiten gesloten kunnen worden’. In de havo-4 klas van Dries wordt in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gediscussieerd over de onderwerpen die landelijk spelen. ‘We bespreken veel actualiteiten in de les, zowel politiek als maatschappij gericht, het is belangrijk dat je de verschillende standpunten van de partijen uitlegt’, vult Van Welzenis aan. Een belangrijk thema wat in deze verkiezingscampagne wordt besproken is de verzorgingsstaat, ‘hoe ga je om met armoede, welke oplossingen zijn daar voor te vinden en ook wat zijn de standpunten van de partijen’.

Wethouder Elsbeth Koek van Teylingen in gesprek met de leerlingen

De leerlingen vanaf klas drie op het Rijnlands Lyceum Sassenheim hebben woensdag de tijd om te stemmen. De havo-4 maatschappijleer klas heeft 400 stembiljetten uitgeprint. ‘We gaan uit van 350 tot 400 stemmen, als dat te weinig is kunnen we altijd nog meer stembiljetten printen’, zegt Dries, ‘wij hopen op een goede opkomst’. Op 14 maart, de dag voor de verkiezingen, worden de resultaten bekend gemaakt en een dag later worden de resultaten naast de ‘echte’ verkiezingen gelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in