Noordwijk – Welke schelpen liggen er langs de kust van de Noordzee en wat kunnen ze vertellen over het leven in de zee? Die vraag willen Stichting De Noordzee en Naturalis graag beantwoord zien en iedereen mocht helpen zaterdag, tijdens de schelpenteldag die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden. Maar de harde, koude wind hield veel schelpentellers thuis.

In Noordwijk stond voor 10.00 uur de achtjarige Taskin Kefeli klaar met zijn zwartwitte piratenemmertje. Hij en zijn moeder bleven de hele ochtend de enige tellers in Noordwijk. Pas later in de middag meldden zich meer schelpentellers. Wie zich zaterdagochtend bij de Reddingsbrigade waagde bij de tafel met telkaarten van Stichting Noordzee en Naturalis, werd eerst getrakteerd op een fikse zandstraalbehandeling.

Een groepje vrijwilligers met felrode hesjes had zich achter die tafel met verschillende schelpen en telkaarten opgesteld. ‘We hebben deze dag een half jaar lang voorbereid en honderden vrijwilligers geregeld voor de hele Nederlandse kust’, zegt Hannco Bakker, collectiebeheerder bij Naturalis. De tellers laten het in de ochtend nog afweten. ‘Maar als het eb is en de wind wat gaat liggen komen er vast meer schelpentellers’, zegt een man van de reddingsbrigade. Taskin en zijn moeder uit Voorhout zijn de enige zoekers in de ochtend. Ze hebben de schelpenteldag goed voorbereid. Zijn moeder heeft een speciaal houten schelpenkistje gemaakt voor haar zoon. En ze hebben voor Hannco, die ze van Naturalis kennen, zelfs een schilderijtje gemaakt. De zee, schelpen en het strand staan erop geschilderd en in sierlijke letters Schelpenteldag 2023.

Vorig jaar zijn er tijdens de schelpenteldag 21.000 schelpen geteld van vijftig soorten. Bakker hoopt er nu zestig of zeventig soorten te tellen. ‘De schelpen zijn de spiegel van de Noordzee’, zegt hij. ‘We kunnen zien welke schelpen nog vers waren toen ze aanspoelden, welke oud en fossiel zijn en of ze overwoekerd zijn met mosdieren. We willen graag weten of er exoten en zeldzame soorten voorkomen, zoals de noordhoorn, een grote gedraaide witte schelp.’

Het aanbod van verschillende soorten verandert door de jaren. We kennen al heel lang de Japanse oester, die vroeger zeldzaam was. Maar inmiddels hebben deze oesters de platte oesters verdrongen die vroeger veel werden vonden. De Japanse oester is nu mainstream en staat op ons menu.

De kokkel was altijd de meest voorkomende schelp in Nederland. Maar het wordt minder, zegt een vrijwilliger van Stichting Noordzee. Inmiddels vind je zelden nog een dubbele kokkel. En de Amerikaanse strandschelp is een nieuweling. ‘Hij is er sinds een paar jaar en het is afwachten wat die gaat doen. Gaat deze schelp andere schelpen verdringen, gaan we er last van hebben? Over een paar jaar gaan we het weten’, zegt Bakker. ‘Het is lastig te zeggen of het gevaarlijk is dat exoten in onze Noordzee voorkomen. Wat slecht zou zijn is dat het een monotone zee wordt met één dominant soort schelp. We willen diversiteit houden.’

De schelpen die het meest werden gevonden op de Nederlandse stranden tijdens de schelpenteldag van zaterdag zijn de ovale en halfgeknotte strandschelp, gevolgd door de Amerikaanse zwaardschede. In België werd het nonnetje het meest aangetroffen. In totaal werden 85.000 schelpen geteld in de twee landen, waarvan 48.000 in Nederland, zegt een woordvoerder van museum Naturalis in Leiden. Er werden vijftig verschillende soorten geteld, waaronder ook exemplaren die minder vaak op de Nederlandse stranden terug te vinden zijn, zoals de Noorse hartschelp en een zonneschelp.

Bron: Mediapartner Omroep West

 

1 REACTIE

  1. Misschien een idee om dit volgende keer, tijdens een biologieles van school te doen? Meer deelnemers en kinderen leren hier van

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in