Foto: Richard van Egmond

Noordwijk – De tentoonstelling “Krantenstrips, the first influencers” bij het Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk is donderdag geopend. Stripauteur Peter de Wit, bekend van krantenstrips “Sigmund” en “S1ngle”, was aanwezig bij de opening, samen met vele stripliefhebbers. Deze tentoonstelling laat de opkomst en de invloed van krantenstrips als eerste influencers zien.

Het is te zien dat de eerste strips al aan het eind van de 19e eeuw in Amerika begonnen en gigantisch populair waren. In die tijd was duidelijk dat, door de nieuwheid van het concept, alles behoorlijk van elkaar kon verschillen en dat niet de traditionele structuren van het huidige striptekenen werden gebruikt.

Het publiek bestond in die tijd voornamelijk uit volwassenen, en strips hadden vaak nieuwsgerelateerde onderwerpen. De populariteit van de strips was vaak bepalend voor de verkoop van kranten, waardoor striptekenaars invloedrijk waren en een gerespecteerde positie hadden. Net als voetballers werden tekenaars opgekocht door concurrerende kranten, en het was landelijk nieuws wanneer zo’n transfer plaatsvond.

De voorstelling neemt je mee door de geschiedenis en toont bijvoorbeeld ook de invloed van de Tweede Wereldoorlog. Het laat het verschil zien tussen strips die niet negatief over de bezetting mochten zijn en kritische tekeningen van Hitler in de Verenigde Staten.

Arie Korbee, voorzitter van MoCa over de voorstelling:

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de opening met foto’s van Richard van Egmond:

Foto: Richard van Egmond
Foto: Richard van Egmond
Foto: Richard van Egmond
Foto: Richard van Egmond
Foto: Richard van Egmond
Foto: Richard van Egmond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in