
Teylingen – De gemeente Teylingen blijft strijdbaar tegen de geluidshinder van Schiphol. Ook wil men dat de vliegbewegingen van de luchthaven worden verminderd. Dit bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering waarin een voorstel werd behandeld met de veelzeggende titel: ‘gezondheid inwoners rondom Schiphol’. Het voorstel werd ingebracht door PvdA, GroenLinks en het CDA en het kon op een ruime meerderheid in de raad rekenen. VVD en FvD stemden tegen.
In deze motie wordt het college van B & W opgeroepen om in gezamenlijkheid met de omliggende gemeenten een vuist te maken richting de verantwoordelijk minister, Tweede Kamer en de Raad van Commissarissen van Schiphol. Het aantal vliegbewegingen is de afgelopen jaren flink toegenomen en de hieruit voortvloeiende geluidsoverlast van te laag overvliegende vliegtuigen lijdt tot gezondheidsproblemen bij veel inwoners in Teylingen, aldus de indieners.
Wethouder Elsbeth Koek gaf aan de problemen serieus te nemen, maar maar dat het een complex probleem betreft. Zo bleek afgelopen week toen minister Harbers onder druk van de Amerikaanse overheid het maximum aantal jaarlijkse vluchten weer moest terugbrengen van 450.000 naar 500.000. Wethouder Koek liet weten strijdbaar te blijven en met de motie aan het werk te gaan.
Uitstekend. De overlast en vervuiling die schiphol veroorzaakt heeft al veel te lang geduurd. Om nog even niet te spreken over het Schiphollen van de afgelopen 20 jaar en de burgers het bos in sturen met nooit nagekomen beloftes en het manipuleren van de metingen.
Hoop dat Hillegom zich hier ook eens bij aansluit. De gemeente verwees mij naar de klachtenlijn Schiphol maar als individu bereik je zeker niets. Al jaren maak ik gebruik van Bas en lees Schipholwatch, dat levert mooie overzichten en conclusies op, maar je ziet we geven weer toe aan geen krimp van Schiphol omdat Amerika daar voor is gaan liggen. Kortom betekent dat Nederland wat aan de vervuiling en klimaat wil doen, maar het van overzee weer teniet wordt gedaan. En dat kan dus zomaar omdat er uiteraard zoals gewoonlijk een te groot economisch belang aan hangt. Vliegen zal altijd blijven en dat is niet erg, maar beetje minder mag wel toch?