
Teylingen – Het juridisch advies dat eerder deze maand is gegeven aan het college van B&W van Teylingen over de inschrijvingsprocedure van pachtgronden, blijft geheim. Op basis van dit advies zijn de vijf gunningen voor pacht van weilanden in de gemeente ingetrokken. Ook legde wethouder Hooij haar functie neer nadat uit het advies de conclusie is getrokken dat er fouten zijn gemaakt. Wat het advies precies is geweest en welke fouten zijn gemaakt, wil Teylingen dus niet openbaar maken.
Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het college niet meer achteruit maar vooruit wil kijken. Om toch het beslissend juridisch onderzoek te achterhalen heeft omroep BO een beroep gedaan op de WOO (Wet Open Overheid). Een woordvoerder heeft hierover aangegeven dat dit een lange procedure zal worden en ook niet gezegd is dat alles dan openbaar wordt, omdat er door het college geheimhouding is opgelegd, ook aan raadsleden.
Alhoewel het gaat om een beslissing die vorige week is genomen, is niet duidelijk of en wanneer het juridisch advies wordt vrijgegeven.
Sinds bekend is wie in eerste instantie de gunningen voor de pachtgronden hebben gewonnen, is er veel commotie rond deze kwestie ontstaan. Uiteindelijk zijn er ook vragen gesteld in de Tweede Kamer over de procedure. De verliezers in deze procedure, De Willigen van Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder en Stichting Wei & Water wilden het er niet bij laten zitten. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de beslissing om de procedure opnieuw te doen.
Degene die de beste aanbieding in eerste instantie deed volgens de gemeente Teylingen, Van der Heden uit Oud Ade, reageerde teleurgesteld op het intrekken van de gunning. Boerin Jantine van der Heden hield een emotioneel betoog tijdens een speciaal belegde raadsvergadering. De gemeenteraad praat er pas in mei weer over.
Punten uit de lijst van informatie die de overheid uit zichzelf openbaar zou moeten maken volgens de Woo:
15. Onderzoeksrapporten van ambtenaren of andere organisaties;
16. Besluiten die de overheid neemt, zoals een vergunning voor een bedrijf of burger (beschikkingen);
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-open-overheid-woo/hoofdlijnen-woo
Ik zie geen enkele reden waarom dit een langdurige procedure zou moeten zijn…
Terecht dat omroep BO een beroep gedaan heeft op de WOO t.b.v openheid van zaken. Vincent hierboven geeft duidelijk aan dat de gemeente dit verplicht is.
Aan dit gedoe gaat weer veel vergadertijd op. Dat gaat weer ten koste van belangrijke, dringende uitvoerende maatregelen die van groot belang zijn voor de burgers, zoals o.a. woningbouw. Het lijkt wel alsof B&W en gemeenteraden in de duin-en bollenstreek meer bezig zijn met procedures en elkaar vliegen afvangen dan daadkrachtig besturen. Er wordt vaak vergeten dat men in dienst is van de burgers. Pokitiek gekonkel, persoonlijke belangen, het op de man of vrouw spelen, weinig kennis van zaken, onkunde, het op de lange baan schuiven, enz. Dat gaat blijkbaar allemaal boven het algemeen belang.
Helemaal eens met Andre Duivenvoorde. Onderste steen moet boven komen.
Zolang er mogelijke bezwaren tegen de intrekking kunnen volgen en zolang de nieuwe aanbesteding niet is afgerond, is het verstandig om het juridisch advies juist niet te openbaren. Omdat inzage in het advies partijen mogelijk inzicht kunnen geven in de afwegingen van het ambtelijk apparaat en het college. Stel dat het tot een rechtszaak komt, dan heeft de advocaat volledige inzage in de ‘verdediging’ van de gemeente. Vrij standaard procedure bij alle overheden en andere partijen om hier in deze fase niet al te vrijgevig mee om te gaan, om de eigen rechtspositie niet al teveel te schaden.
Na de fatale termijnen van de nieuwe aanbesteding kan het advies altijd nog de openbaarheid in, om achteraf transparantie te tonen. En zo gewoon aan de WOO te voldoen.
De gemeente trekt wel de gunning van Van der Heden in maar kan dat wel zonder financiële gevolgen ???
Wanneer ze opnieuw gaan aanbesteden zijn de andere gunningen ook ingetrokken dan komen die boeren ook in het geweer en die zullen het ook niet pikken dus gemeente zit je maar schrap