Teylingen – Het CDA wil met behulp van de nieuwe landelijke omgevingswet permanente bewoning in de Watertuin mogelijk maken. Dat blijkt tijdens de commissievergadering dinsdagavond. Volgens de partij maakt deze wet namelijk de weg vrij voor flexibiliteit om recreatiegebieden te transformeren naar woonwijken. Een inspreker, en bewoner van de Watertuin, hoopt dat het college gaat kijken naar de nieuwe mogelijkheden. Veel raadspartijen willen echter meer duidelijkheid en informatie voordat ze de motie van het CDA ondersteunen. Tijdens de eerstvolgende gemeenteraad wordt daarom een aangepaste motie verder besproken.

De Watertuin kent 68 woningen en momenteel wordt bewoning ervan gedoogd. In december vorig jaar heeft een deel van de bewoners een enquête ingevuld en een grote meerderheid daarvan is voor permanente bewoning. Veel partijen in Teylingen willen een einde aan de onzekerheid voor de bewoners, maar sommigen uiten wel hun zorgen. Onder andere of er wel genoeg voorzieningen zijn of dat ook andere recreatieparken in de streek dan niet getransformeerd willen worden. De VVD denkt zelfs dat het toerisme, wat van groot belang is voor Warmond, wordt aangetast. Progressief Teylingen vindt dit echter het juiste moment om door te pakken.

Het college benadrukt dat het eerdere besluit in 2018 een moeilijke keuze was. Er is toen gekozen om de Watertuin een recreatiegebied te laten blijven. Er zijn wel andere mogelijkheden onderzocht. Bijvoorbeeld of de peildatum van 2003 veranderd kon worden. Mensen die voor deze datum hier zijn komen wonen, worden zogezegd gedoogd. “Er zou echter altijd een groep mensen zijn die dan net buiten de boot valt”, vertelt wethouder Marlies Volten. Toch lijkt het college ook nu open te staan om andere mogelijkheden met betrekking tot de nieuwe omgevingswet te onderzoeken, maar ze waarschuwt dat dit proces lang en lastig kan worden. Mede doordat ook de provincie hierin is betrokken en de Watertuin een beschermd gebied is.
De eerstvolgende gemeenteraad is donderdag 30 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in