Teylingen – De boeren van vijf polderpercelen krijgen tot het einde van dit jaar een gratis bruikleenovereenkomst voor hun pachtgronden. Dat heeft wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen donderdag laten weten. Met deze tussenoplossing wil de gemeente de pachters wat lucht geven. De afgelopen tijd ontstond grote commotie nadat er fouten waren gemaakt bij de aanbestedingsprocedure van deze gronden rond Warmond. Bij de aanbesteding van het openbare boerenland in de Warmondse polder dreigden enkele biologische boeren hun land kwijt te raken nadat een andere boer een hoger bod op de grond had gedaan.
De kritiek op de gemeente Teylingen was dat de gunning te veel draaide om de hoogste bieder. En dat daarbij te weinig rekening gehouden werd met de duurzame manier van landbouwen door de boeren de eeuwenoude Boterhuispolder, tussen Warmond en Leiderdorp.
De gemeente liet eigen onderzoek doen naar de aanbesteding. Daaruit kwam naar voren dat een aantal zaken in de openbare selectieprocedure fout is gegaan. De voorlopige gunning werd daarom ingetrokken. Verantwoordelijk wethouder Heleen Hooij besloot vanwege de kwestie op te stappen.
De gemeente Teylingen zegt dat met bruikleenovereenkomst wat rust wilt creëren voor de boeren. Hierdoor kunnen straks ook de koeien weer naar buiten en wordt het land door de boeren beheerd, aldus wethouder Volten.
Ook maakte Volten bekend dat uit nader onderzoek is gebleken dat de gemeente nog meer fouten heeft gemaakt dan eerder al naar buiten kwam. Zo blijken twee pachters in de omstreden aanbesteding te zijn meegegaan terwijl ze nog een pachtovereenkomst hadden tot het einde van 2025. De gemeente gaat nu kijken hoe ze met deze specifieke situatie om moeten gaan.
De hele aanbestedingsprocedure en – selectie is het gevolg van de Didam arresten van de Hoge Raad. Deze dwong de gemeente tot aanbesteding van de pachtgronden. Volgens dit arrest zou de overheid – in dit geval de gemeente Teylingen – potentiële gegadigden de mogelijkheid moeten bieden om mee te dingen naar onroerende zaken als verwacht wordt dat er meer geïnteresseerden zijn.
Maar de veronderstelling van Teylingen dat er aanbesteed moest worden klopt volgens rechtsdeskundige Tim Robbe helemaal niet. Robbe zei eerder in het blad Binnenlands Bestuur dat een pachtovereenkomst niet onder de geldende Aanbestedingswet 2012 valt. Teylingen was dan ook helemaal niet verplicht om deze aanbesteding van pachtgronden te volgen of dat opnieuw te doen.
De wethouder zegt dat er veel meningen en opvatting zijn over hoe je de Didam arresten moet interpreteren en uitvoeren. De komende tijd gaat de gemeente hier nader onderzoek naar doen. Uiteindelijk moet er dan een voorstel komen richting de gemeenteraad hoe vanaf volgend jaar de verpachting van de bewuste gronden moet worden ingevuld