Noordwijk – Het perceel met daarop het failliete tuincentrum TuineXtra is door de eigenaresse te koop aangeboden aan de gemeente Noordwijk. Dat zegt wethouder Martijn Kortleven. Desgevraagd bevestigt de eigenaresse dat aanbod. De gemeente heeft een kleine twee weken geleden een voorkeursrecht op het perceel aan de Van Berckelweg gevestigd. Dit betekende al dat de eigenaresse de grond eerst aan de gemeente moet aanbieden voordat ze het aan andere partijen mag verkopen. De wethouder denkt dat een snelle verkoopdeal mogelijk is. Met de verkoop zou een einde komen aan een al weken durend conflict tussen de eigenaresse van het tuincentrum en de gemeente Noordwijk. De gemeente ziet kansen voor een parkeerterrein voor toeristen, een naastgelegen warmtebron-terrein en huisvesting voor arbeidsmigranten.

De afgelopen weken is er veel te doen over het ongeveer drie hectare grote perceel aan de Van Berckelweg in Noordwijk met daarop tuincentrum TuineXtra en de bedrijfswoning waar eigenaresse mevrouw Caspers woont. Eerst wordt bekend dat de exploitant van het tuincentrum, die het bedrijfspand huurt van mevrouw Caspers, failliet is gegaan. Vervolgens legt de gemeente Noordwijk met een voorkeursrecht een claim op het hele perceel van het tuincentrum. Het dwingt de eigenaresse om de grond eerst aan de gemeente aan te bieden voor verkoop.

Een voorkeursrecht vestigen door Noordwijk op een stuk grond is een vergaande maatregel, erkent ook de gemeente. Wethouder Martijn Kortleven: ‘Noordwijk is een ondernemende gemeente en als wij een kans zien proberen wij die ook te grijpen en dat hebben we op deze manier gedaan.’

De wethouder noemt het voorkeursrecht legitiem en zegt ook al plannen te hebben met de grond van mevrouw Caspers. Zo zou er de opstapplek voor de Beach Shuttle in de zomer naar het strand kunnen komen. Kortleven: ‘Er is eigenlijk geen vergelijkbare plek in Noordwijk waar je zo’n transferium met 250 parkeerplaatsen en een plek voor een shuttlebus zou kunnen vestigen.’

Maar er zijn meer plannen met de grond van mevrouw Caspers. ‘De gemeente heeft ook een grote opgave op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten, spoedzoekers, asielzoekers en Oekraïners. Wij gaan ook onderzoeken of het mogelijk is om daar tijdelijk huisvesting toe te passen. En zo zijn er daar ook mogelijkheden voor energieopwekking die daar misschien zouden kunnen landen’, aldus de wethouder.

De grondclaim van de gemeente heeft volgens de advocaat van de eigenaresse van het perceel ernstige financiële gevolgen, laat hij eerder aan de media weten. Zeker omdat de grondclaim door de gemeente gerekt kan worden tot wel drie jaar. Advocaat Paul de Groen van De Clercq Advocaten Notariaat: ‘Mevrouw Caspers is een dame op leeftijd en leefde van de huuropbrengst. Door het faillissement komt er geen huur meer binnen.’ Omdat door de grondclaim verkoop aan een andere partij er nu ook niet inzit is mevrouw Caspers door het handelen van de gemeente Noordwijk in een financiële noodsituatie terechtgekomen, stelt haar advocaat.

Wethouder Kortleven kijkt hier heel anders naar. ‘De huurinkomsten zijn gestopt op het moment toen het faillissement is uitgesproken. Daar heeft de gemeente dus geen deel aan. Veertien dagen na het faillissement heeft de gemeente het voorkeursrecht gevestigd. En op het moment dat het snel aan ons te koop wordt aangeboden kunnen we ook snel handelen. Dan hoeft dat geen drie jaar te duren. Dat hoeft zelfs geen maanden te duren.’ De eigenaresse laat weten dat woensdag al een taxateur namens de gemeente langs komt.

Ook stelde advocaat Paul de Groen eerder dat mevrouw Caspers haar perceel al zo goed als verkocht had aan een partij toen de gemeente Noordwijk plotseling een voorkeursrechter op de grond vestigde. De wethouder zegt twijfels te hebben hoe ver die koop al was. Kortleven: ‘Het is de gemeente niet gebleken dat het echt verkocht was. Er kan best over verkoop zijn gepraat maar er staat niets in het kadaster. Daarom konden we ook het voorkeursrecht vestigen.’

En dan is er onenigheid over waarom de gemeente nu pas interesse toont in de grond nu mevrouw Caspers al een koper zou hebben. Volgens de gemeente zou een paar jaar geleden al gesproken zijn met mevrouw Caspers over de koop van de grond maar werd dat toen door haar afgehouden. Volgens mevrouw Caspers ging dat toen niet over haar hele terrein maar enkel een klein stukje van haar grond.

Ook is er nog onenigheid over een excuus die door wethouder Kortleven zou zijn uitgesproken over de gang van zaken tijdens een gesprek tussen beide partijen. Volgens advocaat De Groen zou de wethouder zich hebben verontschuldigd over de slechte communicatie van de gemeente rond het voorkeursrecht. De wethouder zegt dat hij tijdens het gesprek met mevrouw Caspers begrip heeft getoond voor haar situatie maar zeker geen excuus heeft gemaakt. Dat zou volgens Kortleven ook niet nodig zijn omdat hij in zijn ogen niets verkeerds heeft gedaan.

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. De wethouder heeft namelijk goed nieuws te melden. Kortleven: ‘Wij hebben de brief van de advocaat van mevrouw Caspers gehad waarin het perceel met tuincentrum ons te koop is aangeboden.’ Hoeveel er wordt gevraagd wil de wethouder niet zeggen maar de vraagprijs is niet onoverkomelijk. ‘We moeten nu gaan taxeren, wat ons betreft moeten we er snel uit kunnen komen’, aldus Kortleven.

Verslaggever Mark Kool vroeg aan de wethouder waarom Noordwijk de grond zo graag in bezit wilt krijgen en wat ze ermee gaan doen:

 

 

 

20 REACTIES

 1. Verrassend….. parkeerterrein?? Toch ook een mega complex met/ flexwoningen of flats voor onze jeugd en spoedzoekers…oh nee…. wacht even;
  eerst nog de arbeidsmigranten.

 2. Prima dat de gemeente het terrein probeert te verkrijgen. Er zijn diverse mogelijkheden om er iets moois mee te doen. Wel netjes afhandelen met de verkopende partij, dat zou de gemeente sieren.

 3. En gaan die hui die daar parkeren ook betalen of moge dat de inwoners van Noordwijk weer betalen . Het is toch van de gekken dat ze daar een parkeerplaats maken die een kapitaal gaat kosten voor een dag of 14 in het jaar En dan nog gratis ook het is toch .makkelijk uitgeven van ander mans geld . Ja en als je tekort komt verhoog je gewoon de belasting. En dat voor 14 dagen in een jaar en dan ook nog een gratis bus 250 auto’s dat is toch een druppel op een gloeiende plaat maar ja het mag alles kosten .Het is voor het kuuroord. Kuuroord je wordt vergeven in de zomer van de uitlaat gassen . En daar krijgen ze een medaille voor wat een lachertje.

 4. Tijdelijke huisvesting daar? Dan moeten ze wel wat aan de verkeersveiligheid doen. Op de fiets was het niet fijn om naar het tuincentrum te gaan, laat staan dat je er woont! Sowieso vind ik het daarvoor geen geschikte plek. Veel te geïsoleerd.
  In ieder geval jammer dat er geen doorstart komt. Kwam er toch nog redelijk vaak.

  • Gemeenten Noordwijk spoort niet er is een grote woning nood waarom niet eerst de mensen helpen die jaren wachten op huisvesting Nee hoor lekker weer naar asielzoekers en de rest pfffffff😡😡😡😡😡😡

 5. Ik ken persoonlijk zo 10 mensen die met hun ogen dicht onmiddelijk zouden willen wonen of bivakkeren.. voor nieuwkomers gevlucht of luxe kan opeens alles. Dit bewijst maar weer eens dat de roep om goedkope (nood)woningen meer dan eens terecht is

 6. De wethouder twijfelt aan de verkoop omdat die niet in het kadaster staat ingeschreven. Dat hoeft ook niet, het kan wel, maar het hoeft niet. De enige wettelijk verplichte inschrijving bij het kadaster is bij de overdracht van de grond bij de notaris, niet op het moment van verkoop (tekenen verkoopcontract). Dat zijn juridisch gezien twee gescheiden momenten. Beste wethouder, geen drogredenen gebruiken…

 7. Ik zou eerder een sportcomplex neer zetten voor gehandicapten of voor mensen met een beperking. er zitten 20.000 mensen thuis die niet durven of kunnen sporten
  niet weer aan mensen in oorlog of vluchtelingen of ga zo maar door. miljoenen gaat naar onnozele dingen .Laat de gemeente eerst Hotel van Oranje afmaken en de boulevard weer netjes worden.
  Mensen die alleen maar wijzen maar niks doen
  zielig .

  • Enrico spreekt over mensen met een beperking die niet durven of kunnen sporten. Sportbedrijf Noordwijk heeft binnen onze gemeente verschillende activiteiten gericht op mensen die aangepast moeten sporten. Wellicht eens kijken wat Enrico precies bedoelt en wat de mogelijkheden zijn?

 8. Wellicht ook wat ruimte voor tiny houses?
  Er zijn al jarenlang plannen om de in-/uitrit te verleggen naar de linker-/achterzijde, dit was afhankelijk van wanneer de nieuwe ontsluitingsweg naar Voorhout geopend zou worden, vorig jaar dus!
  Caspers senior en junior waren er toendertijd heilig van overtuigd, als een van de eerste oprichters van een tuincentrum in Nederland ( 55 jaar geleden was de vraag “wat is een tuincentrum?) dat dit een succesvolle formule zou zijn. Ja dit klopte, tot de ziekte van Piet junior; geen eigen opvolger en de pachter te maken kreeg met Corona.
  Heel jammer, gelukkig nog wel trouwfoto’s uit juni 1978, uitwijk voor noodweer: storm, hagel en onweer.

 9. Ik vind het een prima idee en plek voor de genoemde zaken. Maar regel het dan wel snel voor Mw Caspers. Het wegvallen van de huurinkomsten lijkt mij gewoon ondernemersrisico. Binnen maximaal 2 maanden de verkoop rond hebben (Hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten) lijkt mij redelijk. En anders het voorkeursrecht laten vervallen.

 10. Nodeloze Parkeerterrein voor Toeristen ? beseffen Noordwijkers wel dat het toeristen seizoen een van de pijlers is van de Noordwijkse ondernemers .
  Dat de toeristen uitgave doen waar wij allemaal van mee profiteren, anders zou Noordwijk er heel anders uit zien , dat de corona bubbel het imago van het tegenwoordige aanbod van diversiteit heeft ingeboet zou dan nog schraler worden.
  De kuststreek is toch echt de navelstreng van Noordwijk .

  • Nou Ria, mooie binnenkomst dan…
   In onze 7* badplaats….
   Dit spulletje staat op een A locatie hoofdweg richting strand…..
   Mooi als je als “toerist” aan komt rijden en je zuur verdiende autootje op het parkeer terrein naast 150 containers met asielzoekers moet parkeren.

 11. En maar klagen die horeca gaan jullie die parkeerplaats betalen en weet je hoe Noordwijk er uit zou zien mooier dan wat het nu is . Mvr Versteege . En een stuk rustiger wat wil je nog meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in