
Bollenstreek – Rijkswaterstaat gaat liggers uit de A9 in Ouderkerk aan de Amstel hergebruiken voor het vervangen van de Kaagbrug in de A44. In maart zijn de eerste liggers er uit gehaald en ze worden naar een opslag gebracht. Zodra het project A44 zo ver is, worden de liggers op maat gemaakt, zodat de betonnen balken precies passen op hun nieuwe bestemming. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat op zo’n grote schaal liggers opnieuw gebruikt.
In totaal worden 360 liggers uit de A9 gehaald, waarvan 220 stuks een herbestemming krijgen binnen de A44. Liggers zijn ondersteunende langwerpige betonnen balken waar de weg op rust. De komende jaren worden op de A44 drie viaducten (het Lisserwegviaduct, het Hoofdvaartviaduct en het Spoorwegviaduct) en een beweegbare brug (de Kaagbrug) vervangen. De A44 is een van de oudste snelwegen van Nederland en komt uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook rijdt er steeds meer én zwaarder verkeer over deze weg.
Voor het vervangen van de Kaagbrug in de A44 gebruikt Rijkswaterstaat straks de liggers van de A9. Deze liggers komen uit de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht. Hier sloopt of renoveert Rijkswaterstaat in totaal elf bruggen of viaducten die veertig tot vijftig jaar oud zijn. Dit terwijl veel van de liggers van deze bruggen of viaducten vaak veel langer meegaan – vaak meer dan honderd jaar. Vroeger gingen deze liggers allemaal naar de sloop, maar nu krijgen ze een tweede leven op de A44.
Voor het werk aan de A44 is een aanbesteding gestart. De voorlopige planning is om vanaf eind 2025/begin 2026 te beginnen met vervanging van de brug en viaducten. De Lisserwegviaduct is als eerste aan de beurt.
Bizar eigenlijk dat de A44 al sinds 1938 een tweebaans weg is. Het uitgelezen moment om er een extra rijbaan aan toe te voegen.
Nee, niet nog meer asfalt voor auto’s. Verbreed en verbeter het naastgelegen fietspad -)