Foto: VNG

Noordwijk – Oud-burgemeester Rijpstra wordt door de gemeente Noordwijk bij voorbaat aansprakelijk gesteld voor alle schade die voortvloeit uit de zogenoemde ondermijningszaak. Rijpstra gaf in het najaar 2018 opdracht om een rapport op te stellen over ondermijning, dat is het ongewenst beïnvloeden van politieke beslissingen. Het gaat daarbij om mensen die vastgoedbelangen hebben, maar ook andere personen worden genoemd.

Een aantal mensen vermeld in het rapport heeft een rechtszaak wegens smaad/laster aangespannen tegen de oud-bestuurders: oud-wethouder Gerben van Duin, oud-wethouder Hans Bakker, oud-raadslid Taetske Visser en oud-wethouder Ton van Rijnberk. Het rapport is vorig jaar door het toenmalige college van B & W vrijgegeven, maar wel met de toevoeging dat ze er niets mee van doen hebben. Een verzoek om juridische kosten van de oud-bestuurders te vergoeden werd later afgewezen. Reden voor de oud-bestuurders om de gemeente Noordwijk als derde partij in het proces op te roepen zodat het juridisch mogelijk wordt om de kosten op de gemeente te verhalen.

Een volgend hoofdstuk in het nog lopende, juridische steekspel is een brief van 14 december 2023, die BO openbaar kreeg na een WOO-verzoek. In deze brief laat de advocaat van de gemeente aan oud-burgemeester Rijpstra weten dat als de gemeente Noordwijk veroordeeld wordt tot vergoeding van alle kosten gemaakt door de oud-bestuurders dat Rijpstra hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

Rijpstra heeft eerder verklaard opdracht tot het ondermijningsrapport te hebben gegeven. De gemeente heeft in het proces ingebracht dat er geen sprake is geweest van een opdracht namens de gemeente. Rijpstra en de oud-wethouders hebben volgens de gemeente gehandeld buiten hun bevoegdheid. De brief met daarin de aansprakelijkheidsstelling kent nog een functie, de brief zorgt er voor dat er geen sprake kan zijn van verjaring van rechten van de gemeente.

Het ondermijningsproces loopt nog. De zaak ligt bij het OM en onbekend is wanneer er een nieuwe, juridische ontwikkeling is.

20231214 Brief stuiting verjaringstermijn (geanonimiseerd) DEF

 

8 REACTIES

  1. Hebben ze niks anders te doen bij deze gemeent maak eens druk over dingen die belangrijk zijn zoals huizen bouwen maar niet dat gezeik over een oud burgemeester er zal nu ook wel dingetjes zijn die niet door de beugel kunnen kijk ook maar eens in je eigen toko.

  2. De gemeente heeft een laffe instelling om zo oud-bestuurders te laten vallen. Ik ga er van uit dat die “ondermijningsrechtzaak” met een sisser afloopt, de aangeklaagden vrij gesproken worden en de eisers met de staart tussen de been afdruipen. Benieuwd wanneer die zaak nu eens eindelijk voorkomt? In 2022 en 2023 riep de heer Brandjes al dat in die jaren het oordeel zou komen.

  3. Ze zullen zich in Drachten/Smallingerland toch nog vaak achter de oren hebben gekrabd; zo’n discutabele burgemeester voordragen, ondanks alle waarschuwingen uit zijn bestuurlijke verleden.

    Gelukkig heeft de heer Rijpstra aangekondigd geen tweede termijn daar te ambiëren. Gezien zijn leeftijd lijkt het me goed dat hij lekker van zijn pensioen gaat genieten en de bestuurlijke aktetas aan de spreekwoordelijke wilgen hangt. Daar kan Nederland alleen maar beter van worden.

    • Dan schrijf ik de roman: “Hoe Noordwijkerhout ten prooi viel aan Noordwijk, de gemeente van schandalen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in