Foto: Jeroen Duineveld

Lisse – In 1982 kreeg Lisse een atletiekbaan, als een van de eerste in Nederland een tartanbaan. Om te laten zien wat hierop mogelijk was vatte een groep leden van AV De Spartaan het idee op om een eenmalige wedstrijd, de Ter Specke Bokaal, te organiseren. Die 1e editie, in 1983, viel dusdanig in de smaak bij atleten, vrijwilligers en atletiekliefhebbers dat besloten werd er een jaarlijks evenement van te maken. 40 Jaar later werd editie nummer 40 gehouden (die van 2020 ging wegens corona niet door). Er was in de afgelopen 39 edities al veel goeds te zien geweest, maar editie 40 zal de geschiedenis ingaan als een van de betere. Zowel kwantitatief (er deden meer dan 400 atleten mee) als kwalitatief (er sneuvelden 2 TerSpeckeBokaal-records en het aantal limieten voor diverse (jeugd)EK’s was niet te tellen) was het genieten geblazen.

Niet alleen Nederlandse atleten gaven acte de presence, er waren ook buitenlandse atleten te bewonderen op Ter Specke, zo was er deelname uit o.a. Frankrijk, Ierland, België, Bulgarije, Portugal en Duitsland. De toon voor de dag werd al vroeg gezet bij het verspringen voor de dames, waar de 14-jarige Julia Crins 6,03 meter sprong. Zij leverde hiermee de beste prestatie ooit voor een Nederlandse atlete onder de 16 jaar. Het oude record stamde nog uit 1977. 

De omstandigheden waren voor omstanders bijna perfect te noemen, voor de atleten was het zonnetje ook een genot om tot de prestaties te komen, maar de sprinters hadden wel last van de wind, die de hele dag zeer vlagerig was, waardoor er soms tegenwind was en soms meewind, die dan vaak boven de 2,0 m/s uit kwam. Dat is de grens voor records/limieten om geteld te worden. Er werden veel toptijden gelopen, maar die gingen dan niet als limiet/record de boeken in wegens die wind.

Wie geen last had van de wind was Joas van Hellemondt. De loper van Leiden Atletiek liep een vrijwel vlekkeloze 110m horden in 13.55, met een meewind van slechts 0,6m/s. Omdat hij nog onder de 20 is, en in een onder 20-serie liep, waren de horden ‘slechts’ 99,1 cm hoog (bij senioren 106,7 cm), en ging deze tijd niet de boeken in als een Ter Specke Bokaalrecord. Wel won hij met deze prestatie de Talent Award, een van de 4 prijzen die verdeeld worden bij dit evenement. 3 van die 4 prijzen (Talent Award, Ter Specke Bokaal dames, Ter Specke Bokaal heren) worden toebedeeld door een deskundige jury, het 4e evenement, de ‘Bol’ is een publieksprijs. Elke toeschouwer kon op internet zijn/haar favoriet nomineren. De ‘Bol’ werd vorig jaar in het leven geroepen, en dit jaar ging die prijs naar Maud Visscher van de av Fivelstreek uit Delfzijl. Opvallend getooid in een shirt van FC Groningen kwam de 18-jarige tot betere prestaties dan de voetbalclub. Bij het discuswerpen kwam ze niet verder dan plek 10, maar bij het kogelstoten behaalde ze de 2e plek, en de 14,46m was genoeg voor de limiet van de EK onder 20 in Jeruzalem later dit jaar.

Keihard ging het ook op de 150m bij de dames door N’ketia Seedo. Op dit incourante nummer (specialiteit van de Ter Specke Bokaal, waar altijd de 150/300/1000m wordt gelopen) liep de loopster van U-track uit Utrecht 16.73, wat ruim onder het oude Ter Specke Bokaalrecord was, maar helaas was de wind te hard en dus bleef de zege op dit onderdeel wel staan, maar gaat het niet als een record de boeken in. Wel leverde deze sprint haar de Ter Specke Bokaal op, waarmee zij in een rijtje komt met o.a. Daphne Schippers, Nadine Visser en Nadine Broersen. Bij de heren was het een lastige keuze voor de keuzecommissie die de winnaar moest aanwijzen, want er sneuvelden maar liefst 2 TSB-records bij de heren. Bij het verspringen won Damian Felter met zijn laatste sprong (7,75m), waardoor hij Jeff Tesselaar (winnaar TSB 2022) naar plek 2 verwees. En ook het slotnummer (300m heren) leverde een record op. Het oude record (33,11) was in handen van 2 Patrick’s: Van Balkom uit 1997 en Van Luijk uit 2011. Eerst ging dat record eraan in de 2e serie, toen Keenan Blake 22,99 liep. Een serie later ging het nog een toef sneller, zowel de nummer 2 (Sven Roosen) als de nummer 1 (Jonas Phijffers) doken onder die tijd, en Phijffers deed dat met 22,79. De prestatie van de loper van AV’34 Apeldoorn werd door de keuzecommissie beloond met de winst van de Ter Specke Bokaal bij de mannen. Enkele eerdere winnaars hier zijn Bram Som, Rens Blom en Troy Douglas.

Zo was er meer dan genoeg te zien op de atletiekbaan in Lisse, de organisatie kan tevreden terug kijken en dan op naar editie nummer 41.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in