(archieffoto)

Noordwijk – Tijdens de commissievergadering van donderdag is het bestemmingsplan van de Zilveren Kruis-locatie opnieuw besproken. Het college heeft de raadsleden gevraagd om de bouw goed te keuren, om snel de nieuwe en benodigde woningen te kunnen bouwen. Ondanks de positieve geluiden vanuit de verschillende fracties, zijn er ook twijfels over de parkeerdruk en de veiligheid van de oversteekplaatsen rondom de bouwlocatie.

Het bestemmingsplan heeft een aantal maanden ter inzage gelegen. Toen konden bewoners hun bezwaren kenbaar maken. Donderdag kregen de fracties de kans om hun oordeel te geven over het plan. Net als de omwonenden, hebben onder meer GroenLinks, Puur en de VVD ook kritische vragen over de parkeerdruk en de veiligheid langs de Gooweg. Er wordt verwacht dat er te weinig parkeerplekken zullen zijn voor alle (nieuwe) bewoners en dat de oversteekplaats voor gevaarlijke situaties zal zorgen, omdat de Gooweg en Van de Mortelstraat drukke wegen zijn.

Ondanks de bezwaren, staan alle partijen positief tegenover de woningbouw. Volgens de VVD-fractie heeft de ontwikkelaar gezorgd voor een goede woningbalans, door zowel sociale huur, als middeldure koopwoningen aan te bieden: ‘Dit zijn woningen die hard nodig zijn in de gemeente Noordwijk.’ Lijst Salman en Lijst de Moor geven aan dat ze zo snel mogelijk willen beginnen met de bouw en zijn tegen allerlei vertragingen. Hiermee doelen ze bijvoorbeeld op de voorgestelde parkeergarage door de VVD. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de hoge parkeerdruk, maar zorgt ook voor een enorme vertraging. Raadslid De Moor waarschuwt het college: ‘Pas op met de stroperigheid. Al het beleid zorgt er juist voor dat we geen 100.000 woningen per jaar kunnen bouwen, terwijl het zo hard nodig is.’

Wethouder Kortleven waardeert de creativiteit van de commissieleden, maar tempert de verwachtingen: ‘Voor dit project hebben wij alleen een toetsende rol. Dit betekent dat we alleen goedkeuring moeten geven en niets mogen bepalen over het plan zelf.’ Een eventuele parkeergarage en een loopbrug als oversteekplaats lijken daarmee van de baan. Tevens geeft de wethouder aan dat de oversteekplaats wordt aangemerkt als de meest veilige manier van oversteken in Nederland. Momenteel is het een oversteekplaats met verkeerslichten en lijkt het dus niet aannemelijk om dit te veranderen. Raadslid Meiland van de PvdA benadrukt wel dat het gaat om het ‘gevoel van veiligheid’ bij de bewoners. Dat moet ook gewaarborgd worden.

Richting het einde van de discussie, wijzen verschillende leden het college op het belang van duidelijke communicatie met omwonenden. In de wijk heerst nu een negatief gevoel met betrekking tot het parkeren. De PvdA zegt dat de plannen helder en op tijd gecommuniceerd moeten worden, omdat er anders een kans bestaat dat de zaak naar de Raad van State gaat, als bewoners bezwaar maken. Dit zou een enorme tegenslag zijn voor de voortgang van de bouw.

Verschillende fracties overwegen het om een amendement, aanpassing op het voorstel, in te dienen. Dit zal verder besproken worden in de raadsvergadering op 14 maart.

9 REACTIES

 1. Het is belachelijk dat er in deze tijd geen ondergrondse parkeergarage onder dat grote complex komt, het is toch te gek dat de bewoners die drukke gooweg over moet steken om naar je auto te gaan, en dan maar hopen dat ie niet gesloopt is op zo afgelegen plek, ze kunnen er beter sociale woningen op dat terrein bouwen.

  • Als je de parkeerplaats oversteekt ligt daar de Bronsgeest daar kun je sociale woningen voldoende bouwen maar dat doen ze niet.

  • Ik heb er jaren gewerkt. Daaronder is gewoon genoeg ruimte voor een parkeergarage. Maar het schijnt daarvoor niet geschikt te zijn…🤷‍♂️
   Verbouwen dus die hap om het geschikt te maken zou je dan zeggen toch?

 2. Kunnen ze zich niet later gaan buigen over het al dan niet bouwen van een parkeergarage en gewoon even een paar mooie woontorens neerzetten? Wordt eens tijd

 3. Gevaarlijke situaties met oversteken?? Er staan daar stoplichten…. Verder kun je jezelf ook verplaatsen met het HOV ; dat kost tenslotte ook bakken met geld al die aanpassingen voor de bus….

 4. Laat ze eerst eens sociale woningen bouwen en daarmee de woning behoefte een tik in de goede richting, maar nee, het verdienmodel is leidend en daarmee misleidend tbv de Noordwijkers. Zo jammer een gemiste kans van een gebrekkig bestuur. Eris al zoveel gepraat of was het geblaat?

 5. Als ik wel eens met de bus 90 ga daar bij de parkeerplaatsen steek ik ook direct de weg over en loop ook niet om via de stoplichten. Dat zullen de bewoners straks ook niet doen zeker niet als het koud is of als het regent. Maar laten we eerlijk zijn er is natuurlijk geen idioot die daar aan de overkant gaat parkeren als het dichterbij kan. Dus gemeente kom aan het twee kanten bebouwen tegemoet of zorg voor een waterdicht handhavingsplan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in