Noordwijk – Het aantal slachtoffers van verkeersincidenten stijgt in de gemeente Noordwijk, dat meldt het college van B & W aan de gemeenteraad op basis van de BLIQ verkeersongevallenrapportage. Deze rapportage biedt een actueel overzicht van de verkeersveiligheid en objectieve ongevallencijfers in Nederland. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, neemt de gemeente Noordwijk verschillende maatregelen.

In de gemeente Noordwijk zijn, volgens het college, vorig jaar 173 verkeersslachtoffers geregistreerd, een toename van 13% ten opzichte van 2022 (153 slachtoffers). Het is belangrijk op te merken dat niet alle verkeersongevallen bij de politie worden geregistreerd. Eén dodelijk verkeersslachtoffer is gevallen op de Leidsevaart tussen de Schippersvaartweg en de Delfweg.

Het gevaarlijkste kruispunt in de gemeente Noordwijk is, volgens het BLIQ rapport, de Duinweg met de Nieuwe Zeeweg. Tussen 2019 en 2023 hebben hier 15 verkeersongevallen plaatsgevonden en overschrijden weggebruikers regelmatig de limiet. Op de tweede plaats komt de kruising tussen de Boekerslootlaan, Douzastraat en de Lindenhofstraat met 3 ongevallen. De rotonde op de Beeklaan en Herenweg staat op de derde plek. Hier hebben in die periode 15 ongevallen plaatsgevonden.

Na een jarenlange daling van het aantal verkeersdoden en -gewonden, is er landelijk weer een stijgende trend die ook in Noordwijk zichtbaar is. Deze stijging treft voornamelijk de zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers, bromfietsers en voetgangers. Het risico loopt zeer sterk op vanaf de leeftijdsgroep 70-79 jaar.

Het college van Noordwijk wil actie ondernemen om ervoor te zorgen dat het veiliger wordt op de weg. Allereerst worden de wegen Wantveld, Weteringkade en de Raadhuisstraat dit jaar aangepakt, nadat het budget hiervoor is vrijgegeven. De gemeente monitort nauwlettend de verkeersongevallen bij rotondes, vooral in de kern Noordwijk, en overweegt de campagne “Veilig de rotonde over! Fietsers hebben voorrang” te herhalen indien nodig. Tot slot zal de gemeente in 2024 beginnen met het opstellen van een Mobiliteitsagenda, waarin verkeersveiligheid een belangrijk hoofdstuk wordt.

13 REACTIES

  1. En dan komen de automobilisten die de schuld zullen gaan geven aan de fietsers, vooral op de rotondes!
    En natuurlijk, zoveel fietsers die niet normaal fietsen (geen hand uitsteken, met hun mobiel bezig zijn etc). Maar automobilisten mogen ook wel beter hun best doen. Houd je verdomme aan de snelheid en let op! En leg je mobiel weg. Er is geen enkel excuus het waard als je daarom iemand vermoord.

  2. Ik kijk naar links, niks. Ik kijk naar rechts, niks. Weer links, en vervolgens komt er weer een ebike of scooter met 50km/h de hoek om knallen achter bosjes vandaan. Het is voor de automobilist af en toe fysiek onmogelijk om alles 360 graden om je heen goed te observeren. Er moeten desnoods flitspalen komen op het fietspad. Fietsers moeten hun “recht” of voorrang confirmeren door te kijken of ze gezien zijn. En niet zoals nu stug vooruitkijkend met muziek op standje 11. Als je ze aanrijdt, dan kunnen ze waarschijnlijk je geeneens de kleur van je auto vertellen. De oplossing ligt niet bij de automobilist. Eenieder die dat denkt heeft geen bord voor de kop, maar een heel oerbos. Het is een samenspel van verkeersdeelnemers. Iedereen dient op te letten, ongeacht of je voorrang hebt of niet. Automobilisten kunnen ongetwijfeld ook beter opletten, maar nu zijn juist de “zwakke” deelnemers lui, want ja, “ik heb voorrang” dus fuck de rest van de wereld.

    • Fatbikes ( opgevoerd) waar kinderen van 10 – 12 jaar als gekken op rijden zonder enig verkeersinzicht : groot probleem. Dat er nog niet veel meer fietsers worden aangereden komt door de oplettendheid van de automobilisten.

  3. Tijdens mijn rijlessen voor auto, maar zeker voor de motor heb ik geleerd om naar medeweggebruikers te kijken of er een teken is dat ze je gezien hebben. Zeker op de motor versus auto kan dat zeker geen kwaad; immers je bent kwetsbaar.
    Als ik dit vergelijk met fietsers in het algemeen; of dat is op een rotonde, uit een zijstraat of zelfs wanneer ze de stoep af fietsen de weg op; zij kijken nauwelijks in de richting vanwaar de medeweggebruiker vandaan komt. Zij gooien gewoon hun fiets ervoor. Dit geld niet alleen voor de jeugd maar ook voor de ouderen. Geen enkel benul wat ze aan het doen zijn en wat voor risico zij lopen. Geen inzicht en vooral voor de electrieke fietsen geen benul van hun snelheid bij toenadering op kruising of rotondes. Ik vind het altijd gemakkelijk om dan weer naar de automobilist te wijzen die haast heeft of op zijn mobiel kijkt. Ik ben opgevoegd dat je als fietser kwetsbaar bent en duidelijk moeten laten zien wat je van plan bent (hand uitsteken) en bij gevaarlijke kruisingen snelheid verminderen. Wij hadden geen voorrang. Sinds de fietser omdat ze kwetsbaar zijn maar overal voorrang te geven geeft bij mij het gevoel dat de zich oppermachtig en onoverwinnelijk gedragen in het verkeer.
    Met alle gevolgen van dien! Overigens zijn er ook fietsers die dit gevaar wel zien en zich daar ook naar gedragen. Maar het lijkt alsof zij in de minderheid zijn.

  4. Tel de verkeersongevallen op de rotondes in Noordwijk en vergelijk deze met Katwijk die veel meer rotondes heeft maar waar de fietser geen voorrang heeft.
    Je zult zien dat er in Katwijk veel minder ongevallen plaatsvinden.
    Mijn advies aan de gemeente Noordwijk om op de fietspaden vlak voor de oversteek punten ribbels Of drempels aan te leggen Werd weggehoond .

    • De natuonale richtlijn is voorrang voor fietsers op de rotonde binnen de bebouwde kom. Katwijk wijkt hier vanaf en is de uitzondering. Het verschil is dat in Katwijk de rotondes gewoon rond zijn, of overzichtelijk. In Noordwijk hebben ze hoekige rotondes, ipv gewoon ronde. Bij herenweg/beeklaan komt het fietsverkeer van alle kanten en hoeken en gaten. Noordwijk moet gewoon overzichtelijke situaties creëeren waradoor het makkelijker is voor auto’s om de voorrang daadwerkelijk te verlenen

  5. En dan maar niet te spreken over steeds ‘bijna’ ongelukken op de Quarles en paralleboulevard…. En vooral bij het oversteken van de kinderen die tegenwoordig vanuit oude zeedorp Moeten oversteken over de Quarles naar Albert Verweystraat…… er is daar nog steeds geen zebrapad……. De rotonde bij Vuurtorenplein is gewoon net te ver weg en zebrapad vanuit ruyterstraat is heel erg onoverzichtelijk. Omdat kinderen niet boven de geparkeerde auto’s uitkomen die net in flauwe bocht staan geparkeerd. De lichtjes die er boven knipperen voldoen niet. Het is wachten tot er wat gebeurd. Ik houd steeds mn hart vast als mijn kinderen op het nieuwe schoolplein willen spelen . De auto’s rijden VEEL te hard op de Quarles . Er zou snelheidscontrole moeten plaats vinden . En buiten dat. 50km per uur is daar gewoon weg te hard. Het zelfde geldt voor paralelboulevard .fiets pad ligt langs de weg. Waarom in Amsterdam dat soort wegen wel aanpakken qwa snelheid en in noordwijk(vooral de zomer is extreem) niet.

  6. Rotondebeleid is hier schuldig!!

    100% beleid, dat is de schuldige voor de ongevallen.

    Ongetwijfeld zegt het gemeenteraad gepeupel weer van niet:
    Je kunt ook midden in de nacht een zebrapad over een snelweg leggen en naar de automobilist wijzen dat de dag erna er massaal mensen doodgereden zullen worden daar, maar zo werkt het niet.

    Komt met je luie reet van je stoel op de Voorstraat af en kijk buiten. Geen 5 minuten maar 5 uur, stoeltje, koffie en dan alleen hè, niet met een hele club, geen externe adviesraad, nee gewoon hup naar buiten, OOK als het regent!

    Je zal zien dat 50% van de kantoorplannen de container kunnen.

  7. Weten jullie hoe druk het is in Noordwijk het is toch eene gaos alle supermarkten in het centrum en die rontonde bij de apotheek is natuurlijk helemaal verkeerd aangelegd als je van zee komt moet je dwars in je auto gaan zitten om de fietsers van de Lijnbaanweg aan zien komen .? En tentweede er wordt veel gehard gereden door de auto mobilisten . Er zou een verkeers circulatie plan komen er zijn er al drie geweest heeft tonnen gekost en er is nooit wat mee gedaan maak eerst maar een s een richtings verkeer in de Raadhuis straat . Er wordt maar wat aangekloot . Ga eerst maar een snelheids controle houden of zijn er geen politie agenten meer in Noordwijk . En auto mobilisten niet teveel kloten in die auto s telf radio let op het verkeer !

  8. Oversteken als voetganger is ook een uitdaging, bij een zebrapad rijden de meeste auto’s tegenwoordig gewoon door. Je ziet ook bijna nergens meer een zebrapad met stoplichten.

  9. Rotondes waren oorspronkelijk bedoeld om kruispunten met stoplichten te vervangen, doel was kosten besparen en doorstroming bevorderen. Nooit bedoeld als veiligheidsmaatregel.

  10. Ook een ingestelde “nationale richtlijn” kan verkeerd blijken uit te pakken. Als in Katwijk inderdaad relatief minder ongelukken met fietsers op de rotonden zijn, zegt dat wel wat. Vergelijk de verschillende situaties met elkaar, desnoods landelijk, en evalueer die “landelijke richtlijn” dan objectief.
    Overigens gaat de doelstelling “doorstroom bevorderen” van de rotonde door voorrang voor de fietsers inderdaad ook de mist in. Kijk naar de rotonde tussen Naturalis en het LUMC. Daar moet elke dag een handvol verkeersregelaars voor de doorstroom zorgen omdat voorrang volgens de “landelijke richtlijn” de boel compleet laat vastlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in