Warmond – Dit jaar markeert een bijzondere mijlpaal voor de Protestantse Gemeente Warmond: het is 150 jaar geleden dat het huidige kerkgebouw, in 1874 gebouwd, in gebruik is genomen. Deze gebeurtenis valt samen met het 450-jarige jubileum van het Ontzet van Leiden, wat aanleiding geeft tot een feestweek in Warmond.
De geschiedenis van de kerk is verweven met de gebeurtenissen rond het Ontzet. In augustus 1573 werd de toenmalige dorpskerk door de Leidenaren in brand gestoken. Wat resteert, is de ruïne die nog steeds te zien is in Warmond. De Oude Toren bleef gespaard, en in 1579 werd de kerk herbouwd door Jan van Duvenvoorde, de Heer van Warmond. Na 300 jaar, in 1874, werd de kerk echter zo bouwvallig dat deze werd gesloopt, met alleen de huidige ruïne als overblijfsel.
Op vrijdag 13 september is er een Burenborrel in de kerk van 17.00 tot 19.00 uur voor alle inwoners van Warmond. De festiviteiten gaan door op zaterdag 14 september met een dagvullend programma, dat ook samenvalt met de Regiodag van 450 jaar 3 Oktober en de Open Monumentendag. Om 11.00 uur start de fietstocht “Sporen van 3 Oktober,” muzikaal omlijst door de Feesttoeters uit Sassenheim. De deelnemers aan de fietstocht worden feestelijk weggeschoten door de Heer en Vrouwe van Warmond, samen met wethouder Heleen Hooij. Haring en Wittebrood zullen worden uitgedeeld, en in de kerk is er de hele dag een muzikaal programma met optredens van het kerkkoor Ubi Caritas. Ook zal er een orgelbespeling zijn, waar het publiek aan kan deelnemen onder leiding van Maarten ’t Hart (onder voorbehoud).
Het Historisch Genootschap Warmelda organiseert in de voormalige pastorie naast de kerk een tentoonstelling over de sporen van het Ontzet van Leiden in 1574 in Warmond. De tentoonstelling is te bezoeken op Open Monumentendag, 14 september, en daarna op elke zaterdag van 11 tot 14 uur op de Roekenhof, Herenweg 84, Warmond. De feestweek wordt afgesloten met een feestelijke kerkdienst op zondag 15 september, met als thema: “Als stenen konden spreken.”