Hillegom – Wereldbijendag is het dinsdag, een dag die wereldwijd wordt aangegrepen om stil te staan bij het belang van bijen en andere bestuivende insecten. De Verenigde Naties riepen de dag uit om aandacht te vragen voor de rol die bijen spelen in voedselproductie, biodiversiteit en het ecosysteem. Ook in de Bollenstreek is dat onderwerp actueel.
Imker Meinhard van de Reep uit Hillegom weet uit eigen ervaring hoe kwetsbaar bijen zijn, zeker in een regio waar veel wordt gespoten op landbouwgewassen. “De Bollenstreek is niet de gezondste plek voor bijen”, zegt hij. “Als er veel gif in de velden zit, weinig ruimte is voor natuurlijke bloemen en insecten geen plek hebben om te nestelen, dan gaat het slecht met ze. Insecten hebben bloemen nodig.”
Toch ziet Van de Reep ook positieve ontwikkelingen. Zo werkt de gemeente Hillegom volgens hem goed mee aan initiatieven om meer bloemenperken en planten in de bebouwde kom aan te leggen. “Maar de grote bloembollenvelden vormen vaak een soort kaalslag”, stelt hij. “En dat heeft slechte gevolgen voor de biodiversiteit.”
Voor Van de Reep zijn niet alleen zijn eigen honingbijen belangrijk. Hij maakt zich vooral zorgen over de wilde bijen, die vaak nog kwetsbaarder zijn. “Die zijn misschien nog belangrijker dan mijn bijen. Ik hoop dat Wereldbijendag helpt om te laten zien hoe belangrijk het is dat we de bij de ruimte geven.”
Lekker suggestief artikel. Totaal geen enkele onderbouwing te bekennen. Maar wel ‘stomme boze boeren’. Het ligt natuurlijk totaal niet aan het feit dat de hele streek zo onderhand aan elkaar geregen is met woonwijken, industrieterreinen en grote platen asfalt. En de gemeentes werken mee aan initiatieven voor een aantal vierkante meter bloemetjes, dus op die manier hebben zij voor de inwoners in ieder geval de schuld afgekocht.
Ga eens kijken in de polders. Het wemelt er van het leven!
Klopt en ook in onze tuin. Weer een dag erbij op de lijst speciale dagen. Alle dagen horen speciaal te zijn en het hele jaar door. T.z.t. met een verwachte bevolkingsgroei naar 23 miljoen alleen in Nederland zegt al genoeg over de ruimte die straks overblijft voor o.a. de bijen. Belangrijk is dat we moeten trachten met ‘natuur’ en de mensheid samen te leven waarvan ook de boer en de kweker/tuinder die ons van voedsel voorzien. Zet ook maar bijenkasten aan de bosrand dat stukje particulier bos van de Zanderij waar tegenwoordig veel bloemen gekweekt worden of achter op het pad achter het station waar overigens nog 1 soort natuurlijk veldje is met natuurlijke bloemen (boterbloemen, Pinksterbloemen, Margrietjes e.d., schitterend, die stukjes moeten we veel meer creëren zoals je ook in de Achterhoek / Twente steeds meer ziet.
Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, misschien zelfs wel hier, maar als er stroken met bloemen ingezaaid zijn langs een veld waar gif gespoten wordt, dan help je de bijen ook van de regen in de drup.