Noordwijk – De nieuwe ruimtemissie EarthCARE wordt eind mei gelanceerd. Dat werd woensdag in Space Expo Noordwijk bekend gemaakt. Tijdens deze missie wordt de invloed van wolken op klimaatverandering onderzocht. Bij de missie wordt een satelliet gelanceerd die 400 kilometer boven de aarde zweeft. De satelliet, die ontworpen is door AIRBUS, is door ESA en JAXA getest in ESTEC Noordwijk.  

Het doel van missie EarthCARE is om meer inzicht te krijgen in de effecten die wolken en fijnstof hebben op het klimaat en de opwarming van de aarde. Op de satelliet zitten meetinstrumenten die de samenstelling van wolken en de straling van de zon kunnen meten. Door deze missie hopen onderzoekers klimaatverandering beter te kunnen voorspellen in de toekomst. Daarnaast kunnen weervoorspellingen door de gegevens van de satelliet nauwkeuriger worden, zelfs op lokaal niveau. 

Het idee voor deze missie is zo’n 30 jaar geleden bedacht. Onderzoekers zijn ruim 20 jaar bezig geweest met het bouwen van de satelliet. De missie zal 3 jaar duren, maar kan worden verlengd tot maximaal 6 jaar. Dat komt volgens Brafford Space programmanager Erwin van der Kroon doordat de onderdelen van de satelliet veel marges ingebouwd hebben. “Je bouwt zoveel marge op om ervoor te zorgen dat je minimaal iets kan doen. Hetzelfde als bij je autotank, als je hem vult kun je minimaal zoveel kilometer rijden, maar het liefst iets meer.” Van der Kroon is erg enthousiast over dit project. “Ik vind het zeker baanbrekend, zeker voor dit specifieke onderzoek dat ze doen.”  

Ondanks dat het een heel groot internationaal project is, hebben ook veel Nederlandse bedrijven en onderzoekers aan deze missie mee gewerkt. AIRBUS, Bradford Space, het KNMI, SRON, TNO en het NSO hebben allemaal samengewerkt met de ESA en JAXA. De raket zal tussen 25 en 31 mei gelanceerd worden vanaf basis Vandenberg in Amerika.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in