Stas Swaczyna, Roxy Dekker en Elke Tiel.

Voorhout – De in Voorhout geboren en getogen Elke Tiel (1995) is op het Eurovisie Songfestival in Malmö als delegatielid van Cyprus. Samen met de Griek Dimitri Kontopoulos schreef ze het lied getiteld Liar waarmee Cyprus uitkomt.

Elke Tiel is in Voorhout vooral bekend als toptennisser. Zij reikt zelfs tot nummer 888 op de wereldranglijst. Vanwege de financiële druk die ligt op een mogelijke carrière in het toptennis kiest ze een geheel andere weg: de muziek. Ze blijft wel tennissen op hoog niveau, geeft particuliere tennistrainingen en speelt ’s avonds in cafés met haar oude schoolband. Elke Tiel wordt ‘ontdekt’ door voormalig proftennisser en voetbalmakelaar Henk Maarten Chin en maakt met hem een eerste CD. Via Chin leert ze haar latere verloofde Stas Swaczyna kennen.

Swacyna heeft een eigen studio in Hilversum en schrijft onder meer voor het junior songfestival. Al gauw blijkt dat ze samen succesvol kunnen schrijven en produceren en ze starten een nieuw muziekbedrijf. Ze scoren, met name in het buitenland, hits.

Via Swacyna leert Elke Tiel Stefania Liberakakis kennen, de Utrechtse half-Griekse zangeres die in 2021 Griekenland vertegenwoordigde op het Songfestival in Rotterdam met het nummer ‘Supergirl’. Voor dit nummer produceert Tiel de vocals en zingt zijzelf de backing vocals in. De Griekse delegatie is onder de indruk en enkele maanden later nodigt de hoofdproducer, Dimitri Kontopoulos, Elke Tiel uit om naar Athene te komen om samen met hem een paar songs te schrijven.

De Australisch-Griekse Silia Kapsis, de zangeres die Cyprus volgende week op het Eurovisiesongfestival zal vertegenwoordigen, kiest uit die songs het nummer ‘Liar’ uit. Als de Nederlandse inbreng hiervoor bekend wordt, krijgt Elke Tiel veel media-aandacht.

Op dinsdag 7 mei maakt Elke Tiel deel uit van de Cypriotische delegatie bij de halve finales. Als Liar daar doorheen komt, volgt zaterdag 11 mei de finales van het songfestival.

Hieronder het radio-interview:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in