archieffoto

Noordwijk – Gemeenteraadslid Sebastiaan Duivenvoorde (CDA) wil van het Noordwijkse college weten hoe het zit met het buitenspelen door kinderen in de gemeente Noordwijk. 

Aanleiding is een brandbrief die Jantje Beton stuurde aan de Nederlandse gemeenten over dit onderwerp. Volgens die organisatie spelen zo’n 300.000 kinderen in ons land nooit buiten. Bijvoorbeeld omdat er geen veilige speelplek is of omdat ze binnen achter hun scherm zitten. Duivenvoorde wil van het college weten hoe dat zit in Noordwijk en of B&W kunnen aangeven wat de invloed van de buurtsportcoaches is op het buitenspelen.

Ook vraagt het CDA of de kinderen wel zijn betrokken bij het vernieuwen van de speelplekken in de gemeente en welke aandacht de basisscholen besteden aan het buitenspelen. 

7 REACTIES

 1. Veilige plekken zat, in eerste instantie ligt dit “probleem” bij de ouders en ligt het initiatief niet bij buurtsportcoaches en scholen, die laatste hebben al zat op hun bordje.
  Dit is de omgekeerde wereld en te belachelijk voor woorden.
  Is ook geen taak van overheid, die zich al overal mee bemoeit

  • Ten dele waar Andere Jan, maar tegelijkertijd is de overheid wel medeverantwoordelijk voor gezond leven, ook omdat dit zorgt voor gezonde en vrolijke mensen en voor vermindering van zorgkosten, een verantwoordelijkheid die ook de overheid heeft. Bovendien kan wat aandacht voor buitenspelen door andere mensen dan de ouders geen enkele kwaad. Soms en duwtje de goede richting op. Buitenspelen is niet alleen goed voor de gezondheid van kinderen maar ook voor de sociale vaardigheden. Kinderen zijn net volwassenen………als ze goed in hun vel zitten worden het fijnere mensen, wie kan daar nou op tegen zijn.

  • Niet mee eens, overheid is niet medeverantwoordelijk voor het feit dat kinderen niet buiten spelen, speelplaatsen genoeg, waarbij kinderen zijn betrokken(oa Grashoek) maar als ouders het prima vinden dat kinderen achter hun scherm zitten, jammer maar so be it.

 2. De ouders zijn en blijven ten alle tijden verantwoordelijk als ze nu een een uur niet op hun telfoon kijken per dag dan kan je een eind lopen met je kinderen op het strand in het bos de duinen . De meeste kinderen worden lekker op de bank gezet met een telf of iPad lekker makkelijk .

 3. Inderdaad onzin al die bemoeizucht van de Overheid en dat kost ook jou eens bakken met geld, ja dat van de burgers. En een gecreëerd verdienmodel voor coaches e.d. door de digitale wereld worden we steeds armer in ons denken. Het begint bij de ouders maar die hebben kinderen om ze uit te besteden. Vroeger mogen we niet over praten maar toen speelden we wel alleen maar buiten. Als je die pampermaatschappij wil dan moet je vooral zo doorgaan met het uiteindelijk nog meer creëren van ontevreden verwende kinderen die niets meer zelf kunnen bedenken en ouders die alles aan anderen overlaten want dat wordt voor ze gedaan. Bewegen was vroeger een onderdeel van de les op school, de rest ligt bij de opvoeding, maar ouders wordt dat zo allemaal uit handen genomen, lekker makkelijk toch, kinderen op de wereld zetten en aan een ander overlaten.

  • Deels waar. De maatschappij is ook aan verandering onderhevig. Vroeger was alles anders maar niet perse beter.

   Overigens ben ik het met je eens dat het zeker ook de verantwoordelijkheid is van de ouders maar dat de gemeente ook verantwoordelijk is voor het creëren van mogelijkheden om buiten te spelen. Goede en leuke speelplekken horen daar zeker bij. Daardoor schep je de voorwaarden om buiten te spelen en maak je dit interessant.

   Kijk, vroeger was er echt meer ruimte om te spelen, open ruimtes enz.

   Pamperen is zeker geen goede zaak maar beweren dat vroeger alles beter was en dat het allemaal aan de ouders ligt is echt te makkelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in