Warmond – De Warmondse melkveehouder en kaasmaker Joost van Schie was dinsdagavond te gast in het EO tv-programma Op1. Hij gaf daar aan zich zorgen te maken over zijn bestaanszekerheid en ging erover in gesprek met NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt. De uitzendingen staan deze week in het teken van de Europese verkiezingen.

Omtzigt hoopt dat er na de verkiezingen een aanpassing komt op het stikstofbeleid in NL. Volgens hem staat dat ook beschreven in het hoofdlijnakkoord.
Van Schie liet Omtzigt weten dat hij zich juist zorgen maakt over de landbouwparagraaf in de nieuwe plannen van het nieuw te vormen kabinet. Hij vraagt zich af wat er gebeurt als de nieuwe voorstellen door Europa niet worden geaccepteerd of dat het nieuwe beleid niet blijkt te werken en alles alsnog teruggedraaid wordt. Van Schie zegt bang te zijn dat zijn bedrijf dan in gevaar komt.
Omtzigt geeft aan dat hij er vanuit gaat dat het wel lukt de nieuwe plannen er doorheen te krijgen. Verder zegt hij dat er geen plan B is, want als je die publiceert, weet de fractievoorzitter zeker dat plan A niet doorgaat. Omtzigt: “Als je kijkt naar wat de Nederlandse bodem aan kan met het grasland met een wat een langer groeiseizoen, dan blijkt volgens de Universiteit van Wageningen dat je iets meer mest uit kunt rijden. Daarom willen we de afbouw van mest van koeien verminderen. Dat is plan A.”
Van Schie vindt het lastig te begrijpen dat een man van de feiten, zoals Omtzigt, toch een aantal feiten negeert in de landbouwparagraaf. Volgens hem wordt zijn bestaanszekerheid niet gewaarborgd. Daar is Omtzigt het niet mee eens, hij geeft aan dat de partijen proberen juist wel voor iedereen bestaanszekerheid te waarborgen door ervoor te zorgen dat de productie door kan gaan, de natuurdoelen worden gehaald, de stikstof wordt afgebouwd. Dat lukt niet met de huidige modellen. Er moeten volgens hem daarom ook een ecologische autoriteit komen die naar de ‘werkelijke staat van instandhouding kijkt’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in