Archieffoto Eline van Egmond

Voor vele mensen is Pinksteren een lekker lang weekend niet wetend waarom we een vrije dag hebben. Binnen het christendom zijn het belangrijke feestdagen om de uitstorting van de Heilige geest te vieren.

Het woord Pinksteren is afgeleid van de Griekse naam voor het wekenfeest Pentèkostè, wat vijftig betekent en Pinksteren valt op de vijftigste dag na Pasen.

Simpele uitleg
Jezus verliet zijn volgelingen tijdens hemelvaart maar beloofde wel dat hij terug zou komen. Tien dagen later tijdens  ‘Pinksteren’ kwam hij terug in de vorm van de Heilige Geest. De leerlingen (=apostelen) die erbij waren toen de Heilige Geest aankwam, voelden dat er iets anders was.

Handelingen 2
”Op het Pinksterfeest waren ze allemaal bij elkaar. Plotseling was er een geluid alsof er een stormwind door het hele huis waaide. En er waren een soort vuurvlammen te zien. Dat vuur verdeelde zich en kwam op hen allemaal. En ze werden allemaal vol van de Heilige Geest en begonnen allemaal in andere talen te spreken. Het waren talen te spreken. Het waren talen die Gods Geest hun gaf.”

Ze wisten wat ze moesten doen: andere mensen vertellen over het geloof. Via de Heilige Geest konden ze nu opeens in verschillende talen kunnen spreken en zo met mensen over de wereld kunnen praten. Drieduizend mensen geloofden wat de leerlingen van jezus hen vertelden, en sloten zich aan bij de kerk. Zo is de kerk ‘geboren’. Met Pinksteren vieren we dat jezus in de vorm van een Heilige Geest terugkwam en zijn volgelingen dus niet in de steek had gelaten, en daarmee vieren mensen het begin van de kerk.

2e feestdag
Bij onze buren in België hebben ze maar 1 pinksterdag en kerstdag. Dit komt omdat de kerk zich in de middeleeuwen heeft ingezet om aan de belangrijkste christelijke feestdagen een dag toe te voegen om mensen de tijd te geven om te vieren. Sommige landen hebben deze traditie doorgezet. In 1815 werd de tweede dag officieel toegevoegd als vrije dag in Nederland.

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in