Foto: Corrie Riem-Vis van Schie

Noordwijk – Boven Noordwijk is donderdagochtend een windhoos over zee getrokken. Op social media staan meerdere filmpjes van de windhoos die er indrukwekkend uit ziet. Ook in dorpen buiten Noordwijk is de windhoos gezien. Mensen melden dat er meerdere windhozen zijn ontstaan.

Jos Diepenveen van het KNMI bevestigt dat er sprake is geweest van een windhoos. De windhoos was ook in de meldkamer van het KNMI te zien. Volgens de meteoroloog kunnen het er zelfs meerdere zijn geweest, aangezien het om relatieve kleine en kortdurende windhoosjes gaat. Die zijn van Zuidwest naar Noordoost getrokken.

Diepenveen: “We zien vaak dat die windhozen zich boven zee ontwikkelen en dan ergens boven land uitdoven. Wat je nodig hebt zijn wat kleinere ondiepere buien, die niet verticaal ontwikkeld zijn, niet al te veel wind en dan kan er door rotatie in de wolk een waterhoos ontstaan. Dat zou voor kleinschalige overlast kunnen zorgen”.

Volgens het KNMI komt dit soort waterhozen tientallen keren per jaar voor, met name in het voorjaar en in het najaar als het zeewater wat warmer is.

Bekijk hier een video van de windhoos, video van Corrie Riem-Vis van Schie.

Foto: Monique Geertsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in