Bollenstreek – Eind 2022 stonden er in Nederland 12.700 winkelpanden leeg. Dat waren er 1700 minder dan begin vorig jaar. Met 6 procent is de leegstand weer terug op het niveau van 2011, blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Locatus. Hoe gaat het met de winkelleegstand in de Bollenstreek?

Ook in de Bollenstreek neemt het aantal leegstaande winkels af. Uit meest recente data van Locatus blijkt dat 5,4 procent van alle verkooppunten in de gemeente Noordwijk leegstaat, “er is nauwelijks sprake van leegstand in de gemeente”, laat een woordvoerder weten. Verder zijn de cijfers van de andere Bollenstreek gemeenten rond het landelijk gemiddelde: in Hillegom 7 procent leegstand, in Lisse 7 procent leegstand en in Teylingen staat 6 procent van de winkels leeg.

Leegstaande winkel in de Albert Verweystraat in Noordwijk

De dalende leegstand wordt vooral veroorzaakt doordat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. Daarnaast blijft het fysiek winkelen in trek in de Bollenstreek. Maar er is nog een andere ontwikkeling. In sommige branches zijn de afgelopen jaren door de sterke opkomst van internet zo veel winkels verdwenen, dat de bodem onderhand wel bereikt lijkt. En dat er zelfs weer ruimte ontstaat voor nieuwe zaken.

De gemeente Noordwijk laat weten wel alert te blijven op leegstand, want er zijn wel degelijk leegstaande winkels te vinden in Noordwijk. Zo ook in de Albert Verweystraat. “Een vitaal en aantrekkelijk winkelgebied vereist permanent onderhoud en permanente aandacht van alle spelers. Gemeente Noordwijk pakt die rol in nauwe samenwerking met de ondernemers”.

2 REACTIES

  1. Omdat veel winkels de bestemmimg wonen hebben gekregen. De kop winkelleegstand klopt dan ook niet meer. De rest worden kapperszaken of worden bewoond lees: Gekraakt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in