Voorbeeld van Janus op de rotonde. Bron: Gemeente Noordwijk

Noordwijk – Ontwikkelaar Van Erk wil op korte termijn de winkels op het Vuurtorenplein slopen. Hij wil de locatie tijdelijk herinrichten. De gemeente overlegt met de ontwikkelaar over de sloop van de gebouwen en de herinrichting.

Het college van Noordwijk vraagt de gemeenteraad ook om een budget van 225.000 euro voor de verplaatsing van het kunstwerk Janus van het Vuurtorenplein naar de naastgelegen rotonde die er pas is aangelegd. Dit blijkt allemaal uit het raadsvoorstel van het college waarover de gemeenteraad in de raadsvergadering van 24 oktober zal beslissen.

De totale geschatte kosten voor de verplaatsing van het sculptuur Janus bedragen 225.000 euro. Omdat er geen budget beschikbaar is in de huidige begroting, wordt voorgesteld deze kosten te dekken uit de Algemene Reserve van 2024. Deze kosten omvatten niet alleen de verplaatsing, maar ook posten zoals toezicht, verlichting, verkeersafzettingen en onvoorziene uitgaven.

Het verplaatsen van het sculptuur Janus naar de rotonde heeft tot gevolg dat het zijn fonteinfunctie verliest, wat vanuit verkeersveiligheidsperspectief ongewenst is, aldus de gemeente. De Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte (BKOR) adviesraad van Noordwijk heeft daarom positief geadviseerd om de fonteinfunctie te vervangen door slimme verlichting die het kunstwerk zal verlichten.

De ontwikkelaar Van Erk heeft aangegeven dat zij op korte termijn alle gebouwen op het Vuurtorenplein willen slopen en het gebied tijdelijk willen herinrichten. Momenteel wordt ambtelijk overleg gevoerd over de uitvoerbaarheid van dit project. De verplaatsing van het kunstwerk Janus tijdens de sloopfase wordt beschouwd als een uitermate geschikt moment.

Het kunstwerk Janus is in 1964 gemaakt door de kunstenaar Joop van Kralingen en bestaat uit een muur en het sculptuur. Omdat de muur geen geschikte alternatieve locatie had, zal deze blijven op het Vuurtorenplein.

36 REACTIES

 1. Jaren terug moest Janus kosten wat het kost opgeknapt worden om hem weer te laten spuiten op het Vuurtorenplein. Heeft toen ook een aardig vermogen gekost, nieuwe pompen, leidingen en electra etc. En dan nu verplaatsen voor dik 2 ton om hem niet spuitend op een rotonde neer te zetten. Het wordt steeds gekker in (K)Guuroord Noordwijk.😡

 2. belachelijk 225000 euro voor een lelijk beeld. ze hebben geen geld voor een zwembad maar willen dat beeld wel ff verplaatsen doe normaal gemeente noordwijk

 3. Zijn ze nou helemaal gek geworden in dat gemeentehuis ,, weg met dat mislukte bouwsel ,,,, en dan ook nog 22500,00 euro’s ,,, ja makkelijk geld uitgeven van onze centen !!

 4. Er is zeker iemand die een ton in zijn zak steekt . Wat een bedrach het is toch makkelijk strooien met ander mans geld Als je tekort komt gooi je de belasting maar om hoog . Wat zitten daar voor een lui op dat gemeente huis . Maak eerst de plansoenen maar eens netjes en niet alleen de toegangs wegen voor voor al die vreemde lui .

 5. Ik vind het een mooi beeld en het roept bij mij een nostalgisch gevoel op.
  Eerst langs een van de winkeltjes op het vuurtorenplein om een flesje Delial te halen. (Die vergaten we meestal en terugfietsen naar Lisse is natuurlijk geen optie.)
  Jammer, van de fontein functie, maar als ik eerlijk ben kan ik Janus niet werkend herinneren.

 6. Janus is alleen nostalgie voor mensen die ouder zijn dan 45. Geef hier dat geld niet voor uit!
  Waar ik niemand over hoor is dat omdat deze zijn spuitfunctie zal verliezen wat vast het meeste kost het hier een typefout betreft. Het verplaatsen van Janus als enkel beeld naar een rotonde kan dan toch niet meer kosten dan € 22.500,-. Het zal dan ook nogmaals een typefout zijn die deze emoties oproept. Het kan gewoon niet anders.

 7. Op zich is het Vuurtorenplein al een jaar of 25 vergane glorie. Overigens geheel in lijn met de gehele boulevard. Hotel van Oranje wordt vast mooi, maar de rest van de bebouwing is toch één grote grauwe pauperzooi daar?

 8. Voor het eenmalig verplaatsen van Janus kan je niet eens anderhalve maand zwembad exploitatie bekostigen. Wat doen we de andere 39,8 jaar?

 9. Er wonen stuk of 8 man in de winkels die nergens anders heen kunnen. Ze maken het steeds mooier en netter..in de hoek zit een chique hippe galerie, de buitenboel wordt geverfd. En wat doen ze met het kledingwinkeltje en coco snacks? Die hebben recht op een godsvermogen, worden deze kosten ook geopenbaard? Wellicht zitten deze kosten in die 225k gestopt..want ja..verbrassen en uitkopen van bestaande winkels is kapitaalvernietiging. En daar zou het volk tegenin kunnen gaan.

 10. Gemeenschapsgeld over de balk gooien is aan de overheid goed besteed.
  Het gaat gewoon gebeuren en de verklaring zal straks zijn: ‘overgrote meerderheid van Noordwijkers voorstander van verplaatsen van Janus naar andere locatie.’

 11. Heb er jarenlang geskateboard 15 jaar geleden, toen stonden de sterren er ook nog. Dit is voor mij het laatste stukje noordwijk wat verbouwd word. Graffiti muur bij de oude digros vond ik ook altijd prachtig.

 12. Er is jaren geleden aangeboden om Janus te renoveren om hem weer werkend te krijgen voor een slordige 30K. Hier is in achterkamertjes anders over besloten, deze renovatie heeft destijds meer dan het dubbele gekost.
  Nu een beeldje weghalen zonder spuitfunctie 225K?!

 13. Zo zie je steeds meer verdwijnen op het oude zeedorp, een dorp met hekken die beplakt zijn met wat moet komen en het komt niet ,men creëert de zoveelste shame plek…,puinhopen het afgebroken dorp aan zee en strand, grandeur en mondain gingen verloren in de tijd,… elite en bestuur vielen om,de ziel is verkocht identiteit en droom zijn een illusie, nostalgie en sentiment zijn opgelost in LOZE ambitie en Fata Morganes,die het weten hoor je nu niet,de adviseur de ontwikkelaar en de mondige noordwijkerhouter…jammer,…de hand in eigen boezem gem.noordwijk kan het niet,alleen prijzen voor de burgers laten stijgen,het dorp lijkt middelkerke in 1918,…burgers zijn roepende in de woestijn,…ze worden normaal niet gezien en gehoord,niemand zag recent planmatige tekening en tijds gewricht,raadsheren vullen hun zakken,bestuurlijk is het dorp een infantiel gedoe,janus is het symbool van toen het nog die grote badplaats was met allure,men verplaats nergens een fontijn met historie zelfs tivoli niet in Rome,intergreren is een voor de presus een afschrikkende nacht merrie,…toch succes wie weet,…de tijd de sterke man,..time are chances,…

  • Niek…..monumenten, zoals de vuurtoren, zijn er volop. Wil je die ook allemaal laten weghalen omdat “ze nergens toe dienen?” En het is trouwens taalkundig “dat” i.p.v. “die lelijke ding!”

 14. Waarom moet dit icoon zijn/haar fontein functie verliezen als die op de rotonde geplaatst gaat worden. Eigenlijk zou het gewoon op zijn plaats moeten blijven staan, dan bouwen ze er maar omheen!
  Is voor tonnen aan verspijkerd om alles weer in de oude glorie en functie terug te brengen, maar dat geld is en blijft nu dus gewoon weggegooid!
  Noordwijk is echt een bodemloze put aan het worden en de “nieuwe gemeentes” Noordwijkerhout en De Zilk worden gewoon kaal geplukt, want alles moet naar Noorwijk, een z.g. kuuroord. Laat me niet lachen, is gewoon weer zakkenvullerij wat er hier gedaan wordt. Noordwijk heeft een veel te hoge pet op van zichzelf en zou weer met beide benen op de grond moeten komen. Jammer dat ik nu “gedwongen” Noordwijker moet zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in