Teylingen – Dier&Recht, advocaat van de dieren, maakt zich zorgen over het dierenwelzijn tijdens de kortebaandraverijen van Sassenheim en Warmond.

In een brief aan B&W en de raadsleden van de gemeente Teylingen stellen zij dat in de drafsport stevige trainingsmethodes en dwangmiddelen worden toegepast om de paarden te laten presteren. Voorbeelden zijn een opzetteugel waardoor het paard zijn hoofd niet omlaag kan doen en een pantykousje dat om de tong wordt geknoopt om te voorkomen dat het paard protest laat zien met de tong. Met twee bitten en soms een extra ketting in de mond zou men proberen het paard onder controle te houden. Dier&Recht vraagt de gemeente te stoppen met dergelijke evenementen. 

Het bestuur van de Stichting Harddraverij Warmond spreekt de beschuldigingen tegen. ‘Kettingen in de mond om het paard in bedwang te houden’ zijn in werkelijkheid ‘speelkettingen’. Een pantykousje om de tong dient om te voorkomen dat het paard tijdens de rit per ongeluk de tong over het bit werkt en daardoor pijn zou kunnen ervaren. Volgens de Harddraverij Warmond behoren dravers tot de best verzorgde en gekoesterde sportpaarden. 

23 REACTIES

 1. Is toch niet meer van deze tijd !
  Draait alleen maar om het gokken en daarna zuipen laat die paarden lekker in de wei lopen .
  Laat het bestuur zelf een ketting in hun mond nemen en een panty kous om hun tong stelletje stumpers heeft niks met sport te maken .

  • Juist dat vind ik nou ook !!!
   Hoeveel paarden overlijden er met deze belachelijke sport !!!
   Ze worden op een schandalige manier getraind en ze moeten dr eigen kapot lopen omdat er toevallig iemand met een paar miljoen op de bank gewed heb op ze !!!!
   En ja ik weet waar ik over praat want zit al 25 jaar in de paarden, maar wel op een normale manier !!! Laat ze lekker hun ding doen en een normaal leven leiden, sport afschaffen per direct. Meeste paarden worden niet ouder dan 3 jaar in deze sport en breken benen of krijgen een hartstilstand !!!

   • Mijn paard loopt al jaren is 13 jaar oud. En mankeert niks. Onzin dat ze dood gaan. Gebeurd in elke sport ook bij mensen

    • Even een rectificatie voor alle mensen die hieronder negatief reageren. Als jullie goed kijken zien jullie dat er geen zweep gebruikt wordt tijdens het rijden. Het is namelijk VERBODEN de zweep te gebruiken. De speelketting is daadwerkelijk een speelketting. Deze ligt los in de mond en kan niet gebruikt worden om te sturen. Vraag het een willekeurige trainer en ze willen het je laten zien. Ook is het niet toegestaan met twee bitten te rijden, in tegenstelling tot de dressuur. De paarden worden uitermate verzorgd, maar staan tot onze teleurstelling wel vaak op een matig stal terrein. Dit is iets wat buiten de macht van de trainers en rijder ligt. Dat is aan de organisatie. Er is bij elke kortebaan een dierenarts aanwezig die elk paard controleren op gezondheid en conditie. Mocht er een paard half niet fit zijn dan komt deze niet aan de start. Stichting Dier&Recht is al meerdere malen uitgenodigd voor een gesprek en om te komen kijken op verschillende stallen. Helaas komt hier geen reactie op.

   • Leugens leugens en nog is leugens. In de drafsport overlijden er jaarlijks 0, dat betekent geen, paarden mischien door ziekte maar dst is de natuur. Paarden worden niet ouder dan 3??? Op drie jarige leeftijd zijn ze op hun best en lopen ze het meest maar hun carriere loopt tot hun 10 jaar en zelfs nog later. Waar jij deze leugens haalt wil ik wel eens weten. Doe niet hypocriet alsof de paarde met gebroke benen in de stal staan en een triest leve hebbe. Ze worden als topsporters behandelt!

  • Ik doe zelf met mijn paarden mee aan deze draverijen als het om geld te verdienen ging.
   Kan ik beter advocaat worden.
   Kost geld is een hobby.
   Maar tegenwoordig weten de mensen er om heen wat beter voor mijn paarden is.
   Denkt u nou echt dat de paarden het zo leuk vinden om niks te doen de hele dag.
   Zou u ook eens moeten proberen niet douchen niet sporten gewoon niks doen en dat niet 1 dag.
   Maar elke dag van je leven.
   Worden ze echt blij van.
   Laat iedereen ze eigen ding doen. Zonder OORDEEL TE GEVEN….

 2. Ben het helemaal met je eens. Gaat alleen maar om dat ROTGELD. Er worden verschrikkelijke middeleeuwse barbaarse dingen met hen gedaan. Heel veel paarden hebben nekpijn,zere mond, vreselijke sporen waar je de littekens van zie op de buik. Afschuwelijke bitten met strakke kettingen om de mond en ga zo maar door. Echt een trieste sport, zolang je het nog een sport wil noemen. Als je naar het dier kijkt zie je de pijn in hen ogen en de wijdgesperde neusgaten omdat ze pijn hebben. En dan de strakke riemen om de neus zodat ze de mond niet kunnen openen. Echt bizar dit in deze tijd maar ook de tijden hiervoor. Dan nog die gemene zwepen…..Dan nog durven zeggen dat ze van paarden houden. In de winter alleen maar in die rotstallen opgesloten staan. Kan nog uren doorgaan over dit onderwerp. Echt kansloze mensen die beter een echt baan moeten gaan zoeken om geld te verdienen. En niet de paarden laten lijden.

  • Je kan misschien nog een uur blijven doorgaan met leugens verspreiden. Riemen rond de neus zijn niet strak gespannen kun je altijd 2 vingers tussensteken. Littekens? Je krijgt van mij een miljoen euro als je een draver vindt met littekens op de buik de singel wordt bedekt meet een dik zacht kussen. In de winter staan ze of op de wei of ze staan in de stal als de wei er te slecht bijliggen. Echt erg voor die paarden dat ze in de winter warm in de stal staan met een dikke laag stro.

  • Van kinds af aan al in en tussen de paarden opgegroeid en zowaar alle takken van paardensport gezien.Maar wat schaam ik mij voor m’n medemens….
   Met m’n beste maat ,die osteopaat is voor paarden,heb ik mens(dier) onterend leed gezien.
   Mensen die elk jaar hun paard laten insemineren en dan de ene veulen eruit en de andere dag de volgende er weer in.Paard is dood en doodziek want ze heeft al een langere tijd baarmoeder problemen.Dat lieve oh zo schattige ,veulentje sabbelt aan de mouw vd baas maar het veulentje krijgt een harde stomp op haar gevoelige neusje.Conclusie veulentje is nu paard en heeft een trauma voor mensen.
   Dan een prachtige Fries met een ontstoken geslachtsorgaan die wel 3 x zo groot is geworden.Paard met mega veel pijn ,maar ja die gooien we gewoon voor de kar.Want ja daar is dan geen geld voor.Ben wel blij dat dit jaar de zweep vd jaar bij sommige takken verdwenen is .Dus wie hier durft te zeggen dat dit leugens zijn,heeft zich te weinig verdiept in de wrede paardenwereld.

 3. Beetje verkeerde interpretatie van de aktie van onder andere Dier&Recht maar inderdaad ze zijn tegen.
  Ook voor wat betreft de HD in Lisse en andere gemeentes. Waarom staat dat niet vermeld?

  De harddraverijveremiging(en) kunnen een andere invulling gaan zoeken voor het bestreden van die vele euros contributie en subsidies.

 4. Tsja, ik ben opgegroeid met harddraverij. Ons paard, wat we als veulen kochten, werd met veel liefde en geduld door mijn vader getraind. Stap voor stap, halstertje om, dekje op de rug etc. Tot ze gewend was om in het tuig te lopen met de sulky erachter.
  Er werd dagelijks gelopen. Niks hele winter op stal staan alleen als het echt niet kon qua weer stond ze op stal. Ze was een deel van ons gezin.
  En het grote geld kun je er echt niet mee verdienen in de korte baandraverij.

 5. De tong vastbinden met een pantykous? Als een paard zijn tong over het bit doet heb je geen controle meer over het paard. Dit zal eerder de achterliggende gedachte zijn.

 6. Deze zogenoemde speelkettingen en pantykous om de tong zijn dwangmiddelen die in andere paardensporten zijn verboden.
  Harddraverij Warmond weet wel dat zij totale bullshit verkondigen en als zij zo veel om het welzijn van de paarden geven ook deze dwangmiddelen achterwege kunnen laten.
  Laat deze harddraverij aan je voorbij gaan.

 7. Wat een aannames. Dier en recht is uitgenodigd op welke stal dan ook. Ze komen niet. Mevrouw Sadie van Dier en Recht heeft zelf paarden in een weiland staan met prikkeldraad. Dat is verboden. Hypocriet ten top. En allen, die hier roeptoeteren. Ga je eerst eens verdiepen in de sport. En maak je liever druk om de Oostvaardersplassen en de komst van de wolf, die hier niet thuis hoort.

 8. De paarden hebben een goed leven op de drafstallen.. lopen zo goed als hele dagen in kudde buiten zoals het hoort! In tegenstelling tot de dressuur en springpaarden die max een uurtje per week misschien naar buiten mogen! Ze worden verzorgd als TOP ATLETEN en als ze geen zin hebben dan zijn ze echt niet dwingen!! Deze paarden zijn gefokt om te draven! En dat ze niet ouder worden dan 3 is klinklare onzin!! zo ook dat ze benen breken en wonden hebben! Dan weet je echt niet waar je het over hebt! En ja ivm de warmte zal de organisatie wel extra schaduwplekken moeten creeeren en zullen de trainers zeker voor extra water zorgen!

  • Helemaal met je eens Karen.
   Ik heb zomaar het gevoel dat ” Dier en Recht” een nieuw slachtoffer zoekt om zijn eigen voortbestaan te verzekeren.

 9. Sorry hoor maar de opmerkingen die hier gemaakt worden door mensen die totaal niet weten wat en hoe over deze tak van sport en roepen dat je mishandeling is enz moeten nu eerst eens gaan kijken bij de stallen trainers van deze paarden en dan niet 5 minuten maar even een hele dag. De leden van dier en recht en dan vooral mevr Pesie beoefend met haar IJslanders ook kortebaan draverijen als je daar eens gaat kijken wat voor bitten ze gebruiken en hoe ze op deze kleine pony’s zitten waar volwassen dikke kerels met een rot gang over een baan gaan…. Mevr zelf IJslanders fokt en dat op een postzegel met prikkeldraad erom heen…geen gras maar alleen zand …. Dan denk ik dat ze haar mond moet houden over dierenwelzijn…. Haar IJslanders kunnen allen maar dromen van de verzorging en behandeling van de dravers en dan waren ze een stuk gelukkiger!!

 10. Mijn paard loopt al jaren is 13 jaar oud. En mankeert niks. Onzin dat ze dood gaan. Gebeurd in elke sport ook bij mensen

 11. Ik ben al jaren actief in de paardensport. Als klein meisje altijd rond gereden op de manege, maar toen ik eenmaal in de drafsport terecht kwam ging er een wereld voor mij open. De paarden worden komen elke dag buiten. Niet voor een paar uurtjes, maar de hele dag. Ze hebben de ruimte om te spelen, 24 uur toegang tot ruwvoer en drinken. De paarden worden elke dag verzorgd en gepoetst. Er zal geen paard aan de start komen die niet fit blijkt te zijn. Sterker nog, de trainers zullen deze paarden dan ook eerder thuis laten en van tevoren de organisatie op de hoogte brengen dat het paard niet start. Kortom, jullie zijn van harte welkom om bij een trainer op stal te komen kijken. De tweede kamer is wel ingegaan op de uitnodiging en zijn ook al langs geweest.

 12. De harddraverij Warmond is (evenals Hillegom en Lisse) bijgeschreven in de Inventaris Immatrieel Erfgoed Nederland.
  Met andere woorden; dierenmishandeling geeft de burger een gevoel van identiteit en continuïteit.
  Met een evenement als de harddraverij kan je er ook voor kiezen om hieropvolgende generaties er niet meer aan bloot te stellen en juist als Gemeente laten zien dat er zaken kunnen veranderen, de hondenkar is namelijk ook afgeschaft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in