foto PR

Noordwijk – Een inwoner van de gemeente Noordwijk maakt zich zorgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in het buitengebied van de gemeente. In een brief aan de gemeenteraad stelt hij dat de bollenvelden wordt bespoten met grote hoeveelheden pesticiden: op tulpenvelden 25 kilo gif per hectare per jaar.

Die pesticiden doden bacteriën, schimmels, onkruid en insecten en zijn ook schadelijk voor de mens. De briefschrijver legt een verband tussen pesticiden en het voorkomen van ziekten als Alzheimer, kanker, longziekten, COPD en astma. In Frankrijk is Parkinson inmiddels een erkende beroepsziekte bij boeren.  

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de gezondheidsrisico’s van gifgebruik in de bollenteelt op de agenda te zetten. 

15 REACTIES

  1. Dat lijkt me een terecht verzoek, het zou goed zijn als juist Noordwijk voortouw zou nemen in beter begrijpen van de blootstelling aan pesticiden en in het bevorderen van duurzame bollenteelt.

  2. Dat zal eindelijk tijd worden.
    Mocht er dan uiteindelijk wat uitkomen en tegen gedaan worden, dan komt het voor mij en mijn man helaas te laat
    Wonen al 27 jaar aan de rand van bollenvelden en manlief heeft kanker (ongeneeslijk) en ikzelf ben ook kanker patient
    Heb altijd al geroepen ligt het niet aan de bestrijdingsmiddelen
    Hoop dat we als bewoners ook op de hoogte worden gehouden.

  3. Ja de hele bollen streek is vergeven komen ze daar nupas achter ze hebben hier liever gif dan huizen . Kijk maar naar die geweldige hyacinten grond in Boekhorst Zuid.

    • Yep, de bollen worden voornamelijk geteeld voor het buitenland en de portemonnee van een enkele bollenboer. Met de voortschrijdende kennis weten we nu dat gewasbeschermers gewoon gifstoffen zijn en dat die effect op de mens hebben. Dat houdt in dat er zaken verandert moeten worden. De transitie naar biologisch teelt had allang moeten plaatsvinden en de bollenboeren moeten hierbij ook door de lokale politiek ondersteund moeten worden. De politiek ( vnl rechts georienteerd in groot Noordwijk )heeft niets gedaan in de afgelopen decennia behalve lopen vlaggen met de bollenteelt als cultuurerfgoed. Terwijl ze de bollenboeren juist fors hadden moeten ondersteunen in de transitie naar biologische teelt.
      Niets is er gedaan. Zoek maar op in de bestrijdingsmiddelen atlas en schrik niet.

      https://www.bestrijdingsmiddelenatlas.nl/atlas/21/1

  4. Ik hoop ook dat hier eens serieus naar gekeken wordt. De stukken land die aan onze achtertuin grenzen, worden om de haverklap bespoten en vaak ook nog s’avonds laat (waarom?)
    Zelfs bij windkracht 4 richting de wijk wordt er gespoten.

  5. Een inwoner !??

    Gewoon weer een stok om mee te slaan boertje pesten en het land volbouwen om mensen van elders te huisvesten!!
    Wordt eens tijd dat men inziet dat dit niet kan niet goed is voor NL! Ook niet voor de aanwaaiers!!!

  6. In de geschiedisboeken zal komen te staan: Nederlands nationale trots: De kweek en wereldwijde export van de ziekte van Parkinson…
    .

  7. De sector is volop bezig om te verduurzamen en investeert daar ook flink in. Denk aan nieuwe spuit technieken en robots. Er wordt gepretendeerd dat we alleen maar met gif rijden, maar dat wil ik nuanceren. Er wordt steeds meer gespoten met biologische middelen en voedingsstoffen voor de plant zelf. Er wordt ook nog gebruik gemaakt van chemie, maar de kilo’s waar deze meneer het over heeft wordt bij lange na niet gespoten.
    Al met al zijn we zijn er nog niet, maar maken wel grote stappen. Daarnaast is men zelf ook vrij om aan de kweker te vragen wat ze aan het doen zijn als ze spuiten in plaats van zelf (vaak negatieve) conclusies hieraan te trekken.

  8. Ik schrik hier enorm van. Bewoners moeten goed voorgelicht worden als volgens kwekers en bollenteelt er niets aan de hand is. Op Zembla ook interessante aflevering gezien over de verspreiding en schade voor mens en dier van deze middelen zoals glyfosaat. Ik zou weleens de sterfte en kanker/parkinson aantallen van de bollenstreek in vergelijking met landelijke cijfers willen weten. Elke inwoner in Noordwijk zou zich hierover zorgen moeten maken als jezelf, je kinderen, je ouders en mensen je lief zijn. Goed dat een bewoner de gemeente vraagt om meer inhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in