(archieffoto Eline van Egmond)

Noordwijk – De bouw van een atrium in de binnentuin van het gemeentehuis aan de Voorstraat gaat 1,9 miljoen euro kosten. Dit bedrag omvat alle kosten van de architect, de sloop, de bouwkosten inclusief installaties tot en met de inrichting. Dit schrijft burgemeester Wendy Verkleij in een brief aan de gemeenteraad.  

Het atrium moet gaan dienen als een centrale plek van het gemeentehuis. Het kan worden gebruikt voor gemeenteraads-, commissie- en andere vergaderingen, maar ook als ontvangstruimte. Daarnaast kunnen er inloopbijeenkomsten worden gehouden en jaarlijkse ceremonies, zoals de lintjesregen en de nieuwjaarsreceptie. Tenslotte kan het atrium dienen als expositieruimte.  

Volgens de burgemeester zijn de raadszalen in het oude gemeentehuis van Noordwijkerhout en die in Noordwijk voor deze laatste taken minder geschikt. De gemeenteraad krijgt uiterlijk eind september de verschillende scenario’s voor het atrium gepresenteerd.  

Eind 2025 moet de aanbesteding rond zijn, zodat de bouw begin 2026 kan starten. Eind 2026 moet de opening van het nieuwe atrium zijn. 

49 REACTIES

 1. Hé en maar klagen dat het geld op is dit is toch een Gods schande er moet overal op bezuinigd worden alle belastingen gaan vliegend om hoog hoe durven jullie het is toch makkelijk geld uitgeven van een ander en waar voor is dat gemeentehuis niet grootgenoeg als iedere Noordwijker zo met zijn geld omgaat stonden ze in de rij bij de sociale dienst schande en nog eens schande 😛.Op het schoon houden van Noordwijk moet bezuinigd worden hoe kunnen jullie dat verkopen .ga je schamen 2 miljoen uit geven om op het plus te zitten .

 2. Raming 1.9 miljoen euro. Ga er maar vanuit dat het uiteindelijk een bedrag wordt van 3 miljoen. Bouwkosten worden steeds vaker met grote bedragen overschreden de laatste jaren. Kijk bijv. maar eens naar de meerkosten van de restauratie van het Binnenhof in Den Haag.

 3. De Hoogvliet wordt niet gebouwd vanwege voldoende parkeerplaatsen en de gemeente bouwt een heel centrum? Die mogen wel overal gebruik van maken?

  • Mijn moeder gaf mij goed raad mee.
   Geef geen geld uit wat je niet hebt, je kan het maar een keer uitgeven.
   Het is dus niet wijs dit te doen wetende dat de gemeente een schuld gaat creëren die de burger weer op mag hoesten.
   Ook de geweldige straat partij voor het gemeentehuis waar je soms met kunst en vliegwerk veilig overheen gaat tot de prachtige boulevard, het gat van palace welk afgekocht is voor een habbekrats en zo zijn er vele financiële blunders die ze gemaakt hebben en waar niemand verantwoordelijkheid voor genomen heeft. De verpaupering van de Grent, het succes van het voormalig bollenbad, de prachtig speeltuin erachter en wat al niet meer. En dan nog het parkeersystemen wat in leven werdt geroepen om overlast tegen te gaan en wat niet in de begroting mee zou gaan is inmiddels al een geldkoe geworden waar niemand op zat te wachten behalve.?? Inderdaad.

 4. Gemeenteraads-, commissie- en andere vergaderingen kunnen makkelijk in het gemeentehuis van Noordwijkerhout. Die andere genoemde doelen: ontvangstruimte, inloopbijeenkomsten, lintjesregen en nieuwjaarsreceptie beslaan hooguit 10 dagen per jaar. Moet daar 1, 9 miljoen, waarschijnlijk uiteindelijk 3 miljoen, aan uitgegeven worden? Expositieruimte? Daar zijn andere gebouwen voor. Het lijkt er steeds meer op dat het gemeentebestuur de weg kwijt is, wereldvreemd is, en in een eigen wereldje gaat geloven. Heeft men daar nog wel besef van de waarde van geld?

 5. Doe maar toch poen zat. Geld drukken ze gewoon bij. En ze krijgen ook ca 2 rugge per inwoner van het rijk. Hoe meer inwoners hoe meer geld.

 6. Ze zijn helemaal de weg kwijt daar in de Voorstraat. Laten ze eens een begin maken met het oplossen van de werkelijke problemen die er spelen ipv geld van de inwoners uit te geven aan onzinnige dingen en eigen prestige projecten. En dan vinden ze het gek dat de inwoners van Noordwijk geen vertrouwen in de politiek hebben. Ze moeten zich de …… uit hun broek/rok schamen.

 7. Zieke geesten die dit verzinnen en nog ziekelijker om deze totaal onnodige verbouwing er door te drukken,jullie moesten je doodschamen……als het gepeupel eenmaal op het pluche zit hebben ze geen oog meer voor de samenleving

 8. Ik reageer niet gauw, maar JULLIE MOETEN JULLIE OGEN UIT JULLIE HOOFD SCHAMEN om zo met BELASTINGGELD om te gaan.
  Betaal de onkosten van die architect.
  En met de bouw van DAT ATRIUM STOPPEN JULLIE.
  Nogmaals SCHAAM JULLIE!!

 9. Graag zou ik weten welke partijen voor deze opdracht uitgenodigd zijn om dit te realiseren. Zou mij verbazen als dit een openbare aanbesteding geweest is.
  Ik hoop dat de “Gemeente” Noordwijk zo eerlijk is om dit openbaar te maken.
  Zo niet, dan opnieuw transparante aanbesteding (kijken of wat lokale partijen ook nog wat kunnen betekenen….)

 10. Hoogmoed waanzin alles voor de imago,de bewoners hebben niets te zeggen.
  Afrekening komt met de eerst gemeente raads verkiezing.
  Bewoners van Noordwijk zullen een referendum moeten eisen , in Katwijk had succes.met parkeerplaatsen

 11. Dat er al geld van de inwoners wordt uitgegeven om deze belachelijke plannen te bedenken is al een gotspe.

  Eventjes een paar miljoen willen uitgeven omdat de huidige raadszalen minder “geschikt” zijn is al helemaal verre van de realiteit.

  Elke cent van de burger die men durft uit te geven aan deze verbetering voor de voorzieningen van het bestuur is hetzelfde als deze zelfde burger voor geen greintje serieus nemen.

 12. Elke politieke partij die meegaat in welk van deze plannen dan ook zónder dat de Schelft er weer in zijn oude glorie staat is elk contact met de burger verloren.

  • zie de stemming op de gemeente pagina. de perspectief nota heeft hier een onderwerp op staan met amendement. Dan kan je zien wie voor en tegen heeft grstemd

 13. Straten en stoepranden staan vol met onkruid.
  Geef daar eerst geld aan uit. Wat een bezopen plan om weer te gaan verbouwen. Ons gemeentehuis in Noordwijk ziet er prima uit.
  Jongeren hebben geen kans op woningen maar een hypermodern atrium is bittere noodzaak zeker!!! Stop deze waanzin! Tering naar de nering zetten!

 14. Al het Noordwijkse geld naar Noordwijkerhout. Zonder fusie geen zwembad, geen nieuwe Schelft, geen groen beeld naar niveau B etc. Maar parkeerbelasting etc ho maar.
  Ik ben ook voor een referendum maar dan voor een de-fusie.

  • Ik ben ook voor een de-fusie en met mij de grote meerderheid van Noordwijkerhout. Maar wel om andere redenen dan jij aanvoert, Fritzie!

 15. Belachelijk! Dit is toch niet uit te leggen!!?

  Bericht van 4 weken geleden:
  Noordwijk – De gemeente Noordwijk moet de komende jaren gaan bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Als de gemeente dat niet doet dan leiden onontkoombare uitgaven, zaken waar men echt niet onderuit kan, tot een miljoenenverlies. Het dieptepunt is 2026 met een tekort van 3,5 miljoen. Reden is vooral een andere manier van geld verdelen bij het rijk waar Noordwijk de dupe van wordt. Een en ander blijkt uit de vrijdag gepresenteerde perspectiefnota, een tussenstand voor de begroting in het najaar.

  De bezuinigingen zijn ingedeeld naar prioriteit. Allereerst worden gelden vrijgemaakt die jarenlang gereserveerd werden, maar niet gebruikt. Dat levert 1,2 miljoen op. Ook gaan vanaf 2026 de toeristenbelasting, forenzenbelasting en parkeerbelasting met 15% omhoog. Noordwijk geeft 10 miljoen uit aan subsidies. Vanaf 2027 moet dat 600.000 euro minder zijn. Etc etc etc

  Begin eerst maar met schrappen van ‘ een veel te dure werkplek’ en stop het geld( wat er eigenlijk niet is???? ) in creëren van veilige oversteekplaatsen en onderhouden/behouden van voorzieningen voor de inwoners die het belastinggeld betalen

 16. De helft van Noordwijk kan net aan rond komen kijk ik niet naar de zuid en bij dat zwembad energie koste de prijzen in de winkels en dat zijn toch hard werkende mensen of denken jullie daar dat iedereen zo’n salaris hebben als op dat gemeente huis nee dus jullie weten nog genees wat er in dit dorp speelt geloof mij hoog moet komt ten val 2 miljoen hoe durven jullie dik doen over de ruggen van een ander .

 17. Tja Andre de PvdI is blijkbaar het enige alternatief, maar dan moeten de burgers daar wel op stemmen. Dus ieder dorp krijgt het bestuur dat ze verdient. Lees ons programma van de vorige verkiezingen. De personeelskosten van het ambtelijk apparaat kunnen omlaag , de onroerendgoed belasting kan omlaag, het parkeren voor de inwoners kan gratis, de hondenbelasting is afgeschaft zonder dat dit tot inkrimping van het aantal ambtenaren heeft geleid, winkelgebieden voorzien van een betere infrastructuur, etc. Als ik mijn bedrijven zo stuur waren ze allang failliet. Dus je weet welk hokje je moet invullen bij de volgende verkiezingen en anders niet zeuren. En inderdaad Ad referenda houden middels moderne kies middelen. Voor de inwoners en niet voor die paar vertegenwoordigers. What is in the name.

  • Beste P. Brandjes,

   Stemming PVDI raadsleden m.b.t. besluitpunt 8 om nieuwe raadszaal niet te bouwen:
   Dik voor
   Renkema tegen
   Krüse tegen
   van der Klauw voor
   Waarom moet ik volgens u dan op de PVDI stemmen?

   • Beste mr.Orwell en heer Duivenvoorde,

    Ik voel me toch geroepen om even te reageren op uw opmerkingen. Er zit namelijk een nuance in het verhaal. Uiteraard begrijp ik de verwarring naar aanleiding van de stemming.

    In een vroeg stadium heb ik als raadslid al fel geageerd tegen de bouw van de nieuwe raadzaal. Wat mij betreft volstaat de huidige vergader ruimte in het atrium van het gemeentehuis in Noordwijkerhout.

    Gezien het bovenstaande heb ik in samenspraak met Nzlokaal een amendement en motie ingediend om de bouw te stoppen en de huidige vergaderlocatie te voorzien van een upgrade (de geluidsinstallatie laat vaak de wensen over bijvoorbeeld). Om middernacht zijn we gestopt met vergaderen dus mijn voorstellen zijn nog niet in stemming geweest. Dit zal donderdag wel gebeuren.

    De reden dat wij niet konden instemmen met het voorstel van de Vvd m.b.t niet bouwen van Raadzaal niet is vanwege het feit dat de Vvd het volledige bedrag wilde inzetten ter vermindering van de kapitaallasten.

    Wij willen een deel van het bedrag aanwenden voor de benodigde upgrade in de huidige vergaderruimte. Dit heb ik ook besproken met de Vvd en dit vonden zij plausibel. We hebben hetzelfde doel. De Vvd is voorstander van mijn amendement + motie wat morgen in stemming wordt gebracht.

    Ik heb er alle vertrouwen in dat er een meerderheid is voor mijn voorstellen en bouw van de nieuwe raadzaal kunnen voorkomen. Het is onrechtvaardig om te investeren in een project waar de inwoners niets aan hebben in een tijd van bezuinigingen.

    Vanwaar dan de bijzondere 2 voor – 2 tegen stemming? Simpelweg een slechte communicatie vanuit mij richting mijn fractiegenoten waardoor verwarring ontstond.

    Ik hoop dat ik de situatie zo wat heb opgehelderd.

    M.v.g, Ivar Kruse
    Raadslid

    • Beste heer Krüse,

     Dank voor uw reactie. Kunt u ook nuanceren waarom (volgens de website van de gemeente Noordwijk) van de 12 stemmingen van deze vergadering op 9 juli jongstleden uw partij maar liefst 6 keer (= 50%) verdeeld heeft gestemd? Het helpt mij niet bij het begrijpen waar uw partij nu precies voor staat.

     • Dat is inderdaad heel vreemd die verdeelde stemmingen van de PvdI, en oogt de partij niet erg sterk naar buiten toe.

 18. Dit is toch gewoon WANBELEID!
  Als de kozijnen van m’n huis verrot zijn en daar is geen geld voor, maar ik ga wel een serre aanbouwen….ben je toch verkeerd bezig? En dit gebeurd met gemeenschapsgeld! Ik vraag steeds vaker af wat voor scholing ze daar op gemeentehuis gehad hebben?

 19. Wie kunnen we hier binnen de “Gemeente” op aanspreken?! Of is deze beslissing gewoon genomen en gaat alles weer door?

 20. Oei meneer Brandjes, tweespalt in de partij? Daar zijn de bestuursleden van de PvdI vast niet blij mee!

 21. Nou Gemeente; kijk eens naar de reacties van de burgers! En reken maar dat dit voor het overgrote deel van de inwoners geldt.
  Wat dachten jullie? Wat ze in Den Haag kunnen met het Binnenhof, kunnen wij in Noordwijk ook?
  Schaam je om zo met gemeenschapsgeld te smijten.

 22. Dat doet Brandjes al daarom wordt er in Noordwijk zo weinig gebouwd voor jongeren en ouderen. Maar als u bij de volgende verkiezingen op de PvdI stemt gaan wij 1200 woningen bouwen voor jong en oud. Maar dan moet de PvdI wel de absolute meerderheid hebben anders wordt onze wethouder naar huis gestuurd etc. En het is niet ander volk eerst maar gewoon iedereen netjes op zijn beurt. De grond is er, de bouwer is er, de beleggers zijn er, nu de stempeltjes nog.

 23. “De absolute meerderheid”. Dat betekent dan 14 van de 27 zetels. Dat lijkt me een utopie, meneer Brandjes. Edoch, de meeste zetels in de gemeenteraad voor de PvdI lijkt me niet ondenkbaar bij de volgende verkiezingen. Dan nog heeft de PvdI een of meer coalitiepartners nodig om te regeren. Ik kijk al nieuwsgierig uit naar de volgende verkiezingen. Zou het dan toch nog goed komen met het(woon) beleid in de gemeente Noordwijk?

 24. We moeten tot de conclusie komen dat het systeem van de bestuurlijke elite niet meer werkt.
  Binnen een raamwerk van eeuwen ontwikkeling.
  De burger is geanticipeerd en ontwikkeld.
  Andere partijen met mensen met dezelfde menselijke natuur geven geen toekomst,zolang het systeem op macht is gebaseerd,krijg je verfrommelde geesten met complexen.
  Uit eindelijk zitten we in een dystopie .
  In de rat-race alles steeds duurder worden er veel opgegeten.
  Die zullen terugslaan in andere partijen engroepen.
  We helpen onszelf op de schijtberg…noortuks,…
  Alleen logica en wijsheden kan ons verder brengen.
  Het nu vertoonde is een drama act,…

  • En wat wil u nu zeggen of bereiken met uw woorden? Het lijkt me toe met uw onbegrijpelijke verhaal dat u een asnhanger bent van Baudet en zijn FvD. Daar snapt ook niemand iets van!

 25. Ik zal nooit op een PVV stemmen maar ik kan het wel begrijpen hier in Noordwijk is het bestuurlijk een bende en landelijk nog erger het zijn allemaal hanen en er zitten ook nog een paar zakken vullers bij en ja knikkers . Er zijn er twee in dit dorp die het uit maken en de rest vaart lekker mee.

 26. Jammer als gemeente ,dat je zo omgaat met jullie inwoners , misschien even nuchter na denken
  Er zijn genoeg andere problemen welke wel Prioriteit hebben , maar geen Atrium

 27. Hoe is het mogelijk dat er zelfs over gesproken wordt dit te gaan realiseren. Voedselbanken, armoede, woningtekort… gemeenteraad ga eens doen waarvoor jullie gekozen zijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in