Bron: Stichting De Noordzee

Noordwijk – Het initiatief “Meet Mee voor een Schone Noordzee”, een landelijk burgerwetenschappelijk onderzoek naar afval op Nederlandse stranden, is gestart. Honderden vrijwilligers lopen de komende twee weken de Noordzeekust af om te controleren op zwerfafval. Ook het strand van gemeente Noordwijk wordt nagelopen.

Tweemaal per jaar inspecteren de vrijwilligers een strook strand van 50 meter breed, vanaf de duinrand tot aan de waterlijn. Binnen dit gebied wordt al het zichtbare afval, van snoepverpakkingen tot vispluis, opgeruimd en geregistreerd via een speciale app. Met de resultaten en data onderzoekt organisator Stichting De Noordzee de bron van het afvalprobleem en gaat het gesprek aan met bedrijven, de politiek, beleidsmakers en strandbezoekers.

Een tweede monitoringsronde staat in oktober gepland, waarbij nog meer vrijwilligers de stranden zullen inspecteren.

6 REACTIES

  1. Noortuk slaagt met (Blauwe) vlag en Wimpel.
    Zolang die puinhoop net achter strand niet meegerekend wordt…😉

  2. Kom eens langs na een storm en kijk welk afval je dan zoal vindt. Dan schrik je je te pletter. Nu is alles weer onder gewaaid en heeft het weinig zin. Er ligt dan zoveel plastic en rotzooi wat niet opgeruimd wordt. En ik heb sterk het vermoeden dat het ook gewoon uit de vuilnisbakken komt. Wanneer je de moed hebt om wat op te rapen en in de vuilnisbakken te gooien ligt het, vanwege oa. het ophangsysteem van de bakken, binnen no time weer op strand. Kom eens langs na afbreken van de strandtenten en kijk wat er allemaal overblijft wat door de wind wordt verspreid. Daar mag ook wel eens iets over gezegd worden.

  3. Vrijdagochtend is er een grote groep jutters actief op het strand van Noordwijk ,

    Ik verbaas me ook altijd over de enorme troep die achterblijft bij de strandtenten als ze afgebroken zijn , die troep verdwijnt nu weer onder het zand !!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in